( και στα κατακόκκινα .. για να πάρουν χρωμα τα μαγουλακια
).

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση επί σκηνής μετά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτω από την πίεση των προεκλογικών του υποχρεώσεων ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου, στην Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανάρρωνε στο σπίτι, όπως του συνέστησαν οι γιατροί, αφού κατέρρευσε σε ζωντανή μετάδοση στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, προκαλώντας πανικό και όργιο σχολίων για το τι πραγματικά του συμβαίνει.
Τις προηγούμενες τρεις ημέρες εκτελούσε τις υποχρεώσεις μέσω τηλεδιασκέψεων και σήμερα, επισκέφθηκε στο παλιό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έκθεση τεχνολογίας, κυρίως αμυντική.
Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε στην Τεκνοφέστ και έφτασε στη σκηνή συνοδευόμενος, όπως μεταδίδεται, από τη σύζυγό του, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ
και τον Λίβυο μεταβατικό πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά.


( φωτο νούμερο 1 , για να τους θαυμάσετε όλους μαζί – ομορφοπαιδα- και για να μην ξεχνάμε ποιος είναι ποιος ).
Στην ομιλία του ο Ερντογάν έκανε αναφορά σε γεωτρύπανα, ενώ αναφέρθηκε και σε «βρώμικα παιχνίδια στη Δύση».


Ο Ερντογάν στις 3.30 θα συμμετάσχει στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στη Σμύρνη, ενώ αύριο προγραμματίζεται να εμφανιστεί σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στην Άγκυρα. Ο προετοιμασίες μέχρι στιγμής συνεχίζονται κανονικά, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ.
Ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου διοργανώνει αύριο Κυριακή 30 Απριλίου, προεκλογική συγκέντρωση στο προπύργιο των κεμαλικών, στη Σμύρνη.
Την άλλη Κυριακή και οι δύο υποψήφιοι θα βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη.
Με μακροσκελή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό ο πρόεδρος Ερντογάν ζητά τη στήριξη και των 3 εκατ. 400 χιλιάδων Τούρκων του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να ψηφίζουν σε κάλπες που έχουν στηθεί σε 74 χώρες, οι περισσότεροι στη Γερμανία. Στην Ελλάδα είναι περίπου 11.700.( φωτογραφία 3).
Υπενθυμίζω εδώ ότι οι ψήφοι από το εξωτερικό μπορεί να κάνουν τη διαφορά στη μάχη Ερντογάν και
Κιλιτσνταρογλου
Σύμφωνα με το Middle East Eye, υπάρχουν 3,4 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι Τούρκοι ψηφοφόροι που ζουν εκτός της χώρας – πάνω από το 5% του συνολικού εκλογικού σώματος – που είναι 64,1 εκατομμύρια. Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν σε 73 χώρες
Ο Ουλάς Τολ, διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Μελετών Κοινωνικών Επιπτώσεων, δήλωσε στο Middle East Eye ότι οι ψήφοι που προέρχονται από το εξωτερικό μπορεί να γείρουν την ισορροπία υπέρ του Ερντογάν, καθώς ο ίδιος συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στην Ευρώπη, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος των Τούρκων μεταναστών, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον συντηρητικοί.
«Ο Ερντογάν έλαβε σχεδόν το 60% των ψήφων που προήλθαν από το εξωτερικό το 2018», είπε.
«Το μισό εκλογικό σώμα στο εξωτερικό ζει στη Γερμανία, όπου η πρόσβαση στα εκλογικά κέντρα είναι δύσκολη (σ.σ. λόγω του περιορισμένου αριθμού τους). Γι’ αυτό όποιος μπορεί να φέρει τους ψηφοφόρους στα εκλογικά τμήματα κερδίζει και το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων», εξήγησε.
Η γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα δήλωσε ότι η Γερμανία επέτρεψε 16 εκλογικά τμήματα στις διπλωματικές και τιμητικές αποστολές της Τουρκίας, αριθμός αυξημένος κατά τρία τμήματα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Η Άγκυρα επιθυμούσε να υπάρχουν 26 εκλογικά τμήματα για να αυξήσει την προσέλευση των ψηφοφόρων.
Ο Τολ δήλωσε ότι οι ψήφοι στο εξωτερικό μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών κατά 0,5%.
«Εάν το ποσοστό συμμετοχής παραμείνει το ίδιο και ο Ερντογάν λάβει το ίδιο επίπεδο υποστήριξης όπως και το 2018 – περίπου 60% – ο αντίκτυπος θα είναι 0,4 έως 0,5%», πρόσθεσε.
«Για παράδειγμα, αν λάβει το 47% των ψήφων με βάση την Τουρκία, μπορείτε να προσθέσετε 0,5% στο τελικό αποτέλεσμα που θα είναι 47,5% υπέρ του», σημείωσε.
Για τις βουλευτικές εκλογές
Το δεύτερο θέμα είναι οι βουλευτικές εκλογές. Οι συνολικές ψήφοι που προέρχονται από το εξωτερικό κατανέμονται και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας σύμφωνα με το σύνολο των ψήφων κάθε κόμματος και με βάση τον πληθυσμό κάθε εκλογικής περιφέρειας.
Ο Τολ σημείωσε ότι, εξαιτίας αυτού, οι ψήφοι από το εξωτερικό για τα κόμματα που δεν κατεβάζουν υποψηφίους σε ορισμένες επαρχίες θα πήγαιναν χαμένες και θα λειτουργούσαν έμμεσα προς όφελος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.
Ο Αϊντίν Ενές Σεϊντάνλιογλου, υποψήφιος βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης Καλό Κόμμα στην πόλη Μερσίνη, ο οποίος είναι Τουρκογερμανός πολίτης, δήλωσε στο Middle East Eye ότι η ψήφος που προέρχεται από το εξωτερικό είναι πολύ σημαντική στις ιδιαίτερα αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές σε ορισμένες επαρχίες, όπου το ΑΚΡ μπορεί να κερδίσει ή να χάσει ανάλογα με τους ψηφοφόρους από την Ευρώπη.
«Ορισμένα κόμματα στο παρελθόν έχασαν τρεις ή τέσσερις έδρες από το ΑΚΡ στις προηγούμενες εκλογές (σ.σ. λόγω των ψήφων από το εξωτερικό)», είπε. «Περιμένω ότι αυτό θα αλλάξει σε αυτές τις εκλογές», επισήμανε.
Οι πιθανότητες η Λαϊκή Συμμαχία υπό τον Ερντογάν να διατηρήσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου είναι μεγαλύτερες από την αντίπαλό της, τη Συμμαχία του Έθνους.
Αλλά ακόμη και αν τα καταφέρει, ο κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να έχει μια ισχνή πλειοψηφία.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές, μεταξύ άλλων με την αξιοποίηση των ψήφων από το εξωτερικό.
Για περισσότερη κάλυψη του θέματος παραθέτω τον σύνδεσμο του Middle East Eye: https://www.middleeasteye.net/…/turkey-elections-votes…
Πηγές : Middle East Eye, ΕΡΤ
