Αίγυπτος: η πρώτη αφρικανική χώρα που εκδίδει ομόλογα σε κινεζικό Γουάν

Αικατερινη Κοριννα

Όσο ασχολούμαστε με τα του οίκου μας … στον πλανήτη και στην γειτονιά μας τρέχουν τεκτονικές αλλαγές …
 Τα κινεζικά ομόλογα Panda επεκτείνουν την επιρροή του Πεκίνου στην Αίγυπτο εις βάρος της Ουάσιγκτον‼️
May be an image of 2 people and text
Η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης επέτρεψε πρόσφατα στην Αίγυπτο να γίνει η πρώτη αφρικανική χώρα που εκδίδει ομόλογα σε κινεζικό νόμισμα ❗️χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό ομολόγων Panda του Πεκίνου.
Η πρόσφατη συμφωνία παρουσιάζει αμοιβαία οφέλη για την Αίγυπτο και την Κίνα εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ‼️παραδοσιακού συμμάχου του Καΐρου.
Η συμφωνία αποτελεί το τελευταίο σημάδι ότι η Κίνα γεμίζει όλο και περισσότερο το πολιτικό κενό που δημιουργήθηκε από τη σταδιακή υποχώρηση της Ουάσιγκτον από τις εύφλεκτες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.‼️‼️🤔
▪️Τα κινεζικά ομόλογα Panda προσφέρουν διαφοροποίηση κεφαλαίων στην Αίγυπτο
Η συμφωνία ομολόγων China Panda θα επιτρέψει στην Αίγυπτο να συγκεντρώσει το ισοδύναμο των 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην τεράστια κινεζική αγορά ομολόγων Panda, η οποία άξιζε περίπου 21 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Η Αίγυπτος είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με ετήσιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν περίπου 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, με πληθυσμό άνω των 110 εκατομμυρίων πολιτών, η Αίγυπτος είναι ένα φτωχό έθνος και δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει επαρκή αριθμό ευκαιριών απασχόλησης για τον ταχέως αναπτυσσόμενο νεαρό πληθυσμό της.
Το 2022, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Αιγύπτου ήταν μόλις 4.500 δολάρια, δηλαδή λιγότερο από το 10% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο έφτασε κοντά στα 50.000 δολάρια το 2022.
Ο Abdourahmane Diaw, διευθυντής χώρας για την Αίγυπτο, στην Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, πιστεύει ότι η Αίγυπτος θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τα κινεζικά ομόλογα Panda.
“Η έκδοση ομολόγων panda και η σχετική PCG θα βοηθήσουν την Αίγυπτο να διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησής της, να επωφεληθεί από τις καλύτερες συνθήκες της αγοράς και να αναπτύξει μακροπρόθεσμες❗️ σχέσεις με τοπικούς Κινέζους και διεθνείς θεσμικούς επενδυτές στην κινεζική αγορά ομολόγων panda”, εξήγησε ο Diaw.
Ο οικονομολόγος και αναλυτής κινδύνου Ali Metwally, ο οποίος ειδικεύεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, πιστεύει ότι η συμφωνία ομολόγων Panda της Κίνας θα βοηθήσει το Κάιρο να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο χρηματοδότησής του.
“Η συμφωνία ομολόγων panda έχει διάφορα οφέλη όσον αφορά τη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης, την πρόσβαση σε μια μεγάλη βάση επενδυτών, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, την ενίσχυση των διμερών σχέσεων ❗️με την Κίνα και τη βελτίωση της οικονομικής προβολής και αναγνώρισης στην Ανατολή”, δήλωσε ο Metwally στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Monitor.
Σε στρατηγικό επίπεδο, τα κινεζικά ομόλογα Panda επιτρέπουν στην Αίγυπτο να μειώσει την τρέχουσα υψηλή οικονομική εξάρτησή της από Αμερικανούς και Δυτικοευρωπαίους επενδυτές.‼️‼️🆘
Κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ψυχρού Πολέμου, η Αίγυπτος ήταν ένα σοβιετικό κράτος-πελάτης.
Ωστόσο, μετά την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία Αιγύπτου-Ισραήλ το 1979, το Κάιρο σταδιακά αναδείχθηκε σε σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ωστόσο, η αυξανόμενη κριτική της Ουάσιγκτον για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αίγυπτο φέρεται να ώθησε το Κάιρο προς τη δημιουργία συμμαχιών με την Κίνα.🤔🤔
▪️Τα ομόλογα Panda της Κίνας επεκτείνουν την παγκόσμια επιρροή του Πεκίνου‼️‼️
Ταυτόχρονα, ο μηχανισμός ομολόγων Panda επιτρέπει στην Κίνα να επεκτείνει την αυξανόμενη επιρροή της σε όλη τη Μέση Ανατολή και σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης. ‼️
Η Αίγυπτος φαίνεται να είναι μόνο το τελευταίο τούβλο στις αυξανόμενες επενδύσεις της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
🔺Στις αρχές του 2022, η Κίνα και το Ιράν φέρεται να υπέγραψαν στρατηγική συμφωνία όπου το Πεκίνο δεσμεύτηκε να επενδύσει περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια στην ταλαιπωρημένη ιρανική οικονομία τα επόμενα 25 χρόνια.
🔺Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο του 2022, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν στρατηγική εταιρική σχέση, αξίας περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία, ο Κινέζος ηγέτης παρουσίασε τη στρατηγική εταιρική σχέση ως «μια νέα εποχή» στις κινεζο-αραβικές σχέσεις.❗️
Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ τόνισε την ιστορική σημασία της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στη Σαουδική Αραβία.
“Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο και υψηλότερο διπλωματικό γεγονός μεταξύ της Κίνας και του αραβικού κόσμου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας”, δήλωσε ο Ning.❗️
Η Σαουδική Αραβία, όπως και η Αίγυπτος, ήταν παραδοσιακά σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά σταδιακά παρασύρεται στην τροχιά της Κίνας, σύμφωνα με πληροφορίες λόγω των τεταμένων διπλωματικών σχέσεων της κυβέρνησης Μπάιντεν με τους Σαουδάραβες 🤔🤔😒😒
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.