Επεισοδιακό ταξίδι Δένδια στην Λιβύη

Αικατερίνη Κορίννα
Συνάντηση με τους προέδρους των επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βεγγάζη. Ο κ. Δένδιας τους ευχαρίστησε για την ξεκάθαρη καταδίκη του τουρκολιβυκού «μνημονίου» το 2019, αλλά και αυτού που υπογράφηκε τον Οκτώβριο ‘22, όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές. Η κοινοβουλευτική συνεργασία βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της συνάντησης.
Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι στην Τρίπολη. Λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους στην πρωτεύπουσα της χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την άμεση απογείωση του για τη Βεγγάζη, χωρίς να υπάρξει αποβίβαση.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. «Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά», τονίζει.
Αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.
Όμως, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς, με τον υπουργό να αποφασίζει να αναχωρήσει χωρίς να πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.
Υπενθυμίζεται ότι η κα Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα. Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Σφοδρή επίθεση στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών εξαπολύει το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης σε γραπτή ανακοίνωση.
Όπως υποστηρίζει, «παρά τις εξωφρενικές πολιτικές και στάσεις που πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έναντια στα συμφέροντα του λιβυκού κράτους τις προηγούμενες ημέρες, καθώς και τις ανισόρροπες δηλώσεις του σχετικά με την κυριαρχία της Λιβύης και το δικαίωμά της στις διπλωματικές της σχέσεις, το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας παραχώρησε στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών την έγκριση να επισκεφτεί την Τρίπολη σήμερα Πέμπτη 17 Νοεμβρίου».
Ακόμα στην ανακοίνωση προστίθεται: «Σύμφωνα με τις διεθνείς διπλωματικές πρακτικές, η ΥΠΕΞ της Λιβύης τον περίμενε, αλλά ο Ελληνας ΥΠΕΞ αρνήθηκε να αποβιβαστεί από το αεροπλάνο και έφυγε χωρίς καμία εξήγηση. Λυπούμαστε για την συμπεριφορά του Έλληνα υπουργού. Το ΥΠΕΞ θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα για να προστατεύσει το κύρος και την κυριαρχία του Λιβυκού Κράτοτυς».
Ανακαλεί τον πρόξενό της στην Αθήνα η Λιβύη
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η κυβέρνηση της Τρίπολης αποφάσισε να καλέσει τον Έλληνα πρόξενο στην λιβυκή πρωτεύουδα για εξηγήσεις και να ανακαλέσει στον Λίβυο πρόξενο στην Αθήνα.
Στη δωρεά 30.000 εμβολίων προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε τελετή που πραγματοποιήθηκε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός, η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει τον λιβυκό λαό στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19, δωρίζοντας επιπλέον εμβόλια, σε συνέχεια δωρεάς 200.000 εμβολίων τον Αύγουστο του 2021.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δωρίσει ακόμα περισσότερα εμβόλια, όσα μπορεί να απορροφήσει η Λιβύη», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι μια κίνηση για το κοινό καλό και ένα αγαθό στο οποίο όλοι οι πολίτες στον κόσμο πρέπει να έχουν πρόσβαση»,
Επεσήμανε δε ότι η πραγματικότητα στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχε συναντήσει στην πρώτη του επίσκεψη.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την υπογραφή μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου της συμφωνίας μίσθωσης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης, έτσι όπως αυτή οριοθετήθηκε με το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, σε τουρκικές εταιρείες για πραγματοποίηση ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο είχε καταθέσει σχετική ερώτηση ζητώντας τη λήψη μέτρων για τη συμφωνία αυτή, που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενός πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη», αναφέρει στην απάντησή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Γιοσέπ Μπορέλ. Ενώ για την πρόσφατη συμφωνία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων καλεί την Τουρκία να αποφεύγει ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλασσίων ζωνών όλων των παράκτιων κρατών συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων που γεννώνται από τα νησιά τους. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με τις αρχές αυτές», καταλήγει ο κ. Μπορέλ.
Στον σύνδεσμο που ακολουθεί περιέχονται όλες οι σχετικές ανακοινώσεις και βίντεο
Υποσημείωση γραφουσας : το όλο σκηνικό που στήθηκε εις βάρος του Έλληνα ΥΠΕΞ , φέρει άρωμα και υπογραφή ΤΟΥΡΚΙΑΣ !!!!
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.