Τουρκική μυστική μονάδα αντικατασκοπείας πρόκειται να διενεργήσει “ειδική” αποστολή στην Ελλάδα

Το έγκριτο Nordic Monitor δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τον τίτλο :
Secretive Turkish intelligence unit set to conduct clandestine operation in Greece
by Abdullah Bozkurt October 10, 2022
Κείμενο : Abdullah Bozkurt Στοκχόλμη
Μετάφραση – προσαρμογή Αικατερινη Κοριννα
Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει επανειλημμένα απειλήσει με εισβολή σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, σχεδιάζει να αναπτύξει μια μυστική, ειδικά εκπαιδευμένη μονάδα που συνδέεται με την υπηρεσία πληροφοριών MIT για να κλιμακώσει τις εντάσεις με την Ελλάδα, γείτονα και σύμμαχο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.
Αυτη η συγκεκριμένη ομάδα της MIT, η ύπαρξη της οποίας δεν έγινε ποτέ δημόσια αποδεκτή, είναι ένα σχετικά νέο εργαλείο στο οπλοστάσιο της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στη συγκρότηση μιας μυστικής επιχείρησης στρατιωτικού τύπου εναντίον δυτικής χώρας. 😡
Το σεναριο περιλαμβάνει διάφορες επιλογές, που κυμαίνονται από δολιοφθορά σε ελληνικά νησιά κοντά στην τουρκική ηπειρωτική χώρα έως ύψωση τουρκικής σημαίας σε μία ή περισσότερες ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες καθώς και διεξαγωγή επιχείρησης «ψευδούς σημαίας» ( false flag) για να δικαιολογήσει μια τουρκική απάντηση. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να εξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις από αυτές που του υπέβαλε ο έμπιστός του, Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της MIT, και δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποια πορεία δράσης θέλει να ακολουθήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το Nordic Monitor από πηγές που γνωρίζουν το σχέδιο, θα εναπόκειται σε αυτήν την ειδική μονάδα που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της υπηρεσίας πληροφοριών να πραγματοποιήσει την επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος με υλικοτεχνική υποστήριξη από τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού.
Το σεναριο το οποίο είναι άκρως απόρρητο και το οποίο διακινείται αποκλειστικά σε έναν πολύ στενό κύκλο στο περιβάλλον του Ερντογάν και του Φιντάν, θα τεθεί σε εφαρμογή κάποια στιγμή κοντά στις γενικές εκλογές του 2023 για να συσπειρώσει το έθνος πίσω από τον Ερντογάν και να φέρει μια απροσδόκητη ψήφο υπέρ του κυβερνώντος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Κόμμα (AKP) και τους εθνικιστές συμμάχους του.
Για δεκαετίες, το MIT δεν είχε επιχειρησιακή ικανότητα στρατιωτικού τύπου και η αποστολη της περιοριζόταν κυρίως σε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών για την παροχή καλυτερης εικονας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Τουρκία.
Όταν η MIT χρειαζόταν επιχειρησιακή δύναμη στο έδαφος, βασιζόταν σε διαφορες ελίτ μονάδες του στρατού, όπως η Combat Search and Rescue (Muharebe Arama Kurtarma, ή MAK), μέρος της Διοίκησης των Ειδικών Δυνάμεων (Özel Özel Kuvvetler Komutanlığı), στην υποβρύχια επίθεση του τουρκικού ναυτικού (Su Altı Taarruz, ή SAT), το αντίστοιχο των Πεζοναυτών των ΗΠΑ και στην Υποβρύχια Άμυνα (Sualtı Savunma, ή SAS). Περιστασιακά, η Αστυνομική Δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων (Özel Harekat Polis) χρησιμοποιόταν επίσης από την υπηρεσία πληροφοριών για τη διεξαγωγή εσωτερικών επιχειρήσεων.
Αυτό άρχισε να αλλάζει όταν ο Φιντάν ενας σκληροπυρηνικός ισλαμιστής που θαύμαζε το Ιράν και δεν είχε εμπειρία στις πληροφορίες, διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας τον Μάιο του 2010. Ο Φιντάν ξεκίνησε να μεταμορφώσει την υπηρεσία σύμφωνα με τις οδηγίες του αφεντικού του, μεταφέροντας νέα άτομα από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και κατά καιρούς στρατολογώντας μερικούς από το εξωτερικό, ειδικά από ισλαμιστικές ομάδες.
