Η Ελλάδα έχει πείρα στις επιχειρήσεις διάσωσης Τι κάνει σήμερα;

Απο Euthymius Petrou
Η Ελλάδα έχει πείρα στις επιχειρήσεις διάσωσης Τι πράττει σήμερα που κινδυνεύουν Έλληνες υπήκοοι στο Χαρτούμ του Σουδάν
Γράφει ο Θύμιος Πέτρου στην εφημερίδα Εστία.
Έλληνες κινδυνεύουν στο Σουδάν. Ελαχίστη υποχρέωσις του Κράτους είναι η διάσωσίς τους. Είτε με διπλωματικά μέσα, κατόπιν δηλαδή με συμφωνίες ασφαλούς διελεύσεως μέχρις ότου φθάσουν σε χώρες όπου δεν θα κινδυνεύουν, είτε με στρατιωτική επιχείρηση διασώσεώς τους.
Μπορεί να το έχουμε λησμονήσει, αλλά η Ελλάς έχει προϊστορία σε τέτοιες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού αμάχων από εμπόλεμες ζώνες.
Η πρώτη ήταν η επιχείρησις Χρυσόμαλλο Δέρας την οποία οργάνωσε με υποδειγματικό τρόπο ο αείμνηστος πλοίαρχος Βασίλης Ντερτιλής.
Ήταν 1993 και ο πόλεμος μαινόταν στην Απχαζία. Οι Έλληνες Πόντιοι διασώθηκαν, επιβιβάσθηκαν σε επιβατηγό πλοίο και ήλθαν στην Ελλάδα. Μετείχαν ως ομάς ασφαλείας δέκα καταδρομείς, ενώ είχε προηγηθεί σοβαρή διπλωματική προεργασία και συντονισμός.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1997 μια μεγαλύτερης εκτάσεως ναυτική επιχείρηση έγινε στην Αλβανία που κλυδωνιζόταν από τις συγκρούσεις που πυροδοτήθηκαν εξ αιτίας του σκανδάλου των πυραμίδων. Είχε ονομασθεί Επιχείρηση “ΚΟΣΜΑΣ.
Εκεί δεν ήσαν μόνον Έλληνες αυτοί που παρελήφθησαν από τα πολεμικά πλοία που είχαν μπει στο λιμάνι του Δυρραχίου, ήσαν και Κινέζοι, η κυβέρνησις των οποίων είχε ζητήσει την συνδρομή των Αθηνών.
Κινέζοι διεσώθησαν και σε άλλη επιχείρηση, πολύ αργότερα, το 2011 όταν με επιχείρηση του Πολεμικού Ναυτικού παρελήφθησαν από την σπαρασσομένη Λιβύη και μετεφέρθησαν στην Κρήτη.
Η πλέον σημαντική όμως επιχείρησις διασώσεως, ήταν αυτή του 2006 στον Λίβανο. Η επιχείρησις «Κέδρος». Εκεί ο πόλεμος μαινόταν μεταξύ των μαχητών της Χεζμπολλά και των ισραηλινών δυνάμεων, που σε μια σπάνια ατυχή στιγμή για αυτές, δεν είχαν επιτύχει τους αντικειμενικούς σκοπούς τους.
Μετά από προσεκτικό σχεδιασμό από το ΓΕΕΘΑ, του οποίου τότε ηγείτο ο ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης, ένας στολίσκος ελληνικών πολεμικών πλοίων με ορμητήριο την Λάρνακα διεξήγαγε την μεγαλύτερη και πλέον επιτυχή επιχείρηση εκκενώσεως και διασώσεως αμάχων.
Αρχηγίδα του στολίσκου ήταν η φρεγάτα «Ψαρά» η οποία μάλιστα ήταν το πρώτο πολεμικό πλοίο ξένης χώρας που κατέπλευσε στον λιμένα της Βηρυτού.
Άλλες τρεις ελληνικές φρεγάτες, από τις οποίες εξορμούσαν τέσσερα ελικόπτερα και τέσσερα αρματαγωγά μετείχαν στην επιχείρηση, ενώ στα πλοία επέβαιναν έξι ομάδες ανορθοδόξου πολέμου της Μονάδος Υποβρυχίων Καταστροφών.
Την ίδια στιγμή με αεροπλάνα C-130 μεταφέρθηκαν στον Λίβανο 310 τόνοι ιατροφαρμακευτικού υλικού και ανθρωπιστικής βοηθείας, μαζί με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό. Είναι σημαντικό να τονισθεί η υποδειγματική συνεργασία, σε κάθε επίπεδο, που υπήρξε τότε με τις αρχές του Ισραήλ.
Το Χαρτούμ βεβαίως δεν είναι Βηρυτός. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν μπορεί να διεξαχθεί μια επιχείρησις διασώσεως των Ελλήνων, σχεδιασμένη με βάση τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
Απαιτείται βεβαίως ορθή αντίληψις όσον αφορά την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων ως σχηματισμού προβολής ισχύος και όχι απλώς ως δυνάμεως αυτοαμύνης και προστασίας νησίδων και βραχονησίδων.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό το πνεύμα επικρατεί στα Γενικά Επιτελεία και ότι τέτοιον προσανατολισμό έχει η Διοίκησις Ειδικού Πολέμου, που έχει προσφάτως δημιουργηθεί.
Γνωρίζουμε βεβαίως τα φοβικά σύνδρομα που διακατέχουν συνήθως τις ελληνικές κυβερνήσεις οι οποίες αντιδρούν σε προσπάθειες των Ενόπλων μας Δυνάμεων για ανάπτυξη εκτός συνόρων.
Θα πρέπει κάποτε να τα ξεπεράσουν. Δεν πρόκειται να σταλούν στο Σουδάν «στρατευμένα παιδιά του ελληνικού λαού». Θα σταλούν επαγγελματίες στρατιωτικοί με πολύ υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και δυνατότητες.
Αποστολή εν προκειμένω της στρατιωτικής ηγεσίας είναι να πείσει περί αυτού την Κυβέρνηση.
Να την βοηθήσει να απαλλαγεί από τα φοβικά της σύνδρομα και για να το πράξει αυτό βεβαίως πρέπει να της παρουσιάσει την κατάσταση όπως είναι και όχι όπως αυτή θα ήθελε να την ακούσει.
Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από την λεγομένη «επιτήδευση των πληροφοριών». Πρόκειται για παραπλάνηση.
Είμαστε βέβαιοι πως όταν αποφασίσθηκε η επιχείρηση «Κέδρος» ο ναύαρχος Χηνοφώτης είχε ενημερώσει λεπτομερώς την Κυβέρνηση κατά τρόπον απολύτως πειστικό για το τι μπορούμε να κάνουμε. Τα αυτά περιμένουμε και από την σημερινή στρατιωτική ηγεσία.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.