Κίνδυνος-θάνατος για δύο αμερικανικές τράπεζες! Ποιες είναι;

Κίνδυνος-θάνατος για δύο αμερικανικές τράπεζες! Ποιες είναι;

Κίνδυνος-θάνατος για δύο αμερικανικές τράπεζες! Ποιες είναι;

Οι μετοχές των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών PacWest Bancorp και Western Alliance Bank κατέγραψαν θεαματική βουτιά εχτές Τρίτη καθώς η κατάρρευση της First Republic Bank αναζωπύρωσε τους φόβους στους επενδυτές. Παρά του γεγονότος ότι η JPMorgan Chase συμφώνησε τη Δευτέρα να αποκτήσει την πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων της First Republic Bank με μια συμφωνία 10,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την κατάσχεσή της από τις ρυθμιστικές αρχές. Φαίνεται όμως ότι η είδηση για την μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας των ΗΠΑ μετά το 2008, ενεργοποίησε μεγάλα φοβικά σύνδρομα.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η τελευταία αναταραχή, που ξεκίνησε με τις αποτυχίες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο, θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες περιφερειακές τράπεζες. Και φυσικά, όλοι προσποιούνται ότι ξέχασαν την προειδοποίηση που είχε γίνει πολύ πριν, όταν η SilverGate Bank αντιμετώπισε προβλήματα τεραστίων διαστάσεων. Μια τράπεζα την οποία ελάχιστοι την αναφέρουν στις αναλύσεις τους. Ουσιαστικά, δεν έχουμε 3 τράπεζες στις ΗΠΑ που αντιμετώπισαν βαριά προβλήματα αλλά 4 (με την SilverGate). Και όλοι ρωτάνε φυσικά, εάν υπάρχει συνέχεια και πού θα σταματήσει όλο αυτό;

Δυο σημαντικά σχεδιαγράμματα

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στον δείκτη των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, γνωστό ως δείκτη KBW (.KRX) ο οποίος υποχώρησε χτες κατά 5,52%, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2020. Ενώ φέτος χάνει συνολικά πάνω από 27%.

O δείκτης αυτός ουσιαστικά δείχνει την συνολική κατάρρευση του κλάδου των Περιφερειακών Τραπεζών στις ΗΠΑ κατά 27,12% από τις αρχές της χρονιάς. Ενώ θα σας παραθέσω σήμερα ένα δεύτερο σχεδιάγραμμα που δείχνει πολλά, με την υπόσχεση να επανέλθω σύντομα με αναλυτικό άρθρο που θα περιγράφει πλήρως την κατάσταση:

Στο δεύτερο αυτό σχεδιάγραμμα βλέπετε με κουκίδες (κόκκινη γραμμή) τον δείκτη (.KRX) των Περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ. Mε πράσινο βλέπετε μια τράπεζα που κινείται πάνω από τον δείκτη (η New York Community Bancorp) η οποία σημειώνει ακόμα και +5,19% αύξηση του ποσοστού της τιμής της μετοχής της φέτος παρά τα προβλήματα του κλάδου. Γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για τους επενδυτές και τους πελάτες της.

Κάτω από τον δείκτη .KRX κινούνται οι υπόλοιπες τράπεζες όπως βλέπετε. Αριστερά θα δείτε την SVB (Silicon Valley Bank) η οποία σταμάτησε να διαπραγματεύεται την ημέρα εκείνη. Στο σχεδιάγραμμα αυτό επισημαίνω δύο τράπεζες οι οποίες βρίσκονται κυριολεκτικά στον πυρήνα της επικίνδυνης ζώνης. Η Western Alliance Bank (WAL) με έδρα το Φοίνιξ της Αριζόνα, οποία χάνει φέτος -52.11% της αξίας της μετοχής της. Και πιο κάτω η PacWest Bank (PACW) με έδρα το Λος Αντζελες, η οποία χάνει φέτος -72.65% της αξίας της μετοχής της όπως βλέπετε!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.