Ανθρακες οι ελπίδες για τους ΒορειοΗπειρώτες ομογενείς από την επίσκεψη Μητσοτάκη

Δώσε θάρρος στον χωριάτη …..
Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αλβανός ομόλογός του, Έντι Ράμα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξαπάτησε την Ευρώπη για να μπει στο ευρώ.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Euractiv, ο αλβανός πρωθυπουργός άφησε σοβαρές αιχμές κατά της Αθήνας, σε μια δήλωση που μάλλον δεν είναι τυχαία, και η οποία αποτελεί διπλωματικό «φάουλ» λίγο πριν το τετ α τετ με τον έλληνα πρωθυπουργό.
Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αλβανία, αναμένεται να έχει σήμερα διμερείς συναντήσεις με την αλβανική ηγεσία και εν προκειμένω με τον Έντι Ράμα, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι και την πρόεδρο της Βουλής, Λιντίτα Νικόλα.
Η επίμαχη δήλωση του Εντι Ράμα
Στη συνέντευξή του στο Euractiv και την Alice Taylor, ο Ράμα μίλησε- την παραμονή της Συνόδου κορυφής για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων- για την ανάγκη να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα της διαδικασίας διεύρυνσης.
Ο αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι «δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η διαδικασία ένταξης είναι μια διαδικασία εξατομικευμένη με βάση την αξία [της κάθε χώρας]. Εμείς οφείλουμε να εκπληρώσουμε συγκεκριμένα κριτήρια, και δεν είναι μια εξέταση όπου μπορείς να “κλέψεις” – ακόμη κι αν οι καθηγητές είναι λίαν διατεθειμένοι να σε βοηθήσουν. Είναι προς το συμφέρον σου να περάσεις αυτές τις εξετάσεις».
Στο σημείο εκείνο συμπλήρωσε πως είναι σημαντικό για τη χώρα του να διαθέτει θεσμούς που λειτουργούν και «να μην εξαπατήσει όπως κάποιες γειτονικές χώρες έκαναν στο παρελθόν».
Όταν κλήθηκε, δε, να κατονομάσει ποιες χώρες εννοεί, απάντησε ευθέως «την Ελλάδα».
Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση Ράμα-Μητσοτάκη είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη στα Τίρανα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που φιλοξενείται για πρώτη φορά σε χώρα υποψήφια για ένταξη από την περιοχή.
Από την ίδια τη σύνοδο ο κ. Ράμα δεν φαίνεται να έχει μεγάλες προσδοκίες: «Η σύνοδος κορυφής μπορεί και να κάνει πολλά καλά πράγματα. Ωστόσο τελικά κανένα από αυτά δεν θα είναι τόσο σημαντικό όσο το ότι η σύνοδος λαμβάνει χώρα στα Τίρανα» δήλωσε.
Οι λόγοι τωρα που η Αθήνα ήθελε αυτό το ταξίδι ητσν δυο :
1 Στα νέα δεδομένα που θα μπορούσε να δημιουργήσει το κλείσιμο της υπόθεσης της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Ελλάδας – Αλβανίας στρέφει το βλέμμα η Αθήνα. Με το θέμα να είναι στην κορυφή της ατζέντας των διμερών επαφών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία, με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων. Της πρώτης τέτοιας συνόδου που πραγματοποιείται σε υπό ένταξη χώρα.
2. Δεύτερο μεγάλο θέμα για την Ελλάδα το ζήτημα της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχεδιάζει την Τετάρτη περιοδεία στα χωριά που ζουν οι Έλληνες ομογενείς.
Όσον αφορά τον πρώτο λόγο του ταξιδιού , στο κομμάτι των διμερών επαφών ο τόνος μπαίνει σαφώς στις θαλάσσιες ζώνες και το ζήτημα της προσφυγής στη Χάγη, που έχει συμφωνηθεί στη συνάντηση Ράμα – Δένδια το 2020 και ακόμα δεν έχει προχωρήσει. Η υλοποίηση της κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την ΑΟΖ, είναι κάτι που για την Αθήνα αποτελεί απόφαση υψηλού συμβολισμού απέναντι και στις τουρκικές μεθοδεύσεις.
