Προς υπογραφή τα SPIKE NLOS για ΕΣ & ΠΝ, καθώς και τα SPICE 1000/2000 της ΠΑ.

Ολοκληρώθηκε χτες, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, οι διαδικασίες υπογραφής για τους πυραύλους SPIKE NLOS για τον Ελληνικό Στρατό και το Πολεμικό μας Ναυτικό. Υπενθυμίζουμε πως ο Ελληνικός Στρατός αποκτά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος 27 πλήρη συστήματα SPIKE NLOS, μαζί με αριθμό οργανικών UAVs για την επιτυχή στοχοποίηση. Επίσης, SPIKE NLOS θα τοποθετηθούν και στα ελικόπτερα ΑΗ-64Α, εκτοξεύοντας κυριολεκτικά τις δυνατότητες των ελικοπτέρων αυτών.
Επίσης, το Πολεμικό Ναυτικό, που μπήκε κυριολεκτικά «σφήνα» στην προμήθεια, αποκτά πυραύλους SPIKE NLOS και SPIKE ER2 για τον εξοπλισμό των κανονιοφόρων τύπου ΜΑΧΗΤΗΣ (4 εκσυγχρονισμένα πλοία με TACTICOS) και τα Mark V της ΔΥΚ. Η τοποθέτηση των πυραύλων αυτών στα πλοία, θα τα κάνει πλέον εξαιρετικά επικίνδυνα και θα τους προσδώσει πολύ περισσότερες δυνατότητες. Η ιδέα μάλιστα προέρχεται από middle level Αξιωματικούς, κάτι που αποδεικνύει τη διαχρονική τάση του ΠΝ να έχει μέσα του την κουλτούρα της καινοτομίας.
Φυσικά η Πολεμική Αεροπορία δεν θα μπορούσε να μείνει παραπονεμένη, καθώς αποκτά επιτέλους τις συλλογές μετατροπής βομβών SPICE 1000/2000. Υπενθυμίζουμε πως η ΠΑ ήθελε να αποκτήσει τα εν λόγω όπλα από το… 2012, και έκτοτε, τίποτε, κυριολεκτικά, δεν είχε γίνει τίποτα. Το πρόβλημα όμως υπήρχε, και τα προηγμένα F-16 της ΠΑ δεν είχαν σύγχρονα όπλα, εκτός από ελάχιστα JSOW.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το συνολικό ποσό είναι ύψους 270 εκ ευρώ, και περιλαμβάνει τα συστήματα NLOS για ΕΣ και ΠΝ, την εγκατάσταση στα ΑΗ-64Α και στις κανονιοφόρους, τα οχήματα αλλά και τα οργανικά UAVs. Επίσης, περιλαμβάνει ικανό αριθμό συλλογών SPICE για την ΠΑ.
Για ενημερωτικούς λόγους και μόνο, θα αναφέρουμε πως ήταν μια εξαιρετικά περίπλοκη συμφωνία, που συμπεριέλαβε και τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπήρξαν πολλαπλές εμπλοκές, για πλήθος μικρών ή μεγάλων λεπτομερειών, αλλά τελικά λύθηκαν, με τη βοήθεια των 3 Επιτελείων. Επίσης, υπήρξε έντονη επέμβαση του ΥΕΘΑ, προκειμένου να κλείσει το συντομότερο η συμφωνία, και να μην υπάρξει άλλο θέμα. Καθώς γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι επόμενες ερωτήσεις των φίλων μας, θα πούμε πως τα συστήματα θα αρχίσουν να έρχονται πολύ σύντομα στην Ελλάδα. Καθώς μερικά θέματα είναι μη ανακοινώσιμα, να πούμε πως σε λιγότερο από έτος θα έχουμε λάβει αρκετά συστήματα.
Πηγή:ptisidiastima.
May be an image of outdoors and text
You, Alexandros Itimoudis, Γιαννα Ματσακα and 29 others
6 Comments
15 Shares
Like

Comment
Share
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.