Ο Φιντάν, ο οποίος θαυμάζει το καθεστώς των μουλάδων του Ιράν και ασχοληθηκε με σιιτικούς κύκλους σπουδών όταν ήταν νεαρός υπαξιωματικός στην Άγκυρα, ήθελε να δημιουργήσει μια τουρκική εκδοχή της Δύναμης Κουντς ( Quds) μέσα στην υπηρεσία. Έδωσε οδηγίες στο νεοπροσληφθέν προσωπικό του να το κάνει αυτό.
Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε επίσης μια εκκαθάριση εκατοντάδων πρακτόρων από την MIT με κατασκευασμένες κατηγορίες για να δημιουργήσει χώρο για τους νεοσύλλεκτους, να εκφοβίσει τους επικριτές του εντός της υπηρεσίας και να καταστείλει καθε διαφωνία στη ιεραρχία .
Μία από τις βασικές στρατολογήσεις που πραγματοποίησε ο Φιντάν μόλις ανέλαβε τα ηνία της MIT ήταν η μεταφορά του 57χρονου πρώην στρατιώτη Κεμάλ Εσκιντάν, ο οποίος είχε κάποια εμπειρία από πληροφορίες. Ο Εσκίνταν υπηρέτησε ως αξιωματικός όταν ήταν ταγματάρχης μεταξύ Ιουλίου 2006 και Ιουνίου 2007 στη Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου για την Αντικατασκοπεία και την Ασφάλεια.
Στον Eskintan αρχικά ανατέθηκε στο τμήμα που ήταν υπεύθυνο για την παροχή υπηρεσιών προστασίας υψηλών προσώπων . Το 2014 τοποθετήθηκε επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων (Özel Faaliyetler Dairesi). Η πρώτη κρίσιμη επιχείρηση που διεξήγαγε ο Eskintan ήταν η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός τζιχαντιστικών ομάδων στη Συρία. Ο Εσκιντάν, γνωστός με τον ονοματάρχη του Αμπού Φουρκάν, εξαπέλυσε χιλιάδες ένοπλους τζιχαντιστές στη Συρία, πολλοί με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS).
Όταν η Τουρκία συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού μέχρι το 2016 , για αυτό που διαφημιζόταν ως υποστήριξη της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία, τα ονόματα και οι ομάδες που προσδιορίστηκαν ως υποψήφιοι από τον Εσκιντάν για εγγραφή στο πρόγραμμα προέρχονταν κυρίως από την Αλ Κάιντα και Ομάδες που συνδέονται με το ISIS. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η CIA απέρριψε πολλά από αυτά κατά τη διάρκεια της εξέτασης των υποψηφίων που υπέβαλε η Τουρκία.
Ο δεύτερος κρίσιμος ρόλος που έπαιξε ο Εσκιντάν ήταν κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, η οποία ενορχηστρώθηκε για να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για μια μαζική εκκαθάριση του τουρκικού στρατού, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των δύο τρίτων όλων των αξιωματικών που είχαν επιτελικές θέσεις , καθώς και για να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Επιπλέον σκοπος ήταν να βοηθήσει τον Ερντογάν να γίνει πρόεδρος χωρίς κανέναν έλεγχο των εξουσιών του και μα καταπνίξει κάθε διαφωνία όπως και την αντιπολίτευση στην Τουρκία.
Ο Εσκιντάν έφερε πολλές τζιχαντιστικές ομάδες στην Τουρκία προετοιμάζοντας το « πραξικόπημα» και τις τοποθέτησε στην Κωνσταντινούπολη και σε πολλές άλλες βασικές πόλεις με σκοπό να προκληθεί αιματοχυσία στους δρόμους. Μάλιστα, μερικοί από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στο λιντσάρισμα άοπλων δόκιμων που είχαν διαταχθεί να συμμετάσχουν σε άσκηση και εκπαίδευση και να φρουρήσουν τη Γέφυρα του Βοσπόρου με το πρόσχημα της προστασίας από τρομοκρατική επίθεση ήταν τζιχαντιστές του Εσκιντάν.
