Λες και δεν είχε αρκετά προβλήματα στο εσωτερικό του ….. Γιατί οι δηλώσεις περί Κίνας έγιναν “μπούμερανγκ” για τον Μακρόν!!
Το τάιμινγκ είναι πάντοτε σημαντικό. Και μολονότι όσα είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας αποτελούν ήδη κατατεθειμένες και γνωστές απόψεις του, τα συμφραζόμενα της εκ νέου διατύπωσής τους τα καθιστούν σχεδόν εμπρηστικά.
Ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε την συνέντευξη στην εφημερίδα Les Echo και το Politico εν πτήσει προς το Παρίσι, από το Πεκίνο όπου ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπινγκ του επεφύλαξε λαμπρή υποδοχή.
Δεν ισχύει το ίδιο για Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση με τους Σι και Μακρόν, αλλά αγνοήθηκε παραδειγματικά από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ενώ κατά την αναχώρησή της υποβλήθηκε σε έλεγχο διαβατηρίου και αποσκευών, σαν να μην έφερε επίσημη ιδιότητα.
Οι Κινέζοι οικοδεσπότες, ιδιαίτερα ασκημένοι στο παιχνίδι των συμβολισμών, δεν είχαν λόγους να φανούν γαλαντόμοι απέναντι στην νυν πρόεδρο της Κομισιόν και ενδεχομένως αυριανή Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, η οποία πολύ πρόσφατα εκφώνησε ομιλία η οποία ζωγραφίζει με μελανά χρώματα την Κίνα.
Συναντώντας τον Σι μαζί με την πρόεδο της Κομισιόν, ο Μακρόν θέλησε να εμφανιστεί ως η εμπροσθοφυλακή μιας ενωμένης Ευρώπης. Αντ’ αυτού, επικρίνεται τώρα ως ο φορέας καθαρά εθνικών “γκωλικών” εμμονών, οι οποίες δεν εκφράζουν το σύνολο των εταίρων.
Αν το σχέδιο του Σι συνίσταται στο “διαίρει και βασίλευε”, με την επίσκεψη Μακρόν καταγράφηκε μια πρώτη επιτυχία.
Και το τάιμινγκ γίνεται περισσότερο ατυχές, αν αναλογισθεί κανείς ότι τη στιγμή ακριβώς που ο Γάλλος πρόεδρος τόνιζε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να συρθεί αυτόματα σε μία αντιπαράθεση με την Κίνα καθ’ υπαγόρευση αμερικανική, η Λαϊκή Δημοκρατία προχωρούσε σε στρατιωτικές ασκήσεις περικύκλωσης της Ταϊβάν.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η ενόχληση είναι εμφανής. Ο διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι αν έτσι έχουν τα πράγματα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επικεντρωθούν στο ζήτημα της Ταϊβάν και της κινεζικής απειλής και οι Ευρωπαίοι να χειριστούν (μόνοι τους) την κρίση της Ουκρανίας. !!!!
Η Wall Street Journal, πάλι, υποστηρίζει ότι ο Τζο Μπάιντεν θα όφειλε να ρωτήσει τηλεφωνικά τον Μακρόν αν εργάζεται για την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Είναι προφανές ότι η απροθυμία του Μακρόν να συρθεί σε έναν ψυχρό πόλεμο με την Κίνα (μετά και από αυτόν με τη Ρωσία) εκφράζει ανησυχίες ευρύτερα διαδεδομένες σε μιαν Ευρώπη αντιμέτωπη με τα όρια των αντοχών της.
Εξ ού και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες μοιράζονται τις απόψεις του Μακρόν, αν και όχι τη φρασεολογία του.( Σωστο )
Όμως το πρόβλημα για τον Μακρόν είναι διπλό. Αφενός η πόλωση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει ήδη προχωρήσει πολύ, ώστε ένας “τρίτος πόλος” να βρει χώρο να αναπτυχθεί.
Αφετέρου, όμως, και αυτό είναι το σημαντικότερο, οι συσχετισμοί μεταξύ των “27” δεν ευνοούν φιλοδοξίες στρατηγικής αυτονομίας.
Διόλου τυχαία, οι περισσότερες επικρίσεις για την συνέντευξη Μακρόν προέρχονται όχι μόνο από την ανατολική Ευρώπη, αλλά από τη Γερμανία.
Ο Χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέντγκεν, πρώην επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ δήλωσε ότι η συνάντηση του Μακρόν με τον Σι ήταν μια μεγάλη επιτυχία δημοσίων σχέσεων για τον τελευταίο και μια διπλωματική καταστροφή για την Ευρώπη. Και πρόσθεσε σχετικά με τον Μακρόν: “Η αντίληψή του περί κυριαρχίας, την οποία ορίζει αντιπαραθετικά και όχι σε εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ, απομονώνεται ολοένα και περισσότερο στην Ευρώπη”.
Ο Πράσινος Ράινχαρντ Μπούτικεφερ, επικεφαλής της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την Κίνα, χαρακτήρισε και αυτός “καταστροφική” την επίσκεψη Μακρόν και “ανεδαφική” την ιδέα ανάδειξης της Ε.Ε. σε τρίτη υπερδύναμη, αντιπροτείνοντας ως “καλύτερη εναλλακτική” την προσέγγιση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.( που είναι Γερμανίδα ).
Με άλλα λόγια, η Γερμανία θεωρεί λιγότερο επιβαρυντική την διατλαντική σχέση από μία ευρωπαϊκή αυτονόμηση, άρα και εμβάθυνση, υπό γαλλική πολιτικο-στρατιωτική πρωτοκαθεδρία.
Σχόλιο !!!
Στην ουσία αυτό που φοβίζει την Γερμανία είναι να μην πάρει γεωπολιτικά το πάνω χέρι η Γαλλία Κάτι που συμβαίνει μόνο μερικούς αιώνες
Good old Europe
Πηγή : POLITICO Europe
Και μια και μιλάμε για Κίνα , ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Λι Σανγκφού θα μεταβεί στη Ρωσία την Κυριακή, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η κινεζική κυβέρνηση.
“Έπειτα από πρόσκληση από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο υπουργός Άμυνας Λι Σανγκφού θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία από τις 16 ως τις 19 Απριλίου”, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.
Πηγή: ΑΜΠΕ