Πυρ ομαδόν» κατά Τουρκίας για το παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο»

 Ανώμαλη προσγείωση για την Άγκυρα
(Όλες οι πρόσφατες εξελίξεις)
Η υπογραφή του χθεσινού μνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη και της Τουρκίας δεν είχε τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσπάθησαν να της προσδώσουν Τούρκοι αξιωματούχοι και τουρκικά ΜΜΕ.
Σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Λιβύης έχει προκαλέσει σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η υπογραφή του «μνημονίου» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης και της Τουρκίας
Η υπογραφή του χθεσινού «μνημονίου» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη και της Τουρκίας δεν είχε τον πανηγυρικό χαρακτήρα που προσπάθησαν να της προσδώσουν Τούρκοι αξιωματούχοι και τουρκικά ΜΜΕ.
Οι πρώτες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα φαίνεται πως προσγείωσαν… ανώμαλα τον Ερντογάν και τους τούρκους αξιωματούχους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι την Πέμπτη ο τούρκος πρόεδρος αναμένεται να βρεθεί στην Πράγμα στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Εκεί, πιθανότητα θα έρθει αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις – που ήδη έχουν εκφραστεί από την ΕΕ – για την υπογραφή του νέου τουρκολιβυκού «μνημονίου».
Παρελθόν ο υπουργός Πετρελαίου
Κατά τα λοιπά, θα πρέπει να σημειωθεί η «απομάκρυνση» του αρμοδίου Υπουργού Πετρελαίου, ο οποίος, είχε εκφράσει επιφυλάξεις – «παρατηρήσεις» όπως τις ονόμασε, αναφορικά με το σχέδιο του μνημονίου που τελικά υπογράφηκε.
O Λίβυος Υπουργός Οικονομίας, σε μία κίνηση τελευταίας της στιγμής όπως φαίνεται, απέκτησε τις σχετικές αρμοδιότητες και υπέγραψε εκ μέρους της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την στιγμή κατά την οποία ο πραγματικά αρμόδιος Υπουργός βρισκόταν στη Νότιο Αφρική.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στην αναφορά της Λίβυας ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της, όπου ανέφερε ότι το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019 δεν έχει επικυρωθεί ακόμα.
Βεβαίως, υπήρξε η έντονη αντίδραση του Προέδρου της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και της αρμόδιας Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, η οποία σε μακροσκελή ανακοίνωση της χθες βράδυ, τονίζει ότι η θητεία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχει λήξει και δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.
Ως εκ τούτου, το μνημόνιο που υπογράφηκε χθες, αναφέρει η Αθήνα, είναι παράνομο και άκυρο και όπως προσθέτει, συν τοις άλλοις, η ανακοίνωση της λιβυκής Βουλής «δεν αξίζει ούτε το μελάνι με το οποίο εκτυπώθηκε».
Αξίζει να αναφερθεί και η άμεση αντίδραση της Αιγύπτου, η οποία επίσης αμφισβήτησε ευθέως την νομιμότητα του χθεσινού μνημονίου.
Σημειώνεται τέλος η δήλωση του εκπροσώπου του ΥΕ/ΑΕ Borrell, η οποία παραπέμπει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2019, αναφορικά με τον παράνομο και άκυρο χαρακτήρα του τουρκο-λιβυκού «μνημονίου».
Οι ανωτέρω εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές, αλλά σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση.
Νέος γύρος ενημερώσεων από τον Δένδια!!
Συγκρατείται επίσης, ο εκνευρισμός Τούρκων αξιωματούχων, όπως για παράδειγμα οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΑΚΠ Omer Celik.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχίζει και σήμερα τον γύρο ενημερώσεων Πρέσβεων των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (χθες Γαλλία και ΗΠΑ, σήμερα Ηνωμένο Βασίλειο και Κίνα) και την προσεχή Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο, προκειμένου να έχει διεξοδική συζήτηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry.
