Η Ελλάδα προσβλέπει στις ΗΠΑ και το Ισραήλ για λύσεις UAV και αντι-drone.
Κείμενο : Elisabeth Gosselin-Μιλανο.
Μετάφραση – προσαρμογή : Αικατερινη Κοριννα
Η Ελλάδα σκοπεύει να αγοράσει ισραηλινό εξοπλισμό C-UAS και σχεδιάζει επίσης να αποκτήσει το MQ-9B SeaGuardian — αν και σε «τσουχτερό» τίμημα.
Η Ελλάδα επιδιώκει ενεργά να βελτιώσει τις δυνατότητες θαλάσσιας επιτήρησης και αναχαίτισης , δεδομένου του ολοένα αυξανόμενου στόλου τουρκικών UAV που επιχειρούν εντός ή κοντά στις αμφισβητούμενες ,από τους Τουρκους, περιοχές του Αιγαίου και της Κύπρου— και φαίνεται ότι έχει βρει λύσεις από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Στις αρχές Ιουλίου, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προμήθεια τριών UAV MQ-9B SeaGuardian και δύο σταθμών ελέγχου εδάφους από τις ΗΠΑ με συνολικό κόστος σχεδόν 400 εκατ. ευρώ (455,92 εκατ. δολάρια).
Αν και η General Atomics Aeronautical Systems (ο κατασκευαστής του MQ-9B) πραγματοποίησε μια σειρά πτήσεων επίδειξης για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία το 2019 και το 2020, η ανακοίνωση της αγορας ,σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή από την προηγούμενη ελληνική πολιτική που ήταν απρόθυμη να επιτρέψει στα MQ- 9Α Reapers των ΗΠΑ να επιχειρούν από ελληνικες βασεις . Οι ΗΠΑ μπόρεσαν να επεκτείνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας επικαιροποιημένης διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, με τον Υπουργό Άμυνας Lloyd Austin να λέει στον Έλληνα ομόλογό του στις 18 Ιουλίου ότι η αμυντική σχέση μεταξύ των δύο χωρών «ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη».

Εν μέρει, αυτό επέτρεψε στις ΗΠΑ να αποκτήσουν πρόσβαση κατά προτεραιότητα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια των Δαρδανελίων, ως κόμβος για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και όχι μόνο .
Οι επικριτές της ελληνικής απόφασης να αγοραστεί το SeaGuardians επικεντρώνονται στην τιμή, την οποία η Shephard Defense Insight περιγράφει ότι είναι υπερτριπλάσια από το μέσο κόστος μονάδας των 37,8 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Ζαχαρίας Μίχας, διευθυντής σπουδών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (I-SDA), δήλωσε στον Shephard: «Οι επιχειρησιακές ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα μπορούσαν να καλυφθούν αποτελεσματικά από τα ισραηλινά συστήματα με πολύ χαμηλότερο κόστος».
Δεδομένων των περιορισμένων οικονομικών πόρων που διαθέτει η Ελλάδα, «θα πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά την ανάλυση κόστους-οφέλους κατά την ιεράρχηση των προμηθειών της», πρόσθεσε.
«Οι επιχειρησιακές ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα μπορούσαν να καλυφθούν αποτελεσματικά από τα ισραηλινά συστήματα με πολύ χαμηλότερο κόστος»
— Ζαχαρίας Μίχας, Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάλυσης Ασφάλειας και Άμυνας
Μια άλλη επιλογή ήταν να αποκτήσει η Αθήνα ισραηλινά UAVs Heron. Ο πρόεδρος της I-SDA Περικλής Ζορζοβίλης εξήγησε ότι «ενώ η Ελλάδα έχει μισθώσει τρία από αυτά τα συστήματα μέχρι το 2023, η σύμβαση περιλάμβανε ρήτρα αγοράς ».Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ λέγεται ότι πρότεινε την πώληση πέντε Herons και δύο σταθμών ελέγχου εδάφους έναντι 150 εκατομμυρίων ευρώ, αν και παραμένει άγνωστο εάν αυτό έχει εγκριθεί.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει τεχνολογίες C-UAS από το Ισραήλ, για να προσαρμοστούν στις συγκεκριμένες ανάγκες που απαιτεί η προστασία των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, η Αθήνα αναζητά να αγοράσει πολλαπλά συστήματα με χαρακτηριστικά που μοιάζουν με το Drone Dome που κατασκευάζει η Rafael Advanced Defense Systems, παράλληλα με άλλο υλικό ως μέρος ενός συνεχιζόμενου προγράμματος για την κατασκευή βάσεων C-UAS στα εδάφη της στο Αιγαίο. Ο Ζωρζοβίλης σημείωσε απαίτηση για πέντε συστήματα.
Στις 19 Αυγούστου, η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει το σύστημα Iron Dome στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης με το Ισραήλ.
Η νησιωτική δημοκρατία απαιτεί ένα νέο σύστημα αεράμυνας, καθώς δεν διαθέτει αεροπορία και τα συστήματα Buk M1/M2 και Tor-M1 της εποχής του Ψυχρού Πολέμου είναι ουσιαστικά απαρχαιωμένα.
Ερωτηθείς εάν αυτή η κίνηση της Κύπρου επηρεάστηκε ή συνδέθηκε με το ελληνικό ενδιαφέρον για τα ισραηλινά συστήματα, ο Μίχας είπε: «Έχω καλούς λόγους να πιστεύω ότι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες και από τις δύο χώρες έχουν πολύ καλές σχέσεις και συντονίζονται ως ένα βαθμό σε τέτοια ζητήματα. ενώ επίσης συμμερίζονται αμοιβαία την πεποίθηση ότι το Ισραήλ είναι ένα κομβικό κράτος για την ασφάλεια στην περιοχή».
Ακολουθεί το αρχικό λινκ στην αγγλική γλώσσα από το shephardmedia