Ελλάδα και Αίγυπτος συνεργάζονται για πρώτη φορά στον αμυντικό βιομηχανικό τομέα

Ελλάδα και Αίγυπτος συνεργάζονται για πρώτη φορά στον αμυντικό βιομηχανικό τομέα ανοίγοντας νέους ορίζοντες εξοστρακίζοντας παράλληλα τους ανεπιθύμητους Τούρκους
Ο Αιγύπτιος υπουργός που είναι επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, Μοχάμεντ Σαλάχ, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ελληνικής εταιρείας «Hellenic Instruments», κ. Ερμή Κουτσό, για να συζητήσουν την παραγωγή σφαιρών βαρέων πυρομαχικών και διαφόρων τύπου στρατιωτικού εξοπλισμού.
May be an image of 7 people, people standing and people sitting
Η συνάντηση έγινε στην Αίγυπτο, την έδρα του αιγυπτιακού Υπουργείου Στρατιωτικής Παραγωγής.
Στην αρχή της συνάντησης, ο Αιγύπτιος Υπουργός Μοχάμεντ Σαλάχ καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, εκφράζοντας τη λύπη του για τη σύγκρουση των δύο τρένων που σημειώθηκε στη βόρεια Ελλάδα.
Στην συνέχεια ο ίδιος τόνισε ότι ο πρωταρχικός ρόλος του υπουργείου του, που είναι η κάλυψη των αιτημάτων και των αναγκών των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων και της αστυνομίας από πλευράς πυρομαχικών, όπλων και εξοπλισμού.
Η ελληνική εταιρεία μέσω του διευθύνοντα συμβούλου της εξέτασε τις τεχνολογικές, κατασκευαστικές και τεχνικές δυνατότητες αιγυπτιακών εταιρειών και κρατικών μονάδων στρατιωτικής παραγωγής, ιδιαίτερα τις τεχνολογικές και κατασκευαστικές δυνατότητες της Abu Zaabal Company for Specialized Industries (Factory 300 Military).
Εκεί μεταξύ των δύο πλευρών αποφασίστηκε η δυνατότητα συνεργασίας σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς τεχνολογίας και της συν-κατασκευής σφαιρών βαρέων πυρομαχικών, καθώς ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στη συναρμολόγηση σφαιρών.
Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα συνεργασίας για την ενημέρωση της συσκευής X-RAY.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Μοχάμεντ Σαλάχ τόνισε το ενδιαφέρον της χώρας του για την ενίσχυση της συνεργασίας με την ελληνική πλευρά σε διάφορους τομείς, για την ανταλλαγή εμπειριών και την κοινή κατασκευή ορισμένων στρατιωτικών προϊόντων, προσθέτοντας ότι οι υψηλές δυνατότητες και η τεχνογνωσία που διαθέτουν οι δύο πλευρές θα ανοίξουν το δρόμο για ανοίγοντας νέους ορίζοντες για γόνιμη διμερή συνεργασία που επιτυγχάνει το κοινό συμφέρον και των δύο μερών και την παραγωγή στρατιωτικών προϊόντων προς εξαγωγή στις γύρω χώρες.
Από την πλευρά του, ο κ. Ερμής Κουτσός, Πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας «HELLENIC INSTRUMENTS», ανέφερε ότι η εταιρεία του διαθέτει υψηλές τεχνολογίες και ειδικεύεται στο σχεδιασμό, ανάπτυξη και κατασκευή ηλεκτρονικών συστημάτων και προηγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού, ασφάλειας και βιομηχανικού λογισμικού, ενώ είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο κατασκευαστών αμυντικών υλικών του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας και είναι Μέλος του Ομίλου Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών και Αεροδιαστημικής Ασφάλειας.
Ο ίδιος αφού επαίνεσε την ανάπτυξη της Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς και τη στρατηγική γεωγραφική θέση που την καθιστά πύλη προς τις αραβικές και αφρικανικές χώρες, πέρασε στο κυρίως μενού της συνάντησης που ήταν η κοινή συνεργασία των δύο πλευρών για εξαγωγές σε Αφρική και Μέση Ανατολή.
Με τη σειρά του, ο σύμβουλος ΜΜΕ του Υπουργού Στρατιωτικής Παραγωγής και ο επίσημος εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου, κ. Mohamed Eid Bakr, εξήγησε ότι η συνάντηση της ελληνικής εταιρείας δεν είναι η πρώτη, καθώς είχε προηγηθεί συνάντηση με εκπροσώπους της η ελληνική εταιρεία κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας «IDEX 2023», που πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η συνεργασία ελληνικών ιδιωτικών και κρατικών εταιριών με την Αίγυπτο, ανοίγει ένα τεράστιο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών, ειδικά στον αμυντικό τομέα.
Η Αίγυπτος έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο σχέδιο ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας με διπλό στόχο, να εξοπλίσει τις Ένοπλες δυνάμεις της και να εξάγει αμυντικά προϊόντα στο εξωτερικό ειδικά σε Αφρική και Μέση Ανατολή.
Η συνεργασία με ελληνικές εταιρείες προσφέρει στην χώρα μας μια μεγάλη ευκαιρία σε μια χώρα με 82 εκατομμύρια κατοίκους ενώ απομακρύνει και την όποια συνεργασία της Αιγύπτου με την τουρκική αμυντική βιομηχανία που καιροφυλακτεί ανά πάσα ώρα και στιγμή.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.