Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) το 1997 ενώ από το 2007 αναγνωρίστηκε και από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο εορτασμός στοχεύει στην ανάδειξη των αξιών που αντιπροσωπεύει η Δημοκρατία, στην Ελευθερία των πολιτών να σκέφτονται και να μιλάνε ελεύθερα, στον Σεβασμό στην άποψη του πολίτη και στην “Φροντίδα” τα του Δήμου θεμάτων, να κρίνει και να καθορίζει με ψηφοφορία την εξέλιξη κρατικών ζητημάτων και να παρεμβαίνει όπου το θεωρεί απαραίτητο.

Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.

Κεντρικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία των πολιτών, στην άμεση δημοκρατία, ή κάποιων αντιπροσώπων τους, στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

Ως πολίτες ενός δημοκρατικού κράτους και ως απόγονοι του λαού που γέννησε το πολίτευμα αυτό οφείλουμε να γνωρίζουμε και να γιορτάζουμε κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας. Πολύ περισσότερο, οφείλουμε να αγωνιζόμαστε καθημερινά για τη διατήρηση της δημοκρατίας στη χώρα μας και τη διάδοσή της.

Η Δημοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της, από την Αρχαία Αθήνα έως τη σύγχρονη εποχή, είναι το πιο συμμετοχικό πολίτευμα που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Στον 21ο αιώνα η έννοια της δημοκρατίας έχει αμφισβητηθεί ιδιαίτερα. Η κυριαρχία των ΜΜΕ θέτει αμφιβολίες σχετικά με το αν τελικά υπάρχει αληθινή δημοκρατία που πηγάζει από τη δύναμη και τη φωνή του λαού ή δημοκρατία των Μέσων που φαίνεται να παρουσιάζει μια επίπλαστη δημοκρατία, η οποία κατά βάθος συγκαλύπτει έντονη χειραγώγηση και προσανατολισμό.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.