“Αντίποινα” Ερντογάν στις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας: Deal Τουρκίας με Ισπανία για κατασκευή αεροπλανοφόρου. Συμφωνία με Ρωσία για συμπαραγωγή εξαρτημάτων των S400.

Εντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για την πώληση όπλων από την Ισπανία στην Τουρκία: To ευρωπαϊκό unfair του Πέδρο Σάντσεθ

 

Πηγή: economico.gr

 

Δύο νέες εξοπλιστικές συμφωνίες με την Ρωσία και την Ισπανία ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν – συμφωνίες οι οποίες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, παραπέμπουν ευθέως σε απάντηση προς τις ΗΠΑ και την Γαλλία για τις στρατηγικές αμυντικές συμφωνίες που έκλεισαν με την Ελλάδα.

Ειδικά, δε, σε ό,τι αφορά την Ουάσιγκτον, το νέο deal Αγκυρας – Μόσχας εντάσσεται και στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πίεσης για την υπόθεση των F-16 μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τα F-35.

Deal Μόσχας-Αγκυρας για συμπαραγωγή εξαρτημάτων για τους S-400

Ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε χθες ότι Αγκυρα και Μόσχα θα προχωρήσουν στην κοινή παραγωγή εξαρτημάτων του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες, καθώς, όπως είπε ο ίδιος, συμφώνησαν με τον Πούτιν να μην υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις για το θέμα αυτό.

«Σε ότι αφορά την παραγωγή εξαρτημάτων για τους S-400, εμείς και η ρωσική πλευρά συμφωνήσαμε να μην κάνουμε προς το παρόν καμία δήλωση, να μην μοιραστούμε λεπτομέρειες. Γι’ αυτό αυτή τη στιγμή δεν έχω να πω τίποτα γι’ αυτό» δήλωσε ο Ερντογάν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι το θέμα αυτό είναι ένα θέμα «ευαίσθητο» για την Ρωσία και την Τουρκία.

 

Συμφωνία Ερντογάν – Σάντσεθ για την κατασκευή αεροπλανοφόρου από την Ισπανία

Οι δηλώσεις έγιναν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα μετά το τέλος των συνομιλιών με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Οπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα στην συνάντηση Σάντσεθ και Ερντογάν συμφώνησαν να ανατεθεί από την Τουρκία στην Ισπανία η κατασκευή ενός αεροπλανοφόρου, μεσαίας κλίμακας, ενώ υπάρχουν συζητήσεις και για πιθανή ανάθεση κατασκευής ενός υποβρυχίου.

«Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε στην αμυντική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων οπλισμένων και άοπλων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων», είπε ο Ερντογάν χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

φώτο αρχείου

Παράλληλα άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί και στις σχέσεις Τουρκίας με ΕΕ λέγοντας ότι «είναι καιρός η ΕΕ να προσεγγίσει τις σχέσεις της με την Τουρκία με στρατηγικό τρόπο και να κάνει συγκεκριμένα βήματα».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε «εξαιρετικό» επίπεδο.

Στις συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά τη συνάντηση, οι δύο χώρες αναφέρθηκαν στις σχέσεις τους ως «Ολοκληρωμένη Εταιρική Σχέση» και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των κυβερνήσεων, των κοινοβουλίων, των επιχειρήσεων, του ακαδημαϊκού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν έξι συμφωνίες για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στις ΑΠΕ, Εργασία, Αθλητισμού, μεταφορών κ.α.

Ο Πέδρο Σάντσεθ πήγε στην Αγκυρα με αντιπροσωπεία έξι υπουργών για την 7η Ισπανοτουρκική σύνοδο στην Άγκυρα, με ένα από τα κεντρικά θέματα να είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μέσω και της πώλησης πολεμικών πλοίων στην Τουρκία.

Οι στενές σχέσεις Ισπανίας – Τουρκίας, οι εξοπλισμοί και τα drones

Η Ισπανία παραμένει ένας από τους στενότερους συμμάχους της Τουρκίας εντός ΕΕ, αλλά και εντός ΝΑΤΟ, καθώς συνεχίζει να διατηρεί πυραύλους «PATRIOT» στα σύνορα Τουρκίας -Συρίας, παρόλο που οι υπόλοιπες χώρες της Συμμαχίας έχουν αποχωρήσει από τη διάθεση πολεμικού υλικού.

Μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει αναθέσει στο ισπανικό ναυπηγείο Navantia την κατασκευή ενός αμφίβιου πλοίου LHD παρόμοιου με το Juan Carlos I, με το συμβόλαιο να περιλαμβάνει και την κατασκευή δεύτερου παρόμοιου πλοίου, αλλά αυτό δεν έχει οριστικοποιηθεί μέχρι στιγμής.

«Η Τουρκία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει και τα δύο πλοία ως πλατφόρμες για αεροσκάφη F-35, αλλά το Πεντάγωνο ακύρωσε την πώληση αφού ο Ερντογάν αγόρασε το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία. Το τουρκικό Ναυτικό αναπροσανατολίζει τώρα την επιχειρησιακή χρήση του Anadolu για να το εξοπλίσει με drones», επισημαίνει η εφημερίδα El País.

Επίσης, η ισπανική Navantia συμμετείχε τον περασμένο Αύγουστο στην έκθεση όπλων Idef στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρουσίασε τη φρεγάτα F-110 και το υποβρύχιο S-80, που κατασκευάζει για το ισπανικό Ναυτικό.

 

To ευρωπαϊκό unfair του Πέδρο Σάντσεθ

Πολιτικό και ευρωπαϊκό unfair βλέπει η Αθήνα στην νέα εξοπλιστική συμφωνία Ισπανίας – Τουρκίας και στην απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να κλείσει νέο deal πώλησης όπλων με τον Ταγίπ Ερντογάν – μια απόφαση για την οποία η κυβέρνηση εκφράζει έντονη ενόχληση.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τις κινήσεις Σάντσεθ, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων Ευρωπαϊκών Κρατών προς την Τουρκία, αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Όπως τονίζουν, το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ’ επιτάσεως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει και επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Arancha González Laya τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει ότι: “Τα Κράτη Μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση.”

 το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα, στις 14 Οκτωβρίου 2019, όπου επανέλαβε την ανωτέρω Κοινή Θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Βόρεια Συρία.

Το ζήτημα αυτό, καθώς ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τέθηκε και κατά την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του José Manuel Albares, κατά την διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τι συμφώνησαν Ερντογάν-Σάντσεθ

Η υπογραφή πέντε συμφωνιών ήταν το αποτέλεσμα της 7ης Ισπανοτουρκικής συνόδου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου στην Άγκυρα. Τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ που συνοδευόταν από 6 υπουργούς της κυβέρνησής του, υποδέχτηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Αφενός ο Ερντογάν εξασφάλισε εκ νέου τη στήριξη της Ισπανίας για μια θετική ευρωπαϊκή ατζέντα της Ε.Ε. με την Τουρκία, αφετέρου ο Σάντσεθ έφυγε από την Άγκυρα έχοντας υπογράψει 5 διμερείς συμφωνίες: έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ύδρευσης, συνεργασία για τον αθλητισμό, τις επιστήμες αλλά και συνεργασία για την καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών.

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν οικονομικά και εμπορικά ζητήματα, την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία τον Ιούνιο του 2022, τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.