Πολύ ισχυρές οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ!!

Ισραηλινός πρέσβης στην «Ν»: Πολύ ισχυρές οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ!!
source: naftemporiki.gr
Αναφερόμενος στην ελληνο-ισραηλινή αμυντική σχέση ο Νόαμ Κατς κάνει λόγο για μια «πολύ σταθερή και ισχυρή, στρατηγική συνεργασία που δεν πρόκειται να επηρεαστεί από οποιοδήποτε είδος σχέσης».!!!!
Ο ισραηλινός λαός και η επιχειρηματική κοινότητα του Ισραήλ εμπιστεύεται πλήρως την Ελλάδα και την οικονομία της. Πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας ένα λαμπρό μέλλον», τονίζει ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα, Νόαμ Κατς σε συνέντευξή του στην Ναυτεμπορική και τον Μιχάλη Ψύλο. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο γείτονας, είναι ένας πολύ στενός γείτονας…Και οι Ισραηλινοί πολίτες αισθάνονται εδώ σαν το σπίτι τους», σημειώνει με έμφαση ο Ισραηλινός πρεσβευτής. Υπενθυμίζει ότι πάνω από 500.000 Ισραηλινοί έρχονται κάθε χρόνο για τουρισμό στην Ελλάδα. «Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε μαζικές ισραηλινές επενδύσεις, που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια δολάρια στην ελληνική τουριστική βιομηχανία», προσθέτει ο Νόαμ Κατς.
Ο Ισραηλινός πρεσβευτής υποδέχθηκε την «Ν», Μεγάλη Τρίτη στην πρεσβεία του Ισραήλ. Σε μια κρίσιμη περίοδο που οι άνεμοι της έντασης φυσούν δυνατά σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. « Το Ισραήλ δεν θέλει την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, αλλά τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια εκστρατεία τρόμου και βίας εναντίον της χώρας μας», λέει ο ΚατςMay be an image of 1 person
Αναφερόμενος στην ελληνο-ισραηλινή αμυντική σχέση ο Νόαμ Κατς κάνει λόγο για μια «πολύ σταθερή και ισχυρή, στρατηγική συνεργασία που δεν πρόκειται να επηρεαστεί από οποιοδήποτε είδος σχέσης», αναπτύξει το Ισραήλ με άλλες χώρες, όπως η Τουρκία.❗️❗️
Η συνέντευξη στην Ναυτεμπορική, του Ισραηλινού πρεσβευτή στην Αθήνα, Νόαμ Κατς έχει ως εξής:
Κύριε Πρέσβη σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξή σας στη Ναυτεμπορική και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς είμαστε μάρτυρες μιας επικίνδυνης, πολεμικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή. Ρουκέτες από το έδαφος της Συρίας, του Λιβάνου και από τη Γάζα με στόχο το Ισραήλ. Τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ και βίαιες ταραχές στο ιερό για τους Μουσουλμάνους τέμενος Αλ Ακσα, στην Ιερουσαλήμ. Πού θα οδηγήσει αυτή η κλιμάκωση;
– Δεν έχουμε πρόθεση ή βούληση γι` αυτή την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ δεν το θέλει. Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι μια εκστρατεία τρόμου και βίας, που ενορχηστρώνεται από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς. Το κάνουν για δύο λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι η προώθηση της ακραίας ισλαμικής ιδεολογίας που θέλει την απομόνωση και την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ. Ο δεύτερος λόγος είναι θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν την περίοδο των Γιορτών για Μουσουλμάνους, Εβραίους και Χριστιανούς στην πόλη της Ιερουσαλήμ, για να εμφανιστούν ως δήθεν ηγέτες του Παλαιστινιακού λαού.
Αυτό που βλέπουμε είναι ότι προσπαθούν να ενορχηστρώσουν ένα κύμα βίας, που με κτηνώδεις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αμάχων ,εκτοξεύοντας ρουκέτες από τη Γάζα, τον Λίβανο,ακόμη και από τη Συρία, αλλά και υποδαυλίζοντας ταραχές -με βάση fakenews- μεταξύ των πιστών.
Είδαμε πάντως κύριε Πρέσβη πολλά βίντεο με συγκρούσεις της Ισραηλινής αστυνομίας και μουσουλμάνων . . .
