Ένα διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, που δεν συνέβη ποτέ.

Κείμενο -Ανάλυση – Σχολιασμός : Δρ. Gabriel Haritos
(Υποσημείωση : δεν θα τα διαβάσετε πουθενά άλλου !! )

Ένα διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, που δεν συνέβη ποτέ.

Μεταδόθηκε σήμερα το πρωί στην Κύπρο η είδηση ότι οι ισραηλινές αρχές δεν επέτρεψαν στο πλήρωμα της τουρκικής φρεγάτας Κεμάλ-Ρεΐς, που αποτελείτο από 200 ναύτες και 4 επικεφαλής τους, να αποβιβαστεί στο λιμάνι της Χάιφας, όπου είχε ελλιμενιστεί επειδή δεν διέθεταν τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Η είδηση αυτή, ως γεγονός, δεν επιβεβαιώθηκε από κανένα έγκυρο ισραηλινό δημοσιογραφικό μέσο εκτός από μία συγκεκριμένη ιστοσελίδα, η οποία προφανώς αποτέλεσε και την πηγή του κυπριακού μέσου που την αναπαρήγαγε. Η συγκεκριμένη ισραηλινή ιστοσελίδα έχει κατά καιρούς μεταδώσει και άλλες ειδήσεις, με τίτλους που σκοπό είχαν να προσελκύσουν αναγνωσιμότητα που θα απέφεραν έσοδα από διαφημίσεις. Μάλιστα, η ως άνω ισραηλινή ιστοσελίδα, τιτλοφορούσε την είδηση χαρακτηρίζοντας το “γεγονός” ως δήθεν “διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας”.
Η αλήθεια είναι διαφορετική.
1. Η τουρκική φρεγάτα Κεμάλ-Ρεΐς ελλιμενίσθηκε στην Χάιφα την Παρασκευή στο πλαίσιο ΝΑΤΟΪκής άσκησης, στην οποία συμμετείχε και η αμερικανική πυραυλάκατος Forest Sherman.
2. Πράγματι, η άφιξη της τουρκικής φρεγάτας αποτέλεσε αυτό που λέμε “είδηση”, μιας και ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο μετά από το γνωστό επεισόδιο Mavi Marmara στα τέλη Μαΐου του 2010, που αποτέλεσε την απαρχή της διπλωματικής κρίσης Ισραήλ-Τουρκίας, η οποία και επιλύθηκε προ ενός μηνός περίπου δια της πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.
3. Αποτελεί πραγματική είδηση ότι οι ισραηλινές αρχές έσπευσαν να ανακοινώσουν πως η τουρκική φρεγάτα δεν πρόκειται να συμπράξει σε κανένα στάδιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης με το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό ή με οποιονδήποτε άλλον κλάδο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Αυτό μάλιστα που εντυπωσιάζει είναι πως η ανακοίνωση τόνιζε ότι το τουρκικό πλήρωμα δεν πρόκειται να συμμετέχει σε καμία εθιμοτυπική εκδήλωση, στην οποία θα συμμετέχει το ισραηλινό ναυτικό.
Όμως, αυτό που ΔΕΝ αποτελεί είδηση είναι το εξής:
1. Σύμφωνα με την πάγια τακτική που εφαρμόζουν οι ισραηλινές αρχές, κάθε αλλοδαπός στρατιωτικός που επιβαίνει σε πολεμικό σκάφος που έχει ελλιμενισθεί σε ισραηλινό λιμάνι, πρέπει να διαθέτει ΚΑΙ διαβατήριο – και μάλιστα η ισχύς του δεν θα πρέπει να λήγει σε λιγότερο από έξι μήνες από την ημερομηνία αποβίβασης στο ισραηλινό λιμάνι.
