Τα ΗΑΕ ανακοινώνουν επίσημα την απόσυρσή της από τον συνασπισμό της Ναυτιλίας των ΗΠΑ.

Αικατερίνη Κορίννα
Σύμφωνα με πληροφορίες τα Εμιράτα δηλώνουν απογοητευμένα κσι προβληματισμένα από την έλλειψη ανταπόκρισης της Ουάσινγκτον στις συνεχιζομενες καταλήψεις των πλοίων.
May be an image of boat racing, boat, ocean and horizon
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν επίσημα την Τετάρτη ότι αποχώρησαν από τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων πριν από δύο μήνες.
Οι Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις είναι μια ομάδα κρούσης 34 εθνών που επιχειρεί από μια αμερικανική ναυτική βάση στο Μπαχρέιν. Ο συνασπισμός επικεντρώνεται σε μέτρα ασφαλείας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και κατά της πειρατείας για τους κρίσιμους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους του Περσικού Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας.
«Ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αξιολόγησης αποτελεσματικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με όλους τους εταίρους, πριν από δύο μήνες, τα ΗΑΕ απέσυραν τη συμμετοχή τους στις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση που δόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ.‼️‼️
Αν και λείπουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες, η Wall Street Journal ανέφερε χθες ότι η απόφαση των ΗΑΕ τον Μάρτιο είχε τις ρίζες της στην απογοήτευσή τους ‼️με την αδράνεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ μετά τις πρόσφατες κατασχέσεις δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα ΗΑΕ απαιτούσαν ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή του Κόλπου.‼️
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στον Περσικό Κόλπο λόγω των αυξημένων ιρανικών απειλών.❗️
«Το Υπουργείο Άμυνας θα κάνει μια σειρά κινήσεων για να ενισχύσει την αμυντική μας στάση στον Περσικό Κόλπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου στις 12 Μαΐου.
Περίπου την ίδια περίοδο, ο αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (NAVCENT) δήλωσε ότι ο 5ος στόλος των ΗΠΑ, με έδρα το Μπαχρέιν, «εργάζεται με περιφερειακούς συμμάχους και εταίρους για να αυξήσει την εναλλαγή πλοίων και αεροσκαφών που περιπολούν μέσα και γύρω από τα στενά του Ορμούζ μετά τις πρόσφατες παράνομες κατασχέσεις εμπορικών πλοίων από το Ιράν».‼️
Η δήλωση των ΗΑΕ ανέφερε ότι η αναφορά της Wall Street Journal ήταν ένας «λανθασμένος χαρακτηρισμός» 🤔🤔🤔🤔των συνομιλιών μεταξύ του Λευκού Οίκου και των ΗΑΕ.
Οι δύο πιο πρόσφατες κατασχέσεις δεξαμενόπλοιων από το Ιράν έγιναν στα τέλη Απριλίου και στις αρχές Μαΐου.
Την περασμένη εβδομάδα, οι New York Times ανέφεραν ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αύξησε τις περιπολίες μέσω του στενού του Ορμούζ ως απάντηση στις ιρανικές κατασχέσεις
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.