– Αυτό που είδατε στα βίντεο ήταν η ισραηλινή αστυνομία που εκτελούσε το καθήκον της στο πλαίσιο της ευθύνης που έχει να δώσει τη δυνατότητα στους δεκάδες χιλιάδες πιστούς στο Ορος του Ναού , να προσευχηθούν. Αλλά και για τους Εβραίους προσκυνητές στο γειτονικό Τείχος των Δακρύων να προσευχηθούν επίσης. Υπήρχαν εκατοντάδες βίαιοι διαδηλωτές, με την υποκίνηση της Χαμάς, που πετούσαν πέτρες, εκρηκτικά και βεγγαλικά για να επιτεθούν στους προσκυνητές στο Ορος του Ναού.Γι` αυτό το λόγο λοιπόν, έδρασε η ισραηλινή αστυνομία.
Είδαμε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ έστειλαν πριν λίγες ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, καθώς ανεβαίνουν και οι τόνοι με το Ιράν. Μήπως είμαστε στα πρόθυρα ενός νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή;
-Το Ισραήλ θα αμυνθεί όπως χρειαστεί. Αλλά αυτό που βλέπουμε με την αμερικανική κίνηση είναι η κατανόηση πώς το Ιράν συνιστά απειλή για την διεθνή σταθερότητα και ειρήνη. Το Ιράν συνεχίζει τις προσπάθειες για την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Υποδαυλίζει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και παραπέρα, ακόμη και στην Ελλάδα. Διοχετεύει όπλα μαζικής καταστροφής, πυραύλους και drones, όπως στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου ιρανικά drones σκοτώνουν αμάχους. Το Ιράν συνιστά έναν μεγάλο κίνδυνο.
Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου είναι η διεθνής κοινότητα να ενωθεί για να ασκήσει πίεση στο Ιράν. Η πίεση πρέπει να είναι διπλωματική και οικονομική.Αλλά την ίδια ώρα να συνοδεύεται από αξιόπιστη στρατιωτική προοπτική, που πρέπει να είναι στο τραπέζι.
Πώς σχολιάζετε όμως την αποκατάσταση των σχέσεων του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία;
-Δεν νομίζω ότι αλλάζει την στρατηγική κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι μουσουλμανικές χώρες της περιοχής είχαν πάντα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ τους, άλλες φορές καλύτερη, άλλες λιγότερο καλή επικοινωνία. Αλλά η απειλή που συνιστά το Ιράν στη Σαουδική Αραβία, τις χώρες του Κόλπου, στη σταθερότητα στη Μ. Ανατολή, είναι σαφής.
Στρατηγικές οι ελληνο-ισραηλινές σχέσεις❗️❗️
Θα ήθελα να πάμε κύριε Πρέσβη στις Ελληνο-ισραηλινές σχέσεις. Οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει και επεκτείνουν τη στρατηγική συνεργασία τους, ανεξάρτητα από ποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία. Πού το αποδίδετε;
-Οι ηγεσίες των δύο χωρών μας είχαν και έχουν αναγνωρίσει ότι είμαστε γείτονες, έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινές αξίες . Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών μας είναι αμοιβαία επωφελείς για τους δύο λαούς και την περιφερειακή σταθερότητα. Η συνεργασία μας επεκτείνεται σε όλους τους τομείς, από την οικονομία, την ενέργεια, την τεχνολογία , τον τουρισμό, ως την άμυνα.
Ο ισραηλινός λαός και η επιχειρηματική κοινότητα του Ισραήλ εμπιστεύεται πλήρως την Ελλάδα και την οικονομία της. Πιστεύω ότι έχουμε μπροστά μας ένα λαμπρό μέλλον.
Θα ήθελα να μιλήσουμε για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Το Ισραήλ έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο επενδυτικό εταίρο στον τομέα του τουρισμού και την αγορά ακινήτων, για παράδειγμα.
-Η Ελλάδα δεν είναι μόνο γείτονας, είναι ένας πολύ στενός γείτονας. Γεωγραφικά ανήκουμε στην ίδια περιοχή. Είναι πολύ εύκολο για τους Ισραηλινούς να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα. Αισθάνονται εδώ σαν το σπίτι τους. Αγαπούν τον τόπο, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους. Ανακάλυψαν πρόσφατα την Ελλάδα καθώς οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται όλο και περισσότερο. Ενώ οι Ισραηλινοί πήγαιναν πρώτα για τουρισμό στην Τουρκία, τα τελευταία χρόνια άλλαξαν προορισμό και έρχονται στην Ελλάδα. Σήμερα, οι Ισραηλινοί που έρχονται για τουρισμό στην Ελλάδα ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ετησίως. Ερχονται μάλιστα όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά όλον τον χρόνο. Εχουμε πλέον τις περισσότερες απευθείας πτήσεις από το Ισραήλ στην Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες χώρες στον κόσμο.
