Ο πόλεμος στην Ουκρανία «ανατινάζει» την παγκόσμια αγροτική παραγωγή

Πηγή: Ημερησία

«Με δεδομένο τις ήδη πολύ σφιχτές αγορές δημητριακών και ηλιόσπορων καθώς και τη σημασία της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις αγορές αυτές, οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων αποτελούν έναν όλο και πιο ξεκάθαρο κίνδυνο», τόνισε στέλεχος βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας

Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οξύνοντας προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας και της διαταραχής που είχε προκαλέσει στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι τιμές των λιπασμάτων κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, έχοντας εκτιναχθεί από τις αρχές του 2020. Για τα αζωτούχα λιπάσματα οι τιμές έχουν τετραπλασιασθεί μέσα σε δύο χρόνια, ενώ οι τιμές της ποτάσας και των φωσφορικών αλάτων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των λιπασμάτων έχουν τριπλασιαστεί.

Από την αρχή της φετινής χρονιά, οι τιμές των πρώτων υλών για τα λιπάσματα – αμμωνίας, αζώτου, νιτρικών αλάτων, φωσφορικών αλάτων, ποτάσας – έχουν αυξηθεί 30% και είναι πλέον υψηλότερες από την περίοδο της διατροφικής και ενεργειακής κρίσης του 2008.

Μεγαλύτερος εξαγωγέας λιπασμάτων η Ρωσία

Το 2021, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος παγκοσμίως εξαγωγέας αζωτούχων λιπασμάτων και ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής λιπασμάτων ποτάσας και φωσφορικών λιπασμάτων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Το εμπόριο της Ρωσίας δεν έχει σταματήσει, αλλά έχει διαταραχθεί σημαντικά καθώς πολλοί εισαγωγείς και εφοπλιστές αποφεύγουν να αγοράζουν από τη χώρα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής για τα λιπάσματα της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας CRU, Chris Lawson.

H ίδια η Ρωσία, στην οποία αντιστοιχεί το 14% των παγκόσμιων εξαγωγών λιπασμάτων, έχει αναστείλει προσωρινά το εμπόριο προς το εξωτερικό, κάτι που αναμένεται να έχει ισχυρές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων.

Μείωση της παραγωγής λιπασμάτων λόγω του ακριβού φυσικού αερίου
«Επιπλέον, το φυσικό αέριο είναι βασική εισροή για την παραγωγή λιπασμάτων. Οι υψηλές τιμές αερίου έχουν οδηγήσει στη μείωση της παραγωγής τους σε περιοχές, όπως στην Ευρώπη, συρρικνώνοντας περαιτέρω μία ήδη σφιχτή αγορά», πρόσθεσε ο Lawson.

Εν τω μεταξύ, οι κυρώσεις στη Λευκορωσία έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά της ποτάσας, καθώς η χώρα αυτή μαζί με τη Ρωσία έχουν το 40% του ετήσιου εμπορίου.

«Αν και οι αγρότες στις αναπτυγμένες αγορές ωφελήθηκαν από τις υψηλές διεθνείς τιμές των αγροτικών προϊόντων, που τους βοήθησαν να αντισταθμίσουν εν μέρει τις υψηλές τιμές εισροών, μία καταστροφή (μείωση) της ζήτησης είναι όλο και πιο πιθανή λόγω των υψηλών τιμών και του ελλείμματος στην προσφορά», σύμφωνα με τοn εμπειρογνώμονα.

Μειωμένες σοδειές θα προκαλέσει η έλλειψη λιπασμάτων

Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων κινούνται ήδη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και ο Lawson αναφέρει ότι μία παρατεταμένη έλλειψη λιπασμάτων θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα τις σοδειές των καλλιεργειών.

«Με δεδομένο τις ήδη πολύ σφιχτές αγορές δημητριακών και ηλιόσπορων καθώς και τη σημασία της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις αγορές αυτές, οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων αποτελούν έναν όλο και πιο ξεκάθαρο κίνδυνο», τόνισε.

δείτε το άρθρο εδώ: https://www.imerisia.gr/oikonomia/38644_o-polemos-stin-oykrania-anatinazei-tin-pagkosmia-agrotiki-paragogi

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.