Κίνα: Εκδίωξε πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ από τη Νότια Σινική Θάλασσα

 

Πολλοί Φιλιππινέζοι διαδήλωσαν τη Δευτέρα κατά της παρουσίας της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα (φωτ.: Reuters).

 

Πηγή: powergame.gr /ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας ανακοίνωσαν πως «έδιωξαν» ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ που εισήλθε παράνομα, όπως αναφέρουν, στα κινεζικά ύδατα κοντά στα νησιά Παρασέλ τη Δευτέρα. Η ενέργεια λαμβάνει χώρα κατά τη σημερινή επέτειο απόφασης του Διαρκούς Διοικητικού Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με την οποία το Πεκίνο δεν μπορεί να έχει διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Benfold εισήλθε στα κινεζικά ύδατα χωρίς την έγκριση της Κίνας, παραβιάζοντας την κυριαρχία της και υπονομεύοντας τη σταθερότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα, ανακοίνωσε η Διοίκηση Νότιου Θεάτρου του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.
«Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν αμέσως τέτοιες προκλητικές ενέργειες», ανέφερε η κινεζική στρατιωτική διοίκηση σε δήλωση που εξέδωσε.
Η απόφαση της Χάγης: Η Κίνα δεν έχει ιστορικούς τίτλους στη Νότια Σινική Θάλασσα
Στις 12 Ιουλίου 2016, το Διαρκές Διοικητικό Δικαστήριο στη Χάγη αποφάνθηκε πως η Κίνα δεν έχει ιστορικούς τίτλους στη Νότια Σινική Θάλασσα, μια απόφαση την οποία το Πεκίνο δήλωσε ότι θα αγνοήσει.
Το Benfold άσκησε ναυτιλιακά δικαιώματα και ελευθερίες κοντά στα νησιά Παρασέλ, τα οποία είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τα νησιά διεκδικούν η Κίνα, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ. Οι χώρες αυτές απαιτούν είτε άδεια είτε εκ των προτέρων ενημέρωση πριν περάσει από τη θαλάσσια αυτή περιοχή ένα στρατιωτικό σκάφος.
«Βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως αυτό ορίζεται από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα πλοία όλων των κρατών, περιλαμβανομένων των πολεμικών πλοίων τους, έχουν το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης από τα χωρικά ύδατα», πρόσθεσε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Ασκώντας το δικαίωμα στην αβλαβή διέλευση χωρίς εκ των προτέρων ειδοποίηση ή αίτηση προς οποιονδήποτε από τους διεκδικούντες για χορήγηση άδειας, οι ΗΠΑ αμφισβήτησαν αυτούς τους παράνομους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την Κίνα, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ».

Την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για την ασφάλεια στη Νότια Σινική Θάλασσα, δηλώνοντας ότι «επαναβεβαιώνουμε πως μια ένοπλη επίθεση κατά των ενόπλων δυνάμεων, των πλοίων ή των αεροσκαφών των Φιλιππίνων στη Νότια Σινική Θάλασσα θα ενεργοποιήσει τις αμοιβαίες αμυντικές δεσμεύσεις με τις ΗΠΑ βάσει της συνθήκης ΗΠΑ-Φιλιππίνων του 1951».

 

 

δείτε το άρθρο εδώ:
https://www.powergame.gr/diethni/98634/kina-ekdioxe-polemiko-ploio-ton-ipa-apo-ti-notia-siniki-thalassa/

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.