Τί φοβάται η Χεζμπολάχ ?

η τελευταία παράγραφος δείχνει πραγματικά αυτό που φοβάται η Χεζμπολαχ !!!!!
Ταλ Χάινριχ | 26 Ιουλίου 2022
Ο ηγέτης της λιβανέζικης τρομοκρατικής ομάδας Χεζμπολάχ απείλησε να βομβαρδίσει το αμφισβητούμενο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη τη Δευτέρα σχετικά με τη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για τα θαλάσσια σύνορά τους.
Ο Χασάν Νασράλα καυχήθηκε ακόμη και για μια πρόσφατη εκτόξευση drone προς το πεδίο Karish .
Τόνισε επίσης ότι εάν το Ισραήλ ξεκινήσει την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Karish τον Σεπτέμβριο, προτού καταλήξει σε συμφωνία με τον Λίβανο, θα υπάρξει «πρόβλημα» που θα χειριστεί η οργάνωσή του. Δεν διευκρίνισε πώς.
Επεκτείνοντας την απειλή του ακόμη περισσότερο, ο Νασράλα τόνισε ότι όλο το έδαφος του Ισραήλ βρίσκεται εντός του εύρους των πυραυλικών δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ.
«Όλα τα πεδία απειλούνται, όχι μόνο το Karish, και κανένας ισραηλινός στόχος στη θάλασσα ή στην ξηρά δεν είναι μακριά από τους πυραύλους ακριβείας της αντίστασης», είπε, σημειώνοντας ότι μια τέτοια επιχείρηση εξαρτάται από τις ενέργειες του Ισραήλ και τη μεσολάβηση των ΗΠΑ στην κρίση.
Οι αρχές του Λιβάνου κατηγόρησαν το Ισραήλ για διείσδυση σε αμφισβητούμενα ύδατα και χρησιμοποίησαν τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στην περιοχή Amos Hochstein ως μεσολαβητή για να μεταφέρει ένα μήνυμα συμβιβασμού στο Ισραήλ.
Πριν από μερικές εβδομάδες, η Βηρυτός ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει τη μερική της αξίωση στο υπεράκτιο ισραηλινό κοίτασμα φυσικού αερίου με αντάλλαγμα τον πλήρη έλεγχο ενός δεύτερου. Εν τω μεταξύ, η Χεζμπολάχ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη διαμάχη
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ σχολίασε επίσης το πρόσφατο ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι «ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θέλει πόλεμο στην περιοχή και αυτή είναι μια ευκαιρία για εμάς να πιέσουμε για να πάρουμε το πετρέλαιό μας».
Ο Νασράλα ειπε ότι ο Λίβανος θα μπορούσε να επωφεληθεί από την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου. Ωστόσο, κατηγορεί την κυβέρνηση του Λιβάνου για αδράνεια.
«Είμαι έτοιμος να φέρω δωρεάν ιρανικά καύσιμα για τα λιβανέζικα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, εάν η κυβέρνηση του Λιβάνου συμφωνήσει σε αυτό, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει πολιτικό θάρρος στον Λίβανο για ένα τέτοιο βήμα, επειδή φοβούνται τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε άτομα και τις οικογένειές τους», είπε.
Ο Νασράλα υποστήριξε επίσης στη συνέντευξη ότι η οργάνωσή του δεν είχε καμία σχέση με την πρόσφατη σύλληψη του Μαρωνίτη αρχιεπισκόπου Μουάσα αλ Χάγκε, κατά την επιστροφή του από το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.
«Λέω σε όλους τους Λιβανέζους, ιδιαίτερα στους Χριστιανούς, ότι η Χεζμπολάχ δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση του Αρχιεπισκόπου αλ Χάγκε και δεν πρόκειται να επέμβουμε σε αυτήν», είπε ο Νασράλα στο δίκτυο Al Mayadeen του Λιβάνου.
Σε μια συνέντευξη που σηματοδοτεί τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Χεζμπολάχ, ο Νασράλα ισχυρίστηκε ότι η παραστρατιωτική ομάδα έμαθε για τη σύλληψη του επισκόπου «από τα μέσα ενημέρωσης, όπως κάθε άλλος Λιβανέζος».
Τόνισε ότι η ενέργεια για τη σύλληψή του έγινε πιθανότατα από τις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου, λέγοντας: «Υπάρχει νόμος στον Λίβανο και οι υπηρεσίες ασφαλείας αντιμετωπίζουν οτιδήποτε σχετίζεται με τη συνεργασία με το Ισραήλ».
«Η υπόθεση ορισμένων ότι οι λιβανικές υπηρεσίες ασφαλείας λειτουργούν υπό τις διαταγές της Χεζμπολάχ είναι ένα ψέμα, μια συκοφαντία και μια αδικία για τις υπηρεσίες ασφαλείας και για τη Χεζμπολάχ», πρόσθεσε ο Νασράλα.
Ο El-Hage φέρει τους τίτλους του αρχιεπισκόπου της Αρχιεπισκοπής της Χάιφα και των Αγίων Τόπων και του πατριαρχικού έξαρχου της Ιερουσαλήμ και της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας. Ο αρχιεπίσκοπος είχε ταξιδέψει στο Ισραήλ για να συγκεντρώσει κεφάλαια για τη Μαρωνιτική κοινότητα – μια χριστιανική αίρεση συριακής καταγωγής με έδρα τον Λίβανο που έχει υποστεί διώξεις και διακρίσεις εναντίον σε όλη την ιστορία.
Η κράτησή του σε συνοριακό πέρασμα στην πόλη Naqoura του νότιου Λιβάνου έχει προκαλέσει σάλο στους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής.
Ο El-Hage φέρεται να ανακρίθηκε από στρατοδικείο για οκτώ ώρες. Του πήραν το διαβατήριο και το κινητό του, καθώς και σχεδόν μισό εκατομμύριο δολάρια σε εμβάσματα και φάρμακα που μετέφερε για λογαριασμό Λιβανέζων Μαρωνιτών που ζουν στο Ισραήλ σε συγγενείς τους στο Λίβανο, εν μέσω τρομερής οικονομικής κρίσης.
Ο Νασράλα σημείωσε ότι «η μεταφορά κεφαλαίων από την κατεχόμενη Παλαιστίνη στον Λίβανο είναι πράξη ενάντια στο νόμο, ανεξάρτητα από τον λόγο πίσω από αυτήν».
Επέκρινε ανθρώπους στο Λίβανο που ισχυρίζονται ότι παρά το ότι το Ισραήλ είναι «εχθρός», για τον αρχιεπίσκοπο μπορεί επίσης να είναι «σύμμαχος, φίλος και μέλλον»
Μετάφραση – προσαρμογή :Αικατερινη Κοριννα
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.