Αφού οι οικογένειες των θυμάτων υπέβαλαν ποινικές καταγγελίες, οι εισαγγελείς ξεκίνησαν να ερευνούν το λιντσάρισμα των δόκιμων, αλλά γρήγορα σταμάτησαν από το βιαστικά συνταγμένο νομοθετικό διάταγμα της κυβέρνησης Ερντογάν που παρείχε γενική ασυλία στους πολίτες που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος στις 15 και 16 Ιουλίου. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών των λιντσαρίσματος μπήκαν στο αρχείο στη συνέχεια.
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από δικηγόρους υπεράσπισης σε δίκες σχετικες με το πραξικόπημα , για να φέρουν τον Εσκιντάν και τον βοηθό του, Καντίρ Σαζόγλου, πρώην λοχία στο στρατό, στο βήμα των μαρτύρων για διασταύρωση για να μάθουν επιτέλους ποιον ακριβώς ρόλο είχαν παίξει κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, απορρίφθηκαν όλες από τους δικαστές μετά φυσικά από κυβερνητική οδηγία. Δεν δόθηκαν καν εξηγήσεις από τα δικαστήρια για την άρνησή τους να εκδώσουν κλήτευση για να εμφανιστούν στο δικαστήριο.
Όταν η Τουρκία ενεπλάκη στη Λιβύη και έστειλε Σύρους τζιχαντιστές να πολεμήσουν εκεί, ήταν ο Εσκιντάν που είχε πραγματοποιήσει την παράνομη επιχείρηση για λογαριασμό της υπηρεσίας πληροφοριών. Έκανε επανειλημμένα ταξίδια εκεί για να επιβλέπει τις επιχειρήσεις.
Από το 2016 ο Eskintan έχει επίσης εμπλακεί σε διασυνοριακές επιχειρήσεις απαγωγής επικριτών και αντιπάλων του Ερντογάν στην Τουρκία και μεταξύ ομάδων της διασποράς, προκειμένου να διατηρήσει ένα κλίμα φόβου . Επίσης παίρνει μέρος και στον εκφοβισμό των επικριτικών δημοσιογράφων που εξακολουθούν να αποκαλύπτουν τις αδικίες της κυβέρνησης Ερντογάν κάτω από δύσκολες συνθήκες από την εξορία.
Τώρα είναι επικεφαλής της επιχείρησης ψευδούς σημαίας κατά της Ελλάδας για να πυροδοτήσει σκόπιμα εντάσεις που θα εξυπηρετούν το αφεντικό του. Θα βασιστεί σε αυτή τη μυστική μονάδα που είναι εντεταγμένη στο πλαίσιο της υπηρεσίας πληροφοριών υπό τη διαχείριση του φυσικά , προκειμένου να πραγματοποιηθεί το σεναριο που έχει επιλέγει μόλις δοθεί το τελικό πράσινο φως από τον Πρόεδρο Ερντογάν.
Η ιδέα της ανάπτυξης μιας αυτόνομης μονάδας ειδικών δυνάμεων εντός του MIT διαμορφώθηκε από τον Eskintan ξεκινώντας το 2012, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του Fidan να πραγματοποιήσει μυστικές διασυνοριακές επιχειρήσεις. Αντί να βασίζεται σε παρόμοιες μονάδες που υπάρχουν ήδη στον στρατό και την αστυνομία, ο Φιντάν ήθελε να έχει απόλυτη ελευθερία κινήσεων και να αποφύγει τους περιορισμούς που αντιμετώπιζε η υπηρεσία όταν χρησιμοποιούσε τις ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατου και της αστυνομιας , οι οποίες έχουν τα δικους τους κανόνες και είναι σχετικά υπόλογοι στο κοινό και στο δικαστικό σώμα, σε αντίθεση με την MIT, η οποία απολαμβάνει απολυτη ασυλία χάρη στη νομοθεσία που προωθείται από το κοινοβούλιο από τον Ερντογάν.