Επίσης, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το σύνολο της τουρκικής προκλητικότητας, δείχνοντας και σχετικούς χάρτες, σε ομάδα Αμερικανών Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Επιτροπή Στρατιωτικών Υποθέσεων), οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στην Ελλάδα τις μέρες αυτές.
Σχολιάζοντας το τουρκολιβυκό «μνημόνιο» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι η Τουρκία επιχειρεί να ενεργοποιήσει ένα «μνημόνιο» το οποίο φυσικά και ουσιαστικά είναι ανενεργό και νεκρό.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία φαίνεται να αγνοεί το διεθνή περίγυρο και να προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Όμως, όσες φορές και αν προσπαθήσει με μυθεύματα και με ψέματα να κατασκευάσει μια πραγματικότητα, δεν σημαίνει ότι αυτή την πραγματικότητα θα την ενστερνιστούν και θα την ασπαστούν και άλλοι. Εκεί η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει μια πραγματικότητα γύρω από κάτι που είναι παράνομο και αυτό το έχουν παραδεχθεί, το έχουν αποδεχθεί, το έχουν συνομολογήσει όλοι οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί» τόνισε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στην ΕΡΤ.
Πηγή : ΕΡΤ
Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε τα εξής :
Ακόμη ότι και μέσα στη Λιβύη ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής τάξης της χώρας δεν το αποδέχεται και το δηλώνει ευθαρσώς και αποφασίζει με θεσμικές δυνατότητες που έχει ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Η χώρα μας θα αντιδράσει όπως το διεθνές δίκαιο της εξασφαλίζει. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή. Έχουμε υπογράψει ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία θίγει κυριαρχικά δικαιώματα και άλλων χωρών και είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα. Δεν θα το επιτρέψει ούτε η χώρα μας, ούτε οι σύμμαχοί μας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τωρα για το τι επιδιώκει η Τουρκία , μίλησε στο MEGA o αντιστράτηγος ε.α, Ιωάννης Κρασσάς. «Δεν πιστεύω ότι οι Τούρκοι παίζουν το τελευταίο χαρτί τους. Υπήρχε το τουρκολιβυκό μνημόνιο από το 2019, το κατέθεσαν στον ΟΗΕ, και όπως είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι μία διμερής συμφωνία. Παρόλο που ο ΟΗΕ δεν το έχει αναγνωρίσει, ο Τσαβούσογλου είπε πως είμαστε 2 κυρίαρχα κράτη, υπογράφουμε μία συμφωνία και δεν περιμένουμε κανέναν να την επικυρώσει. Ο χώρος που ορίζεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο, περνά πάνω από την ΑΟΖ της Ελλάδας, όταν την οριοθέτησε με την Αίγυπτο, δηλαδή μεταξύ 26 με 28ου μεσημβρινού, κάτι μεταξύ Κρήτης και Ρόδου.
Αυτό που έχουμε ορίσει σαν ΑΟΖ έρχεται η Τουρκία και λέει ότι είναι δικό της σύμφωνα με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Σε αυτή την περίπτωση το Διεθνές Δίκαιο λέει ότι τα δύο μέρη που προφανώς διαφωνούν σε ένα θέμα που επικαλύπτει η μία ΑΟΖ την άλλη, θα πρέπει να έρθουν σε μία συμφωνία. Αυτό δεν γίνεται», είπε αρχικά.
«Έχουμε μία διαφωνία για την περιοχή. Ή θα την λύσουμε δικαστικά ή θα αντιπαρατεθούμε. Ο Ερντογάν το κάνει γιατί θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα να συζητήσει εφ’ όλης της ύλης. Εδώ και 3 μήνες ο Ερντογάν κλιμακώνει μία κρίση λες και υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο που ακολουθεί πιστά» συμπλήρωσε.