2. Κατά πάγια τακτική, που ισχύει για κάθε πλήρωμα οιουδήποτε πολεμικούς σκάφους οιασδήποτε χώρας, οι ισραηλινές αρχές δεν αρκούνται μόνο στην στρατιωτική ταυτότητα κάθε μέλους του πληρώματος, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για άσκηση ΝΑΤΟϊκή ή άλλη. Άλλωστε, το Ισραήλ δεν είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και δεν δεσμεύεται από όσα τυχόν εφαρμόζονται σε λιμάνια άλλων κρατών, είτε κατ’ εξαίρεση, είτε μη.
3. Επιπροσθέτως, αξίζει να αναφερθεί ότι κατά το παρελθόν, όταν ελληνικά πολεμικά πλοία είχαν ελλιμενισθεί στην Χάιφα (είτε στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκής άσκησης, είτε στο πλαίσιο κοινής ελληνοϊσραηλινής άσκησης, είτε απλώς στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δραστηριότητας), όσοι Έλληνες ναύτες δεν διέθεταν ΚΑΙ διαβατήριο, απλά δεν μπορούσαν να αποβιβαστούν από το πλοίο. Αυτοί είναι οι κανόνες που ισχύουν για όλους και παρότι οι σχέσεις Ισραήλ-Ελλάδας είναι άριστες, η απαγόρευση αποβίβασης ενός Έλληνα ναύτη που δεν έχει μαζί του διαβατήριό του, ουδέποτε δημιούργησε “διπλωματικό επεισόδιο”..
Εάν οι ισραηλινές αρχές δεν επέτρεψαν σε Τούρκους ναύτες να αποβιβαστούν (καμία έγκυρη πηγή, δημοσιογραφική ή κρατική δεν το επιβεβαίωσε), ουδεμία σχέση έχει με την υπηκοότητά τους καθαυτή ή με κάποιο δήθεν “διπλωματικό επεισόδιο”.
Απλώς, οι Τούρκοι διοικητές δεν είχαν πληροφορηθεί για την ισχύουσα τακτική που εφαρμόζουν οι ισραηλινές αρχές για λόγους ασφαλείας, είτε απλά.. δεν ήταν καλά διαβασμένοι.
Πάντως, κανένα “διπλωματικό επεισόδιο” δεν υπήρξε, ούτε “κάτι δεν πήγε καλά” σε διακρατικό επίπεδο.
Μία επισήμανση:
Το Ισραήλ είναι το μοναδικό κράτος της περιοχής που δεν διαθέτει ένα κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Αντίστοιχο ισραηλινό “ΚΥΠΕ” ή “ΑΠΕ” δεν υπάρχει εδώ και δεκαετίες (για λόγους που δεν είναι επί της παρούσης να επεκταθώ).
Οπότε, προκειμένου να αναπαραχθεί σωστά μία είδηση, η οποία θα είναι ικανή να αποτελέσει ουσιαστικό στοιχείο για να εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα (και, μοιραίως, να δημιουργηθούν αντίστοιχες εντυπώσεις στον μέσο πολίτη που θέλει να πληροφορηθεί σωστά) – είναι απαραίτητη η επίγνωση της αξίας της πηγής που κάποιος επικαλείται , ΕΙΔΙΚΑ επειδή στο Ισραήλ δεν υπάρχει το “επίσημο φίλτρο” ενός κρατικού δημοσιογραφικού φορέα που – καλώς ή κακώς – φέρει μία “σφραγίδα” επίσημης πληροφόρησης, η οποία δύναται μετέπειτα να κριθεί ως αντικειμενική ή μη – αναλόγως, πάντοτε, του περιεχομένου της και των ειδικότερων περιστάσεων -.
Δεν θα έβλαπτε, λοιπόν, λίγη προσοχή όταν γίνεται λόγος για “διπλωματικά επεισόδια” που δεν υπήρξαν ποτέ και για “ειδήσεις” που ..δεν είναι ειδήσεις.
Γαβριήλ Χαρίτος 5/9/2022
Ο. Δρ . Γαβριήλ Χαρίτος, διδάσκει Ιστορία Πολιτικών Σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν.Είναι επίσης Αναλυτής στο ΕΛΙΑΜΕΠ ( πρόγραμμα Μεσογείου ) .
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.