Περί Λιβυης !!!

🔺Λοιπόν τις τελευταίες ημέρες είχαμε ‼️: Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρεαν ότι η Αγκυρα μίσθωσε το λιμάνι της Χομς για 99 χρόνια με σκοπό να φτιάξει ναυτική βάση ● Ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης διάψευσε ● Καμία δήλωση από την τουρκική κυβέρνηση.
🔺Αλλά όπου καπνός … υπαρχει και φωτιά !!!!
🔺‼️‼️‼️🆘🆘🆘 Σφοδρές αντιδράσεις στην πόλη Χομς, αλλά και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο προκαλεί η απόφαση του στρατιωτικού εισαγγελέα της Λιβύης ❗️να εντάξει το λιμάνι της πόλης στην κυριότητα και διαχειριστική αρμοδιότητα της βάσης του πολεμικού ναυτικού. 😒🤔
Η απόφαση αυτή ελήφθη στις αρχές Αυγούστου, χωρίς καμία εξήγηση‼️ από την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά προς τη Βουλή, ❗️τον δήμο ❗️και τους άλλους πολιτικούς θεσμούς, ❗️ενώ έχει πυροδοτήσει και σενάρια για νέα εμπλοκή της Τουρκίας στις εσωτερικές εξελίξεις😡
🔺Σύμφωνα με αναφορές σε ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Αγκυρα σχεδιάζει την κατασκευή μεγάλης ναυτικής βάσης στο λιμάνι και έχει μάλιστα συμφωνήσει για τη μίσθωση της περιοχής για 99 χρόνια με την Τρίπολη.
🔺 Επισήμως😏🤔
η κυβέρνηση της Λιβύης διέψευσε ότι έχει συμφωνήσει για παραχώρηση του λιμανιού προς την Τουρκία.
Από την Τουρκία δεν έγινε καμία επίσημη δήλωση, όμως‼️‼️‼️🆘 το θέμα έχει λάβει διαστάσεις στη Λιβύη, καθώς και στις αραβικές χώρες που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην πολύπαθη χώρα.
‼️🆘Η πρώτη πράξη, με την απαλλοτρίωση του λιμένος από τον στρατιωτικό εισαγγελέα, ξεσήκωσε❗️ την Κυριακή 6 Αυγούστου τους κατοίκους της Χομς (έχει πληθυσμό περίπου 200.000 και το λιμάνι είναι το επίκεντρο της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας).
Ο δήμος της πόλης συνεδρίασε εκτάκτως και ζήτησε από την κυβέρνηση εξηγήσεις για την εισαγγελική απόφαση.‼️
🔺Την επόμενη μέρα η Βουλή της Λιβύης, που εδρεύει στη Βεγγάζη, καταδίκασε ❗️την κίνηση του στρατιωτικού εισαγγελέα να εντάξει στον ναύσταθμο του πολεμικού ναυτικού το λιμάνι και ο πρόεδρος Α. Σάλεχ κάλεσε το Προεδρικό Συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Μ. Μένφι να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει εντολή ανάκλησης στον στρατιωτικό εισαγγελέα‼️. Οι οδηγοί φορτηγών και η ένωση των οργανισμών πολιτικών λιμένων ανακοίνωσαν από την πλευρά τους κινητοποιήσεις ❗️για να παραμείνει πολιτικό το λιμάνι.❗️
🔺 Την Κυριακή 13 Αυγούστου ο πρωθυπουργός Α. Ντμπεϊμπά συγκάλεσε σύσκεψη πολιτικών και στρατιωτικών για να δοθεί, όπως είπε, λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το λιμάνι, δίχως όμως να ξεκαθαριστεί‼️😒 εάν πρόκειται να περάσει στον στρατό και να γίνει τουρκική ναυτική βάση.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του, «κάλεσε όλες τις πλευρές να συνεργαστούν ώστε να μη δημιουργούνται διοικητικά προβλήματα». 🤔
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Μεταφορών, Λιμένων, ο Δήμος Χομς, ο διευθυντής του Οργανισμού Λιμένος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ο αρχηγός του Ναυτικού και άλλοι αξιωματούχοι πολιτικοί και στρατιωτικοί.
Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής Μ. Χαντάτ είπε ότι οι πληροφορίες ότι το λιμάνι θα γίνει ναυτική βάση είναι αναληθείς, όμως δεν ‼️‼️‼️διέψευσε ότι θα γίνει βάση στο λιμάνι και έκανε λόγο για «εποικοδομητικές συνομιλίες που έχουν γίνει επ’ αυτού μεταξύ όλων των αρμοδίων».
🔺‼️Οι συζητήσεις γύρω από την τύχη του λιμανιού και την εμπλοκή της Τουρκίας σταμάτησαν την επομένη 😏😏😏😒😒🤔🤔🤔λόγω της ένοπλης σύγκρουσης στην Τρίπολη μεταξύ της Ταξιαρχίας 444 και της Ειδικής Δύναμης (η πρώτη είναι του Ντμπεϊμπά και η δεύτερη του Μένφι). ‼️
🔺Ομως η ένταση γύρω από το λιμάνι αναζωπυρώθηκε μετά τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Τρίπολη.
🔺😡Το θέμα παρακολουθεί χωρίς σχόλια η Αθήνα, 😡καθώς πέραν των άλλων στις αναφορές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης γίνεται λόγος για μία βάση που θα ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο για να προωθήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες ευθύνης της.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.