Ο Μακρόν και η έλευση του Χειμώνα…

Πηγή: www.capital.gr

Του Κώστα Στούπα

 

Αναμφίβολα η νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν αποτελεί μια βαθιά ανάσα για την Ευρώπη και το μέτωπο των δημοκρατιών της Δύσης απέναντι στην ανάδυση των αναθεωρητικών αυταρχικών δυνάμεων.

Για τα επόμενα 4-5 χρόνια με τις υπάρχουσες κυβερνήσεις σε Γαλλία και Γερμανία η Ευρώπη μπορεί να ελπίζει σε μερικά θετικά βήματα περαιτέρω…

Οι συσχετισμοί που αναδύονται όμως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν αποτελούν ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη συνέχεια.

Καταρχήν στην ίδια τη Γαλλία το 28%, 23%, 22% και 7% του πρώτου γύρου μεταξύ Μακρόν, Λεπέν, Μελανσόν και Ζεμούρ καταδεικνύει μια σχεδόν τριχοτομημένη χώρα.

Οι ευρωσκεπτικιστές, αντισυστημικοί και αντιδυτικιστές  αθροίζουν πάνω από 50% του εκλογικού σώματος. Η Μαρίν Λεπέν έφτασε το 41% έναντι 34% στις προηγούμενες εκλογές και από 18% που ελάμβανε ο Ζαν Μαρί Λεπέν με το Εθνικό Μέτωπο.

Στις ηλικίες έως 30 ετών ο Μελανσόν έρχεται πρώτος. Μεταξύ 30 και 60 έρχεται πρώτη η Λεπέν και ο Μακρόν προηγείται στις ηλικίες άνω των 60… Η αριθμητική λοιπόν προμηνύει αναταράξεις…

Στην Ιταλία η εικόνα δεν είναι καλύτερη. Τα αντισυστημικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στις δημοσκοπήσεις  αθροίζουν  επίσης ισχυρά ποσοστά. Το Κέντρο είτε ως κεντροαριστερά, είτε ως κεντροδεξιά, παντού εμφανίζεται να υποχωρεί έναντι των άκρων της αριστεράς και της δεξιάς που όλο και περισσότερο ανακαλύπτουν πως έχουν κοινά στοιχεία μεταξύ τους.

Στη Γερμανία το εκλογικό σώμα εμφανίζεται ακόμη ιδιαίτερα σταθερό. Το πρόβλημα με τη Γερμανία όμως εδράζεται στην ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία που είναι αυταρχικό καθεστώς και συμπεριφέρεται εχθρικά και ανταγωνιστικά προς την Ευρώπη.

Η επιλογή της Γερμανίας να παραμείνει στο στρατόπεδο της Ε.Ε. και των δυτικών δημοκρατιών μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία σημαίνει που θα καταβάλει πολύ υψηλότερο ενεργειακό κόστος.

Η ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας κατά σημαντικό βαθμό εξαρτιόταν από το χαμηλό ενεργειακό κόστος. Σύντομα για τους Γερμανούς το δίλημμα που θα τεθεί θα είναι δυτική δημοκρατία και φτωχότεροι ή κάτι άλλο και πλουσιότεροι;…

Το σχέδιο της απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες μέσω των ΑΠΕ χρειάζεται 15-20 χρόνια τουλάχιστον μέχρι να αναπληρώσει τις ανάγκες της γερμανικής οικονομίας. Τούτο εφόσον βέβαια αποδειχτεί λειτουργικό και σταθερό.

Η επιστροφή στα πυρηνικά απαιτεί επίσης τουλάχιστον μια δεκαετία για τη δημιουργία νέων μονάδων.

Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος όταν προκύψουν αυτά τα διλήμματα…

Τα επόμενα χρόνια λοιπόν επιφυλάσσουν αρκετές αναταράξεις και στρατηγικά διλήμματα. Πανηγυρίστε λοιπόν τη νίκη Μακρόν ως τις τελευταίες “λιακάδες” του Φθινοπώρου  γιατί ο “Χειμώνας Έρχεται”…

δείτε το άρθρο εδώ: https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3630003/o-makron-kai-i-eleusi-tou-xeimona?amp=true

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.