Η Γερουσία των ΗΠΑ κατήργησε τους περιορισμούς για την πώληση των F-16

Η Γερουσία φέρεται να κατήργησε τους δύο όρους που περιόριζαν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F16 στην Τουρκία

Τους όρους που περιόριζαν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία κατήργησε η έκδοση της Γερουσίας του νομοσχεδίου περί Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA) του 2023. Οι δύο όροι ήταν ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και ότι η πώληση θα είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

Οι τροπολογίες Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν

Σύμφωνα με την τροπολογία του Αμερικανού γερουσιαστή και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ζητείται από τον Αμερικανό πρόεδρο να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Δεύτερη τροπολογία που θέτει πρόσθετες προϋποθέσεις στην Τουρκία για την απόκτηση και την αναβάθμιση των μαχητικών F-16, είχε καταθέσει ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν στο νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό. Η τροπολογία του γερουσιαστή Βαν Χόλεν κινείται στην ίδια γραμμή αλλά δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά βάζει ευρύτερες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, ζητά να επικυρωθεί το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ και να διασφαλιστεί ότι τα αμερικανικά μαχητικά δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων στη Συρία.

Η δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, σε tweeter που ανέβασε ανέφερε τα εξής:

Εκτός εκδοχής Γερουσίας έμεινε τροπολογία @SenatorMenendez
για F16/βγήκαν όλες οι τροπολογίες που δεν συγκέντρωναν ευρεία συναίνεση/παραμένει στην εκδοχή Βουλής η τροπολογία @RepChrisPappas /τελικό κείμενο NDAA θα αποφασιστεί κατά διαδικασία διαπραγματεύσεων Βουλής κ Γερουσίας

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.