Η υπόθεση δείχνει να έχει «κολλήσει», αφού μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συνυποσχετικό και λευκός καπνός δεν βγήκε ούτε από τη συνάντηση του Δένδια με την Αλβανή ομόλογο του, Όλτα Τζάστα την Παρασκευή, η οποία είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα. Σήμερα η ελληνική πλευρά αναμένεται να τονίσει για μία ακόμα φορά την βούληση της προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και να προχωρήσει η υπόθεση, ανάλογα και με την πρόοδο που έχει γίνει από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.
Μία επιβεβαίωση της δυνατότητας και της δέσμευσης της Αθήνας για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με τρόπο που συμβάλλουν στην ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.
Ακόμα στο τραπέζι εκτιμάται ότι θα μπουν σύμφωνα με αρμόδιες πηγές οικονομικά θέματα, ζητήματα της μειονότητας, της μεγάλης αλβανικής κοινότητας που ζει στην Ελλάδα και θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την σταθερή βούληση της Αθήνας για διαρκή βελτίωση των σχέσεων με τα Τίρανα.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα έχει ισχυρό ρόλο στην Αλβανία και σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις έπαιξε ρόλο στο να ναυαγήσει η πρώτη προσπάθεια οριοθέτησης ΑΟΖ Αθήνας – Τιράνων το 2009.
Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ανταλλαγή επισκέψεων του με τον Έντι Ράμα έχει επιχειρήσει επανειλημμένα να τονίσει την επιρροή του στη χώρα και τα έργα που κάνει η Τουρκία στην Αλβανία.
Ωστόσο διπλωματικές πηγές στην Αθήνα κάνουν διάκριση στις σχέσεις που αναπτύσσει η ελληνική διπλωματία από την τουρκική πολιτική και σημειώνουν πως η Αλβανία είναι μία πολύ σημαντική χώρα για την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στα Τίρανα ξεκινά στις 12 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή στις εργασίες της Ολομέλειας της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων.
Στις 18:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο. Στις 18:45 θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής της Αλβανίας Λιντίτα Νικόλα και στις 19:30 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι. Στη συνέχεια, στις 20:00 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Αλβανίας Έντι Ράμα.
Βέβαια μετά την δήλωση Ραμα που αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου …. ειλικρινά δεν ξέρω δε τι κλίμα εμπιστοσύνης ;;;σεβασμού ;;;θα γίνουν αυτές οι συναντήσεις. ( εξαιρώ τον Αρχιεπίσκοπο Αναστασιο φυσικά )
Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου ο Πρωθυπουργός επρόκειτο να επισκεφτεί τη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, όπου θα είχε συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Που αποτελούσε και τον δεύτερο λόγο του ταξιδιού του και για πολλούς από εμάς τον ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ!!!
Αλλά ……..
Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έγινε : «
« Επίσης, αναμενόταν να επισκεφτεί την Βόρειο Ήπειρο και συγκεκριμένα τη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά (Φοινίκι) και τη Δερβιτσάνη (Δρόπολη). Ωστόσο, λόγω καιρικών συνθηκών δεν είναι δυνατή η πτήση ελικοπτέρου του πρωθυπουργού.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η προγραμματισμένη επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, μετατίθεται και θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο διάστημα.»
Στις περιοχές, όπου διαβιεί η ελληνική μειονότητα ο πρωθυπουργός αναμενόταν να μιλήσει και να ακούσει τα μέλη της ελληνικής μειονότητας και να δηλώσει τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας, να δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον της ελληνικής Πολιτείας, να ακούσει τις αγωνίες και τα προβλήματά τους, ώστε να δει πώς μπορεί να συνδράμει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους και στην ευημερία της μειονότητας.
.
Σημειώνεται, δε, ότι η τελευταία επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού σε περιοχές που κατοικεί η ελληνική εθνική μειονότητα ήταν αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον Ιανουάριο του 1991, στη Δερβιτσανη .
Για ποσό καιρό ακόμα θα ΠΟΥΛΑΜΕ τα ΑΔΕΛΦΙΑ μας !!!!! Ντροπή !!
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.