Η Ελλάδα επίκεντρο της Αμερικανικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τί προτείνει το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (JINSA)

 

 

Πηγή: economico.gr

Την ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα προκρίνει, μεταξύ άλλων, ως λύση για την κάλυψη των αμερικανικών κενών στην Ανατολική Μεσόγειο, το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφαλείας της Αμερικής (JINSA) στην τελευταία μελέτη που εξέδωσε.

Στη μελέτη με τίτλο «Στο κέντρο των σταυροδρομιών: μια νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ανατ. Μεσόγειο»,  την οποία φέρνει στο φως η Καθημερινή, οι συγγραφείς αναλύουν την κατάσταση στην περιοχή και καταλήγουν σε μια σειρά από προτάσεις, στις οποίες η Ελλάδα αντιμετωπίζεται περίπου ως η πλέον φυσική λύση για την ενίσχυση των αμερικανικών θέσεων.

 

Σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις

Μάλιστα, σημειώνεται ότι η Ελλάδα προσφέρει «εναλλακτικές σε περίπτωση που πιθανή κατάρρευση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων οδηγήσει τις ΗΠΑ στην ανάγκη απόσυρσης στοιχείων από την Τουρκία – μια πιθανότητα για την οποία οι ΗΠΑ επειγόντως χρειάζεται να αναπτύξουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης».

Συγκεκριμένα, ζητείται να αναπτυχθούν περισσότερες πτέρυγες μάχης αμερικανικών αεροσκαφών στην Ελλάδα. Προτείνεται η μεταφορά τουλάχιστον δύο αντιτορπιλικών τύπου Arleigh Burke (DDG) από τη Ρότα της Ισπανίας «σε λιμάνια της Ελλάδας, ώστε να μειωθεί ο χρόνος μεταστάθμευσης και να μπορεί να παρέχεται πιο σταθερή και ορατή παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Ανατ. Μεσόγειο».

Επιπλέον, η ανάγκη να αναπτυχθούν δυνάμεις του αμερικανικού στρατού, της αεροπορίας, των ειδικών δυνάμεων και της ακτοφυλακής «μέσα από πρόσθετες, συχνά υποβαθμισμένες ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων –αλλά όχι περιορισμένων– στην Αλεξανδρούπολη και στις αεροπορικές βάσεις στη Λάρισα και στο Στεφανοβίκειο».

Προτείνεται, επιπλέον, ο ελλιμενισμός στη Σούδα πλοίων εκστρατείας και μεταφορών, προκειμένου να μπορεί να γίνει ταχύτατα μεταφορά δυνάμεων και υλικών στην Ανατ. Μεσόγειο και γειτονικές περιοχές.

Επιπλέον, ζητείται να εντάσσονται σε ομάδες κρούσης των αμερικανικών αεροπλανοφόρων ναυτικές δυνάμεις από την Ελλάδα και άλλες συμμαχικές δυνάμεις.

 

Η πλέον ριζοσπαστική πρόταση της έκθεσης 

Από τις πλέον ριζοσπαστικές προτάσεις των συντακτών της έκθεσης είναι η τοποθέτηση ραντάρ και αντιαεροπορικών συστημάτων για την κάλυψη της Ελλάδας και της Κύπρου, υποδεικνύοντας, μάλιστα, το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Aegis Ashore.

Προτείνεται η εμβάθυνση της εμπλοκής των ΗΠΑ στις τριμερείς της περιοχής με τη μορφή 3+1 όπου, όπως αναφέρουν, «η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται κατά καιρούς με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία».

Μάλιστα, τονίζεται ότι θα μπορούσαν αυτά τα σχήματα να έλθουν πιο κοντά με παρόμοιες διπλωματικές συνεργασίες στον χώρο του Ινδο-ειρηνικού.

 

Το εγκώμιο στη ναυτική βάση της Σούδας 

Στην έκθεση πλέκεται για μια ακόμα φορά το εγκώμιο στη ναυτική βάση της Σούδας, καθώς, όπως αναφέρεται, «αποτελεί το καλύτερο λιμάνι της περιοχής για αμερικανικά αεροπλανοφόρα και άλλα μεγάλα πολεμικά πλοία και είναι, επίσης, το επίκεντρο μεγάλων θαλάσσιων αρτηριών που παρέχουν άμεση πρόσβαση στον Βόσπορο και στη Μαύρη Θάλασσα, νοτιοανατολικά στη διώρυγα του Σουέζ, στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Ινδικό Ωκεανό και προς δυσμάς στα στενά της Σικελίας και τελικά στον Ατλαντικό».

Επισημαίνεται ακόμα ότι όντας στο κατώφλι της Λιβύης, η Σούδα αποτελεί «αντίβαρο» στις παράνομες παρουσίες των στρατιωτικών δυνάμεων Ρωσίας και Τουρκίας στη χώρα, ενώ κόβει την ελεύθερη πρόσβαση της Μόσχας για προβολή ισχύος στη Συρία.

δείτε το άρθρο εδώ:  https://economico.gr/i-ellada-epikentro-tis-amerikanikis-parousias-stin-anatoliki-mesogeio-ti-proteinei-to-evraiko-institouto-ethnikis-asfaleias-ton-ipa-jinsa/?fbclid=IwAR0Pc3Tf311X7i4u3ogyHBPyS7M18Pw37B7P-XRQAW88wSPFRIBHViM8_xU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.