στις “καλένδες” η προμήθεια Spike NLOS, όπως είχαμε προβλέψει

Εν αναμονή της προκήρυξης των Εθνικών εκλογών οι οποίες πλέον τοποθετούνται με σιγουριά εντός Απριλίου- Μαίου δύο κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα φαίνεται ότι παραπέμπονται στις καλένδες με σοβαρό κίνδυνο ακόμα και να ακυρωθούν οριστικά. Τόσο η απόκτηση των πανίσχυρων Ισραηλινής κατασκευής κατευθυνόμενων πυραύλων Spike Nlos όσο και των εξαιρετικά χρήσιμων Γερμανικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Marder δείχνει στη δεδομένη χρονική συγκυρία εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσουν. Καθώς στην περίπτωση του Ισραηλινού οπλικού συστήματος παραμένουν τα «αγκάθια» που προέκυψαν στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης τα οποία δεν επιλύθηκαν παρά την προσπάθεια παρέμβασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ενώ όσον αφορά τα Γερμανικά Marder φαίνεται πλέον ότι το Βερολίνο συνδέει άμεσα την αποδέσμευση τους προς την Ελλάδα με το μεγάλο deal το οποίο αφορά μεταφορά εργοστασίου στη χώρα μας, αγορά Τεθωρακισμένων Oχημάτων Lynx και ενδεχομένως εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard.
Παρά τις αλλεπάλληλες επισκέψεις στην Ελλάδα Ισραηλινών τεχνοκρατών και αξιωματούχων της αρμόδιας διεύθυνσης εξοπλισμών ουσιαστική πρόοδος δεν φαίνεται προς το παρόν να προκύπτει. Η διαφορά των περίπου 40 εκ η οποία έχει προκύψει σε σχέση με την αρχική συμφωνία η οποία επικεντρώνεται στο όχημα το οποίο θα μεταφέρει το οπλικό σύστημα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αποτελεί την βασική αιτία του αδιεξόδου. Με τους Ισραηλινούς ναι μεν να έχουν δώσει περιθώριο χρόνου στην Αθήνα όμως ταυτόχρονα να έχουν ξεκαθαρίσει ότι πλην της Ελλάδας υπάρχουν και άλλες χώρες που ενδιαφέρονται για τους Spike Nlos. Στο ερώτημα πόσο πιθανό είναι να έχουμε συμφωνία πριν από τις εκλογές όπως φαίνεται η απάντηση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι Ένοπλες Δυνάμεις ενδιαφέρονται για συνολικά 35 συστήματα από τα οποία τα 27 προορίζονται για τον Στρατό Ξηράς προκειμένου να ενισχύσουν την άμυνα των νησιών αλλά και του Έβρου ενώ τα υπόλοιπα 8 προορίζονται για το Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα για τέσσερις Κανονιοφόρους και τα τέσσερα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V.
Mε τα μόλις 40 Γερμανικά Τεθωρακισμένα Marder τα οποία προκύπτουν έπειτα από την ανταλλαγή με τα Ρωσικής κατασκευής BMP-1 κινδυνεύει να μείνει ο Στρατός Ξηράς. Το γεγονός ότι οι Γερμανοί φαίνεται να δίνουν μεγάλη προτεραιότητα στην Ουκρανία η οποία ‘’καίγεται’’ τόσο για άρματα μάχης αλλά και για Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης όπως τα Marderδεν αφήνει πολλές πιθανότητες αποδέσμευσης ΤΟΜΑ για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς. Άλλωστε η δυνατότητα της Ελλάδας να παραδώσει περισσότερα από 40 BMP-1 είναι όπως όλα δείχνουν αδύνατη. Έτσι όταν έως το καλοκαίρι ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των 40 BMP-1 με αντίστοιχο αριθμό Marder όπως ήδη έχει αποφασιστεί το deal σταματά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη στιγμή που «πάγωσαν» οι συζητήσεις για μεταφορά εργοστασίου στην Ελλάδα για κατασκευή Lynxμε συμφωνία για αγορά από τον Στρατό Ξηράς τουλάχιστον 300 ΤΟΜΑ οι Γερμανοί ξεκαθάρισαν ότι δεν τίθεται θέμα παραχώρησης επιπλέον Marder στην Ελλάδα. Ενώ η διαπραγμάτευση αφορούσε και ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard 2a4 τα οποία διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους οι Μονάδες τεθωρακισμένων. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ανάγκη για απόκτηση τόσο ΤΟΜΑ όσο και ΤΟΜΠ τα οποία θα αντικαταστήσουν τα γερασμένα Μ-113 αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για το Στρατό Ξηράς.
Παρόλα αυτά σε ομιλία του χθες στην Βουλή ο Υπουργός ´Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε ότι:
Σε δύο – τρεις μήνες αναμένεται η απάντηση των ΗΠΑ στην LOR για τα F-35, έτσι ώστε και αυτή η πρόσκτηση του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, του μέλλοντος αν θέλετε για την Πολεμική Αεροπορία να γίνει πραγματικότητα.
Η αγορά των Μη Επανδρωμένων: Η πρόσφατη συνέργεια με το Υπουργείο Οικονομικών για τη χρηματοδότηση της ΕΑΒ και τεσσάρων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας στη σχεδίαση και παραγωγή του ελληνικού Μη Επανδρωμένου Οχήματος.
Η δρομολόγηση, ❗️❗️❗️μετά από μία δύσκολη διαπραγμάτευση με πολλά λεπτά σημεία, της σύμβασης για την πρόσκτηση των κατευθυνομένων βλημάτων Spike NLOS, τρεις συμβάσεις, μία για το Πολεμικό Ναυτικό, μία για το Στρατό Ξηράς (τα ελικόπτερα δηλαδή, την Αεροπορία Στρατού) και μία για την Πολεμική Αεροπορία στην τελική της ευθεία”.
Ιδωμεν !!!!
May be an image of outdoors
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.