Τουρκική ‘Πρόοδος’: Εξάχρονο κορίτσι αναγκάστηκε σε γάμο από τον σεΐχη πατέρα της

Πηγή: Gatestone Institute

Γράφει ο Burak Bekdil

Στην Τουρκία, ένας εξέχων ισλαμιστής σεΐχης, ηγέτης ενός θρησκευτικού τάγματος αφοσιωμένου στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάντρεψε την εξάχρονη κόρη του με έναν 29χρονο φοιτητή. Το κορίτσι είχε εξαναγκαστεί σε σεξ και έγινε μητέρα στα 14. Διαμαρτυρήθηκε στον εισαγγελέα, αλλά οι αρχές του Ερντογάν προφανώς δεν ήθελαν να ενοχλήσουν τον σεΐχη. (Πηγή εικόνας: iStock)

 

Χωρίς αμφιβολία, η Τουρκία είναι πιο κοσμική και σύγχρονη από το Αφγανιστάν και το Ιράν. Αλλά αυτά δεν είναι αρκετά καλά νέα για τα κορίτσια και τις γυναίκες στην Τουρκία.  

Συνολικά 327 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συζύγους, τους πρώην συζύγους, τους αρραβωνιαστικούς και τους συντρόφους τους, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 11 Νοεμβρίου 2022,  σύμφωνα  με την Τουρκική Ομοσπονδία Γυναικών. Η ισλαμιστική κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να είναι περήφανη.

 

Σε αυτό το σκηνικό, ακόμη και η Τουρκία σοκαρίστηκε με την είδηση ​​ότι ένας εξέχων ισλαμιστής σεΐχης, ηγέτης ενός θρησκευτικού τμήματος που ήταν εξαιρετικά αφοσιωμένος στον Ερντογάν, είχε παντρέψει την εξάχρονη κόρη του με έναν 29χρονοφοιτητή. Εξι! Το κορίτσι είχε εξαναγκαστεί σε σεξ και έγινε μητέρα στα 14. Διαμαρτυρήθηκε στον εισαγγελέα, αλλά οι αρχές του Ερντογάν προφανώς δεν ήθελαν να ενοχλήσουν τον σεΐχη.

Ο γάμος ανήλικων κοριτσιών και οι γυναίκες είναι μέρος της ισλαμιστικής κουλτούρας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Τον Μάρτιο του 2021, υπό την πίεση των ευσεβών μουσουλμάνων, ο Ερντογάν έχει ότι η Τουρκία αποχωρεί από τη «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας», που ισχύει την 1η Ιουλίου 2021. Η συμφωνία είναι περισσότερο γνωστή ως ” Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης”     και την έχει υπογράψει και ο ίδιος ο Ερντογάν.

Επίσημα, περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες στην Τουρκία έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση από τους συντρόφους τους, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα κυβερνητικά στοιχεία από την έρευνα του 2014, ανέφερε σε δήλωσή του η Alsalem. Υπάρχουν επίσης πιθανώς “εκατοντάδες γυναικοκτονίες” κάθε χρόνο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας τη σοβαρή υποαναφορά του θέματος, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στους μηχανισμούς προστασίας, ευρείας ατιμωρησίας και μερολυσίας και διακρίσεων που σχετίζονται με το φύλο.

Αυτό είναι το ζοφερό φόντο σε μια χώρα όπου οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου  στις εθνικές εκλογές το 1934, δέκα χρόνια πριν από τις Γαλλίδες . Το 1935, 18 γυναίκες έγιναν Τούρκοι βουλευτές ή το 4,6% του κοινοβουλίου.

Αυτή ήταν η κοσμική Τουρκία.

Σήμερα, στην Τουρκία, η κινητήρια δύναμη είναι το πολιτικό Ισλάμ.  Στις 25 Νοεμβρίου, διαδηλωτές  συγκεντρώθηκαν  σε πολλές επαρχίες για να τιμήσουν τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Αντιμετωπίστηκαν με έντονη αστυνομική παρουσία και βίαιη καταστολή. Πολλές γυναίκες συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις, μεταξύ των 20 δημοσιογράφων. «Δεν επιτρέπεται να φύγουμε από τον [αστυνομικό] αποκλεισμό»,  έγραψε  σε tweet η δημοσιογράφος Sultan Eylem Keleş.

Αυτή είναι μια εικόνα της τουρκικής «προόδου» μεταξύ 1934 και 2022.

Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Καθώς το πολιτικό Ισλάμ του Ερντογάν έχει δηλητηριάσει την ελευθερία των αμόρφωτων μαζών τις δύο τελευταίες δεκαετίες, οι οικογένειες έχουν γίνει «μεσαίες» στην κοινωνική τους ζωή. Ο εξέχων Τούρκος αρθρογράφος Γκιλμάζ Οζντίλ  συνέταξε μια λίστα  με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Τουρκία του Ερντογάν μόλις τα τελευταία χρόνια:

 • Ένα 11χρονο κορίτσι , το οποίο είχε παντρευτεί ιμάμη, γέννησε : επαρχία Bolu.
 • Ένα 12χρονο κορίτσι γέννησε με ψεύτικη ταυτότητα που έδειχνε την ηλικία της ως 18: επαρχία Γκαζιαντέπ.
 • Ένα 1 2 χρονο κορίτσι γέννησε: επαρχία Σμύρνης.
 • Ένα κορίτσι που ονομάζεται Kader, ή «μοίρα στα αγγλικά». Δεν είχε καλή μοίρα. Παντρεύτηκε με το ζόρι στα 12, έγινε μητέρα στα 13 και αυτοκτόνησε στα 14: επαρχία Σιίρτ.
 • Ένα κορίτσι παντρεύτηκε, στα 13 του, έναν 40χρονο. Εγκατέλειψε τον άνδρα της ύστερα από εξαιρετική ενδοοικογενειακή βία . Η οικογένεια της την απέρριψε. Στα 17 της, με τα τρία της παιδιά, δεν είχε που να ζήσει: την επαρχία Ορντού.
 • Ένα 15χρονο κορίτσι παντρεύτηκε με το ζόρι.  Βρήκε καταφύγιο σε ένα αστυνομικό τμήμα: την επαρχία Sakarya.
 • Ένας συμβολαιογράφος συνελήφθη να επικυρώνει τον παράνομο γάμο ενός 14χρονου κοριτσιού : την επαρχία Tekirdag.
 • Ένα 12χρονο κορίτσι, το οποίο παντρεύτηκε με το ζόρι,   είναι έγκυος τεσσάρων μηνών: Επαρχία Tokat:
 • Μια 16η που είχε παντρευτεί από την οικογένεια της αυτοκτόνησε πέφτοντας  από το τρένο: Επαρχία Αδάνων.
 • Μια 16χρονη παντρεμένη πήδηξε από τον έβδομο όροφο ενός κτιρίου : την επαρχία Ικονίου.
 • Ένα κορίτσι 14 ετών παντρεύτηκε έναν άνδρα 70 ετών, πατέρα πέντε  παιδιών και παππού εννέα εγγονών .
 • Το νοσοκομείο Kanuni Sultan Suleyman στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε ότι δέχθηκε 115 έγκυες κοπέλες κάτω των 15 ετών σε μόλις πέντε μήνες. Το νοσοκομείο είπε ότι δέχεται 500 έγκυες κοπέλες σε ένα χρόνο

Πριν ανέλθει στην εξουσία ο Ερντογάν, ο πολιτικός γάμος ήταν υποχρεωτικός στην Τουρκία και η διεξαγωγή θρησκευτικού γάμου πριν από τον πολιτικό τιμωρούνταν με την ποινή φυλάκισης.

Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Ερντογάν, Derya Yanık (γυναίκα),  υποστήριξε  ότι η βία κατά των γυναικών και η παιδική κακοποίηση δεν αποτελούν αντικείμενο πολιτικής, επειδή είναι «θέματα ανθρώπινης φύσης και μπορούν να φανούν σε κάθε κοινωνία».

Ποια είναι η σχέση μεταξύ αυτών των εγκληματικών πράξεων και της κυβέρνησης του Ερντογάν; Πρώτον, ο σεΐχης που πάντρεψε την εξάχρονη κόρη του διευθύνει ένα ίδρυμα που συνδέεται με την επιρροή ριζοσπαστική ισλαμιστική κοινότητα Ismailaga . Δεύτερον, η κοινότητα Ismailaga είναι μία από τις πολλές που εμπίπτουν στην ομπρέλα του τάγματος Naqshbandi-Khalidi, ενός κλάδου του σουνιτικού Ισλάμ του οποίου ο Ερντογάν λέγεται ότι ήταν οπαδός . Τρίτον, στην κηδεία του μακροχρόνιου ηγέτη της αίρεσης Ismailaga νωρίτερα φέτος παρευρέθηκαν ο Ερντογάν και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

ΝΑΤΟ και ΔΥΣΗ να χαίρεστε τον σύμμαχό σας

δείτε το άρθρο στην πηγή του εδώ : https://www.gatestoneinstitute.org/19273/turkey-child-marriage

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.