Το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ

Το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ
Baris Adibelli
Δημοσιεύθηκε: 22 Ιουνίου 2022, 10:55 π.μ
Ο Δρ. Ο Barış Adıbelli έγραψε…
Καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε για πρόωρες εκλογές, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid θα επισκεφθεί την Τουρκία την Πέμπτη.
Ο Λαπίντ φτάνει στην Τουρκία την Πέμπτη τόσο ως υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ όσο και ως μελλοντικός πρωθυπουργός του Ισραήλ. Η απόφαση για πρόωρες εκλογές θα εγκριθεί από το ισραηλινό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Εάν εγκριθεί, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Λαπίντ θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού μέχρι τις εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη Οκτωβρίου.
Τώρα το ερώτημα είναι: Υπάρχει μια κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ και θα αντικατοπτριστεί αυτή η κυβερνητική κρίση στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ; Διότι, πρόσφατα, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ισραήλ, είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι η τελική απόφαση για τον ορισμό των πρεσβευτών των δύο χωρών θα ληφθεί κατά την επίσκεψη Λαπίντ στην Τουρκία. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο, η ισραηλινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραιτηθεί. Σε αυτό το σημείο, το Ισραήλ θα συνεχίσει τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών του με την Τουρκία ή θα αναβληθεί ο διορισμός των πρεσβευτών που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης και θα αφεθεί στη νέα κυβέρνηση έως τα τέλη Οκτωβρίου; Θα το δούμε την Πέμπτη.
Αναμφίβολα, ο πρώην πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό έρευνα για διαφθορά, ήταν πολύ ευχαριστημένος με την απόφαση των πρόωρων εκλογών. Στη δήλωσή του, ο Νετανιάχου είπε ότι η τρέχουσα κυβέρνησή του είναι η χειρότερη κυβέρνηση που έχει δει ποτέ το Ισραήλ και ότι έχει αποτύχει τελείως, ειδικά όσον αφορά την ασφάλεια και την οικονομία. Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δείχνει ότι το μπλοκ υπό τον Νετανιάχου θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτωβρίου.
Ο Νετανιάχου, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 1996-1999 και 2009-2021, είναι επίσης πολιτικός που υπηρέτησε ως ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ. Ένας γερακός πολιτικός, ο Νετανιάχου έχει στενούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει πολλούς γνωστούς φίλους στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, δεν είναι πολύ δημοφιλής ηγέτης στην Ευρώπη. Δεν έχει πολλούς φίλους στην Ευρώπη, αλλά έχει πολύ στενές σχέσεις με τον Ρώσο ηγέτη Πούτιν.
Η χώρα που αντιπαθεί περισσότερο ο Νετανιάχου στην περιοχή είναι η Τουρκία. Από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2009, έχει εισέλθει σε μονόπλευρη ατομική αντιπαλότητα με τον Πρόεδρο Ερντογάν, έβλεπε τον εαυτό του ως αντίπαλο ηγέτη και δεν συμφιλιώθηκε ποτέ με τον Πρόεδρο Ερντογάν όλο αυτό το διάστημα. Επιπλέον, οι στάσεις και οι συμπεριφορές τους απέναντι στην Τουρκία δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικές. Πολλές πρόσφατες κρίσεις με το Ισραήλ σημειώθηκαν κατά την εποχή του Νετανιάχου. Αρχιτέκτονας της κακής συμμαχίας που ιδρύθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο κατά της Τουρκίας, στην οποία περιλαμβάνεται και η Αίγυπτος, και της ανάπτυξης των σχέσεων με την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι και ο Νετανιάχου.Μια άλλη χώρα της περιοχής που θα χαρεί που θα αλλάξει η κυβέρνηση στο Ισραήλ είναι η Ελλάδα και το ελληνοκυπριακό τμήμα της Νότιας Κύπρου. Διότι, η Ελλάδα, που έφτασε στο χείλος του αποκλεισμού από την Ανατολική Μεσόγειο, προέκυψε το ενδεχόμενο να επιστρέψει ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Naftali Bennett, οι ΗΠΑ τράβηξαν την πρίζα από το σχέδιο East-Med. Πιθανώς, ο Νετανιάχου θα ασκήσει ξανά πίεση στις ΗΠΑ να αναβιώσουν αυτό το έργο ή διαφορετικές εκδοχές του. Φυσικά, σε αυτό το σημείο, η πρώτη επιλογή του Νετανιάχου δεν θα είναι η Τουρκία.
Ως αποτέλεσμα, με ένα Ισραήλ όπου ο Νετανιάχου είναι ξανά πρωθυπουργός, θα μπορέσει η Τουρκία να συνεχίσει την εξομάλυνση των σχέσεων ή θα ανατραπεί; Θα το δούμε το επόμενο φθινόπωρο. Διότι, λόγω των προσωπικών ιδιοτροπιών και του υψηλού εγωισμού του Νετανιάχου, μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ.
Για ποιον ενδιαφέρεται παραθέτουμε το αρχικό λινκ στην τουρκική γλώσσα .
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.