Υπάρχουν επίσης μαζικές επενδύσεις της ισραηλινής τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Σε ξενοδοχεία, σε εμπορικά κέντρα ,σε ακίνητα. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε μαζικές ισραηλινές επενδύσεις, που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια δολάρια στην ελληνική τουριστική βιομηχανία. Αλλοι τομείς που υπόσχονται πολλά για συνέργειες είναι η ενέργεια, η πρασινη ενεργεια, τεχνολογίες ICT, η κυβερνοασφάλεια και η αγροτεχνολογία.
Η διμερής συνεργασία κύριε Πρέσβη είναι ιδιαίτερα σημαντική και στον αμυντικό τομέα. Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν μάλιστα σύμφωνία για την προμήθεια ισραηλινών αμυντικών πυραύλων για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Ποιος είναι ο στόχος αυτής της συνεργασίας;
-Η αμυντική συνεργασία είναι ένας από τους πυλώνες των σχέσεών μας. Ενισχύουμε την αμυντική ικανότητα της Ελλάδας με προηγμένης τεχνολογίας συστήματα. Μιλάμε για στρατηγική συνεργασία και αυτό φαίνεται σε πολλούς τομείς, όπως και στα κοινά αεροναυτικά γυμνάσια, στην ανταλλαγή πληροφοριών κλπ. Οι σχέσεις μας στην άμυνα είναι πολύ σταθερές και θα συνεχίσουν να ενισχύονται.❗️❗️❗️
Το Ισραήλ αποκατέστησε πλήρως πέρυσι το καλοκαίρι τις διπλωματικές του σχέσεις με την Τουρκία. Αν και η εμπιστοσύνη μεταξύ σας δεν θα έλεγα ότι είναι πλήρης, πολλοί Ελληνες εξέφρασαν πάντως μια ανησυχία για την ισραηλινο-τουρκική προσέγγιση
-Ευθύς εξ αρχή, θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι πολύ σταθερές και ισχυρές. Είναι μια στρατηγική συνεργασία που δεν πρόκειται να επηρεαστεί από οποιοδήποτε είδος σχέσης αναπτύξουμε με την Τουρκία.❗️❗️
Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός παίκτης στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Θέλουμε να καλλιεργήσουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, όπως και με άλλες χώρες στην περιοχή, όπως φαίνεται και από τις ειρηνευτικές μας πρωτοβουλίες και συμφωνίες. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν νομίζω ότι η προσέγγισή μας έναντι της Τουρκίας, διαφέρει από εκείνη της Αθήνας προς την Αγκυρα. Αν υπάρχουν εντάσεις, επιδιώκουμε τον περιορισμό τους με διπλωματικά μέσα.
Κύριε Πρέσβη θα ήθελα να σταθούμε και στον αγωγό Eastmed που θα έφερνε φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας. Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος έχουν υπογράψει εδώ και χρόνια τη συμφωνία για την κατασκευή του, αλλά φαίνεται ότι το σχέδιο έχει «κολλήσει». Βλέπετε να γίνεται κάτι για την κατασκευή του αγωγού. Ιδιαίτερα τώρα που έχει διακοπεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η ροή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λόγω των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία;
-Η δέσμευση του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου για την κατασκευή του Eastmed ,υπάρχει. Είναι διακυβερνητική δέσμευση.Αλλά για ένα πρόγραμμα σαν και αυτό χρειάζεσαι και την επιχειρηματική κοινότητα. Θα πρέπει να δούμε τη βιωσιμότητα αυτού του σχεδίου. Και η βιωσιμότητα είναι υπό εξέταση. Αν αποδειχθεί κερδοφόρα η προοπτική, θα υποστηριχθεί. Ένα περιοριστικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η Ευρώπη θέλει να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα. Αρα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση βιωσιμότητας του σχεδίου από την επιχειρηματική κοινότητα .
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Ανατολική Μεσόγειος καθίσταται σημαντικός παράγοντας στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Υπάρχει ανάγκη λοιπόν να μεταφερθεί φυσικό αέριο στην Ευρώπη από την Ανατολική Μεσόγειο και χρειαζόμαστε άμεσες και βιώσιμες λύσεις όπως LNG,όπου ήδη γίνονται μεγάλα βήματα.
Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Πρέσβη
-Εγώ σας ευχαριστώ πολύ κύριε Ψύλο και εύχομαι μέσω της Ναυτεμπορικής στους Ελληνες «Καλό Πάσχα»
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.