Για το εάν θα κάνει πόλεμο ο Ερντογάν, ο κ. Κρασσάς τόνισε πως, «Πολλοί λένε ότι εάν αυτό του εξασφαλίσει την εκλογή τον Μάιο, δεν θα διστάσει να το κάνει κ αυτό. Σε αυτό που θα προχωρήσει ο Ερντογάν εάν αποτύχει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, είναι να αναζητήσει έδαφος, εννοώντας κάποιο νησί. Εάν διεκδικήσει κάποιο νησί, θα μας αναγκάσει να συζητήσουμε μαζί του. Εάν γίνει αυτό θα οδηγηθούμε σε μία πολεμική σύρραξη εάν διεκδικήσει κάποιο νησί».
Τι περιλαμβάνει το « μνημόνιο» σύμφωνα με το Libyan News Observatory:
Όλα όσα προβλέπει το «μνημόνιο»
Η υπογραφή του «μνημονίου» μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας έχει προκαλέσει σφοδρές τόσο για το περιεχόμενό του όσο και για το γεγονός ότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών.
Το «μνημόνιο συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες» περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον ιστοχώρο The Libyan News Observatory και δημοσίευσε η Καθημερινή:
Συνεργασία σε έργα ανάπτυξης και χρήσης πόρων υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου και πετρελαίου).
Τα έργα αυτά θα μπορούν να αφορούν σε εξερεύνηση, παραγωγή, μεταφορά, διύλιση, διανομή και εμπορία υδρογονανθράκων.
Παραγωγή και εμπόριο πετρελαίου, φυσικού αερίου, πετροχημικών και προϊόντων διύλισης πετρελαίου.
Διασφάλιση της εξερεύνησης, ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγής υδρογονανθράκων και από τις δύο πλευρές.
Τα δύο μέρη συμφωνούν να διασφαλίσουν την υλοποίηση ολοκληρωμένων έργων για την ενίσχυση της εξερεύνησης χερσαίων και θαλάσσιων πόρων.
Τα έργα περιλαμβάνουν ανάπτυξη και παραγωγή.
Το Libyan Foundation προσκαλεί την Turkish Petroleum Corporation και τους εταίρους της να συμμετάσχουν σε χερσαία και θαλάσσια έργα στη Λιβύη.
Η Λιβύη εγγυάται τη σύναψη συμφωνιών και συμβάσεων με την Turkish Petroleum Corporation για την εκτέλεση εργασιών πετρελαίου.
Τα δύο μέρη ενθαρρύνουν την Libyan Oil Corporation και την Turkish Petroleum Pipeline Corporation να δημιουργήσουν κοινές συνεργασίες στον τομέα των υδρογονανθράκων.
Τα δύο μέρη συνάπτουν συνεργασίες και υποστηρίζουν τη χρήση σκαφών έρευνας και γεώτρησης που χρησιμοποιούνται από την Turkish Pipeline Corporation και τους εταίρους της για την εξερεύνηση, ανάπτυξη και παραγωγή σημερινών και μελλοντικών χερσαίων και υπεράκτιων πόρων υδρογονανθράκων στη Λιβύη.
Τα δύο μέρη συμφωνούν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και λειτουργία υφιστάμενων ή πρόσθετων συστημάτων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη.
Τα μέρη πρέπει να υποστηρίξουν την υλοποίηση έργων από την Turkish Pipeline Corporation και τους εταίρους της.
Αυτό το Μνημόνιο Συνεννόησης μπορεί να τερματιστεί από οποιοδήποτε μέρος ανά πάσα στιγμή, με περίοδο γραπτής προειδοποίησης 3 μηνών.
Η λήξη του παρόντος Μνημονίου Συνεννόησης δεν επηρεάζει τις δραστηριότητες και τα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή υλοποιούνται.
Το υπόμνημα είναι γραμμένο στα τουρκικά, αραβικά και αγγλικά και όλα τα κείμενα θεωρούνται εξίσου αυθεντικά.
Σε περίπτωση οποιασδήποτε διαφοράς στην ερμηνεία, υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.
Πηγές : ΕΡΤ , ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ , Mega , Libyan news Observatory
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.