Προκειμένου να δημιουργηθούν οι ειδικές δυνάμεις, η MIT προσέγγισε αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Özel Kuvvetler Komutanlığı, ÖKK) το 2013 για στρατολόγηση καθώς και συνταξιούχους του ÖKK. Στους υποψηφίους προσφέρθηκαν υψηλότεροι μισθοί, περισσότερα επιδόματα και, το πιο σημαντικό, ασυλία από τη δίωξη εάν εκτίθονταν. Ο υποστράτηγος Zekai Aksakallı, ο διοικητής της ÖKK που είχε στενούς δεσμούς με τη MIT, ενθάρρυνε τις μεταθέσεις.
Η MIT άρχισε επίσης να βάζει τους δικούς της πράκτορες στην εκπαίδευση της ÖKK, ειδικά για συμμετοχή σε δολιοφθορές, επιδρομές, παγίδευση, καταστροφή, διείσδυση και επιχειρήσεις ψευδούς σημαίας ως μέρος ενός μαθήματος με επίσημο τίτλο «Μη συμβατικές Επιχειρήσεις» (Konvansiyonel Olmayan Harp, ή KOH). Ο στρατηγός Semih Terzi, ο νούμερο δύο στο ÖKK, δεν ήταν ευχαριστημένος με τις κρυφές συναλλαγές της MIT, ειδικά στη Συρία και το Ιράκ, και ήταν σθεναρά αντίθετος στις παράνομες δραστηριότητες της MIT.
Ο Τερζή δολοφονήθηκε τον Ιούλιο του 2016 από μια μυστική συνωμοσία που επινοήθηκε από την MIT και χαρακτηρίστηκε ψευδώς ως πραξικοπηματίας για να καλύψει τα ίχνη που οδήγησαν στη δολοφονία του. Όταν η σύζυγός του άρχισε να ψαχνει για να μάθει περισσότερα για τη δολοφονία, ρίχτηκε στη φυλακή για να φιμωθεί όλη η οικογένεια και να μην αποκαλύψει ποτέ τι ανακάλυψε ο σύζυγός της για τις παράνομες δραστηριότητες της MIT στη Συρία και επισης για το γεγονος ότι ο Aksakallı επωφελήθηκε προσωπικά από τις συγκρούσεις και τις πωλήσεις όπλων.
Χωρίς να έχει απομείνει πλέον καμμία αντίδραση μέσα στο ÖKK του στρατού, ο Eskintan ενέτεινε τις προσπάθειές του να ενισχύσει τη μονάδα ειδικών δυνάμεων της MIT. Τα τελευταία χρόνια, οι μυστικές επιχειρήσεις της MIT που πραγματοποιήθηκαν στη Συρία και το Ιράκ για τη δολοφονία και τη σύλληψη ανώτερων στελεχών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των συριακών παραφυάδων του διεξήχθησαν από αυτή τη μονάδα ειδικών δυνάμεων. Η MIT συχνά διαρρέει αυτές τις επιχειρήσεις στα μέσα ενημέρωσης για να προωθήσει την εικόνα της υπηρεσιας δημόσια και να δημιουργήσει πολιτικό κεφάλαιο ενάντια σε ανταγωνιστές μοναδες που λειτουργούν στα πλαίσια του στρατού και της αστυνομιας .
Τώρα η ίδια μονάδα είναι έτοιμη να χτυπήσει τα ελληνικά εδαφη ,όχι για να προωθήσει τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας ή να αντιμετωπίσει επείγουσες ανησυχίες εθνικής ασφάλειας, αλλά μάλλον για να προωθήσει έναν μαχόμενο Ερντογάν πριν από τις γενικές εκλογές εν μέσω των αυξανόμενων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι στην καθημερινή τους ζωή. Εάν ! και όταν ! συμβεί αυτό, η δημόσια συζήτηση θα προχωρήσει πέρα από τις συζητήσεις για το ψωμί και την ακρίβεια και θα περάσει στο θέμα της σύγκρουσης με την Ελλάδα . Με αυτόν τον τρόπο ο Ερντογάν ελπίζει να ξεπεράσει τις κρίσιμες εκλογές εν μέσω μιας αυξημένης εθνικιστικής ευφορίας.
Παραθέτω το σχετικό αρχικό λινκ στην αγγλική γλώσσα
Επθσης σημειώνω ότι για παρόμοιο σεναριο προειδοποίησε ( δυο ημερες πριν) ο Στρατηγός Λαζαρος Καμπουριδης με άρθρο του για το οποίο επίσης παραθέτω το σχετικό λινκ :
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.