Αποστάσεις Λευκωσίας από Αθήνα-«Δεν μας δεσμεύει η απόφαση Ελλάδας για στήριξη Τουρκίας για ΙΜΟ»

Στην Κύπρο κάτι πάει ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ από ότι στην Αθήνα !!! Και Μπραβο τους !!!👏👏👏
!!!
Δεν μας δεσμεύει με οποιονδήποτε τρόπο η απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και ασφαλώς δεν μπορούμε ❗️❗️❗️❗️❗️να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Σημειώνει όμως ότι κρίνεται ως θετική εξέλιξη η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ότι η Λευκωσία είχε ενημερωθεί για την στήριξη της Αθήνας στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για τον IMO αλλά και για την υποστήριξη από την Τουρκία της εκστρατείας της Ελλάδας για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο Εκπρόσωπος επαναλαμβάνει εξάλλου πως οι σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας ήταν και παραμένουν στενές και άριστες.
Ο κ. Λετυμπιώτης σχολιάζοντας πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Σημερινή» για διαφωνία της ❗️❗️Λευκωσίας με την Αθήνα στην υποστήριξη προς την Τουρκία για τον ΙΜΟ ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τους καταστροφικούς σεισμού, στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας κρίνεται ως θετικό και ότι ενδεικτικό είναι πως παρατηρείται μια ύφεση έως και αποχή από προκλητικές ενέργειες εκ μέρους Τουρκίας.
Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι θετική εξέλιξη για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, εντός του πλαισίου του διεθνούς δίκαιου, αλλά και για τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως εντός αυτού του πλαισίου των σχέσεων των δύο χωρών ανακοινώθηκε η υποστήριξη από την Τουρκία υπέρ της Ελλάδας στην εκστρατεία για τη θέση του μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ 2025-2026 και η στήριξη της Ελλάδας προς την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του ΙΜΟ.😒😒😒😒
«Κινήσεις που συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και για τις οποίες ενημερώθηκε η κυπριακή κυβέρνηση πριν τις επίσημες ανακοινώσεις.
🆘
Ως Κύπρος, δεν μας δεσμεύει με οποιοδήποτε τρόπο η απόφαση Ελλάδας και ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας. ❗️❗️Εξετάζουμε τις επιλογές μας ως Κυπριακή Δημοκρατία και πώς αυτές θα διαμορφωθούν μέχρι το ορισμένο χρονοδιάγραμμα», σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης μιλώντας στο ΚΥΠΕ.
Ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε ότι οι σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας ήταν και παραμένουν στενές και άριστες και ότι ύψιστος κοινός εθνικός στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Σχόλιο : Παρά την διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποίησε ΑΡΙΣΤΑ ο Κ. Λετυμπιωτης , η δυσαρέσκεια και η ΔΙΑΦΩΝΙΑ της αδελφής Κυπριακής πλευράς είμαι εμφανής . Και ΟΡΘΩΣ !!!
Παραθέτω σύνδεσμο από βίντεο : είναι αρκετά μεγάλο αλλά αξίζει να το ακούσετε . Και να καταλάβετε γιατί όταν ακούσαμε για την « συμφωνία» Δένδια – Τσαβούσογλου , όσοι ξέρουμε από διεθνές δίκαιο … σηκώσαμε τα φρύδια . Μεχρι που έφτασαν στο κρανίο μας !!!
Το βίντεο έχει σκληρές και ανελέητες αλήθειες . Που τσούζουν . Και προβληματίζουν .
Από εναν άνθρωπο όμως που ξέρει πολύ καλά το θέμα .
Η Κερη Μαυροματτη είναι διδάκτωρ του Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών . Με ειδίκευση στο δίκαιο της Θάλασσας . Επιπλέον ήταν πρωί σύμβουλος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και με αυτήν της την ιδιοτητα συμμετείχε στις εργασίες των οργάνων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού , ως μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας .
Ξέρω καλά ότι επικρατεί η άποψη ότι ο Τούρκος υποψήφιος δεν πρόκειται να εκλεγεί !! Και πολύ πιθανο να ισχύει !!
ΑΛΛΑ οι σοβαρές υπηρεσίες και τα σοβαρά κράτη , σχεδιάζουν και αναπτύσσουν στρατηγική με βάση το χειρότερο ❗️δυνατό σεναριο !!!!
Γιατί πάντα υπαρχει και η περίπτωση ….. της « στραβης».
May be an image of 1 person and text that says 'FTO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ P.I.C FIC AND VATION OFFICE PEIO ΤΥΠΟΥ DEIO'
All reactions:

Ανδρέας Μουντζουρούλιας, Nikos Dikefalos and 2 others

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.