Σάλος στην Αίγυπτο με την “Μαύρη Κλεοπάτρα”

 Δεκάδες χιλιάδες υπογράφουν για να μην προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Netlix

H «Βασίλισσα Κλεοπάτρα του ντοκιμαντέρ του Netflix. Photo screenshot via youtube, Netflix
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αίγυπτο το τρέιλερ για το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Netflix που είναι αφιερωμένη στη βασίλισσα της Αιγύπτου, Κλεοπάτρα.

Οι αντιδράσεις προέρχονται από το γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ την παρουσιάζει ως έγχρωμη παρά τις ιστορικές αναφορές και απεικονίσεις, αλλά και το γεγονός ότι ανήκε στη δυναστεία των Πτολεμαίων η οποία είχε ιδρυθεί από τον Πτολεμαίο Α’ Σωτήρα, στρατηγό τού Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στο πλαίσιο αυτό, στην πλατφόρμα change.org Αιγύπτιοι ξεκίνησαν εκστρατεία, με αίτημα προς το Netflix να ματαιώσει την προβολή του ντοκιμαντέρ.

«Ματαιώστε το “Βασίλισσα Κλεοπάτρα” στο Netflix για παραποίηση της Ιστορίας» είναι το σύνθημα, με Αιγυπτίους να καλούν τους Έλληνες να συνυπογράψουν ψηφιακά. Έως στιγμής, το αίτημα έχουν υπογράψει πάνω από 80.000 άνθρωποι, με στόχο τους 150.000.

Το κείμενο του αιτήματος αναλυτικά:

«Ο αφροκεντρισμός είναι μια ψευδοεπιστήμη που ωθεί την ατζέντα μιας ομάδας να διεκδικήσει την ιστορία της Αιγύπτου και να τη ληστέψει από τους πραγματικούς Αιγύπτιους από αυτήν. Χρησιμοποιώντας ψευδή κείμενα και μηδενικά στοιχεία, εξακολουθούν να προσπαθούν να παραποιήσουν την ιστορία».

»Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στη δυναστεία των Πτολεμαίων με ελληνική καταγωγή. ΔΕΝ ήταν μαύρη. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση εναντίον των μαύρων, και είναι απλώς μια κλήση αφύπνισης για τη διατήρηση της ιστορίας και της ακεραιότητας των Αιγυπτίων και των Ελλήνων.

»Το σόου γίνεται ξεκάθαρα για να φλερτάρει το Αφροκεντρικό κίνημα, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι ο κύριος του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού, και να εδραιώσει ό,τι προωθεί το κίνημα. Η Αίγυπτος δεν ήταν ποτέ ΜΑΥΡΗ και δεν ήταν ποτέ ΛΕΥΚΗ, η Αίγυπτος είναι μόνο η Αίγυπτος. Υπάρχουν πολλοί μεγάλοι αφρικανικοί/μαύροι πολιτισμοί, αλλά η Αίγυπτος ΔΕΝ ήταν/είναι ένας από αυτούς. Υπογράψτε την έκκληση για να σταματήσει η παραχάραξη της ιστορίας!»

Αιγύπτιοι ξεκίνησαν διαδικτυακή εκστρατεία, με αίτημα προς το Netflix να ματαιώσει την προβολή του ντοκιμαντέρ. Photo screenshot via change.org

Πάντως, οι ιθύνοντες για τη δημιουργία του αιτήματος ξεκαθαρίζουν ότι «αποτελεί έκκληση για την αλήθεια» και δεν έχει σχέση με τον ρατσισμό ή τον εθνικισμό.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.