Νέος πύραυλος αναχαίτησης από την Rafael Advance Def. Systems

Αικατερινη Κοριννα

Ιερουσαλήμ : Σε απάντηση σε αυτό που περιγράφει ως «γεωπολιτική πραγματικότητα» των υπερηχητικών όπλων, η Rafael Advanced Defense Systems ανακοίνωσε σήμερα ότι αναπτύσσει έναν νέο πύραυλο αναχαίτισης που ονομάζεται Sky Sonic ειδικά για την υπερηχητική απειλή.
Σε δήλωσή της, η εταιρεία περιέγραψε τον πύραυλο ως «πρωτοποριακή αμυντική απάντηση στην αυξανόμενη απειλή των υπερηχητικών πυραύλων». Η εταιρεία σχεδιάζει να παρουσιάσει το σχέδιο του όπλου στο Air Show του Παρισιού την επόμενη εβδομάδα, στοχεύοντας ξεκάθαρα στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ο πύραυλος αναπτύσσεται επί του παρόντος και δεν έχει υποβληθεί ακόμη σε πραγματικές δοκιμές. Το σύστημα αναχαίτισης πολλαπλών σταδίων, που αναπτύχθηκε εδώ και αρκετά χρόνια μυστικά, χρησιμοποιεί ένα σύστημα Hit-to-Kill που η Rafael έχει χρησιμοποιήσει σε άλλα συστήματα αναχαίτισης, σύμφωνα με ενημέρωση της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Είναι ένα ξεχωριστό σύστημα, αλλά σύμφωνα με τα άλλα συστήματα αεράμυνας και αναχαίτισης πυραύλων της Rafael, έχει σχεδιαστεί με ανοιχτή αρχιτεκτονική για να επιτρέπει μέγιστη ευελιξία, σύμφωνα με την εταιρεία. Η Rafael παρουσίασε το επίτευγμα στις ΗΠΑ και, σύμφωνα με την εταιρεία, τα σχόλια ήταν θετικά.
Η χρονική στιγμή των αποκαλυπτηρίων είναι αξιοσημείωτη. Μόλις πριν από μία εβδομάδα, το Ιράν ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει έναν υπερηχητικό πύραυλο που ονομάζεται Fattah, δηλαδή έναν πύραυλο δύο σταδίων που εξέρχεται από την ατμόσφαιρα και διαχωρίζεται από ένα όχημα επανεισόδου που στη συνέχεια κατευθύνεται προς έναν στόχο. Ενώ υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός σχετικά με το αν το Ιράν έχει αυτή την ικανότητα, είναι ένα ακόμη σημάδι του πώς οι υπερηχητικές απειλές έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια: η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal που εκτοξεύονται από αέρος στην Ουκρανία, ενώ τόσο η Κίνα όσο και η Βόρεια Κορέα ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους.
«Η Rafael έχει πραγματοποιήσει μια αξιοσημείωτη αύξηση και προκαλεί ενδιαφέρον στη διεθνή σκηνή με αποδεδειγμένες επιχειρησιακές δυνατότητες και μια γεωπολιτική πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις αναδυόμενες απειλές στο τρέχον πλαίσιο ασφάλειας και αναπτύσσουμε τα πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα», δήλωσε ο Δρ Yuval Steinitz, Πρόεδρος της Rafael. «Το Project Sky Sonic είναι μια καινοτόμος, μοναδική εξέλιξη του είδους της για την απειλή των υπερηχητικών όπλων», είπε.
Μια «επιτυχημένη άμυνα ενάντια στις υπερηχητικές απειλές απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση που περιλαμβάνει όχι μόνο την αντιμετώπιση της ταχύτητάς τους, αλλά και την αποτελεσματική παρακολούθηση, ανίχνευση και αναχαίτιση των απρόβλεπτων διαδρομών πτήσης τους», ανέφερε η δήλωση του Rafael.
Οι αξιωματούχοι του Rafael περιέγραψαν την υπερηχητική απειλή σε μια παρουσίαση και έδειξαν επίσης ένα βίντεο του Sky Sonic. Αξιωματούχοι της Rafael τόνισαν ότι οι «υπερηχητικές» απειλές περιγράφουν πυραύλους που δεν ταξιδεύουν μόνο γρήγορα (βαλλιστικοί πύραυλοι ταξιδεύουν πέρα από 5 Mach), αλλά περιλαμβάνουν επίσης πυραύλους που γλιστρούν ή ελίσσονται. Αυτό σημαίνει ότι συνδυάζουν την απειλή της ταχύτητας και επίσης το είδος των δυσκολιών που συνεπάγεται η αναχαίτιση πυραύλων κρουζ χαμηλής πτήσης που μπορεί να ελιχθούν για να πετάξουν πάνω από κοιλάδες ή να αλλάξουν κατεύθυνση.
“Η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης αμυντικής απάντησης σε υπερηχητικές απειλές παρουσιάζει πολλές πολύπλοκες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών ανίχνευσης και παρακολούθησης που απαιτούν ένα συγχρονισμένο σύστημα αισθητήρων ικανό να εντοπίζει με ακρίβεια και να εντοπίζει την απειλή καθ ‘όλη τη διάρκεια της τροχιάς της”, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.
Ένας αναχαιτιστής που εκτοξεύεται εναντίον μιας υπερηχητικής απειλής πρέπει να είναι σε θέση να πετάξει «γρήγορα» προς τον στόχο και επίσης «ο αναχαιτιστής πρέπει να επιδείξει εξαιρετική ευελιξία και να λειτουργήσει σε μη βαλλιστική τροχιά για να καταδιώξει αποτελεσματικά και να εξουδετερώσει την υπερηχητική απειλή». Η εταιρεία δεν έδωσε εμβέλεια για τον αναχαιτιστή.
Τα στελέχη της εταιρείας επανέλαβαν ότι έχουν αναπτύξει μια νέα τεχνολογία με αυτόν τον πύραυλο, αν και δεν μπορούσαν οπως είναι λογικό να περιγράψουν συγκεκριμένες πτυχές αυτής της τεχνολογίας. Ούτε η εταιρεία θα έδινε εμβέλεια για τον αναχαιτιστή.
Ωστόσο, η εταιρεία λαμβάνει σαφώς υπόψη τόσο την τοπική απειλή όσο και τις πιθανές εξαγωγές. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πρόσφατα ιστορικά υψηλές αμυντικές εξαγωγές ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Rafael είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες του Ισραήλ και το παραδοσιακό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στον αμυντικό τομέα του Ισραήλ.
Η Rafael παρουσιάζει τα άλλα συστήματά της, όπως το Iron Dome και τη σφεντόνα του David ( David’s Sling)στο Air Show του Παρισιού. Θα συζητηθεί επίσης το Iron Beam, το σύστημα αεράμυνας λέιζερ που συνδυάζεται με το Iron Dome. Αυτό το σύστημα υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει βραχυπρόθεσμα. Η εταιρεία λέει ότι το «σύστημα προσφέρει απαράμιλλη ακρίβεια στην αναχαίτιση ρουκετών, βλημάτων όλμων, πυραύλων, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) και σμηνών UAV από αρκετά χιλιόμετρα έως μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά. Ως αναπόσπαστο μέρος του ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας Iron Dome, το Iron Beam ενισχύει σημαντικά τις αμυντικές του δυνατότητες.
Μετάφραση προσαρμογή Αικατερινη Κοριννα
All reactions:

Athanasios Yian, Μηνάς Ρασούλης and 22 others

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.