Ο στόχος είναι η ταχεία και συστηματική καταστροφή των δυνατοτήτων του εχθρού σε κατοικημένες περιοχές και η παροχή νέων δυνατοτήτων στις μονάδες που βρίσκονται στο πεδίο.
Κείμενο : BY YAAKOV LAPPIN
Μετάφραση – προσαρμογή :Αικατερινη Κοριννα
Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Ισραηλινός στρατος έκανε κατι αξιοσημείωτο. Στο πλαίσιο της πρώτης Διεθνούς Διάσκεψης Επιχειρησιακής Καινοτομίας στη βάση Tze’elim στο βορειοδυτικό Negev, όπου φιλοξενήθηκαν αρχηγοι επιτελείων και διοικητές από δεκάδες στρατούς σε όλο τον κόσμο, το IDF έκανε επίδειξη επιχειρησιακής δύναμης πυρός.
Αυτή η επίδειξη έδωσε μια πρώτη εικόνα της διαδικτυακής πολεμικής μηχανής που κατασκευάζει ο Ισραηλινός Στρατός – και ήταν μια επίδειξη που οι ξένοι στρατιωτικοί παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον.

Διακόσιοι συμμετέχοντες από 24 στρατιωτικές αντιπροσωπείες πέρασαν τρεις ημέρες στο Ze’elim μαθαίνοντας για μια σειρά από νέες δυνατότητες μάχης και επιχειρησιακές διαδικασίες του IDF, οι οποίες κορυφώθηκαν σε μια άσκηση με πραγματικά πυρά που κατέδειξε αυτό που ο IDF αποκαλεί πολυδιάστατο ή πολυτομικό συντονισμό.
Αυτό το είδος συντονισμού, αποτελεί την καρδιά του πολυετούς προγράμματος Momentum δημιούργημα του Αρχηγού του Επιτελείου του IDF, αντιστράτηγου Aviv Kochavi , και βασίζεται στη συστηματική και ταχεία καταστροφή των δυνατοτήτων του εχθρού και στην εστίαση της δύναμης πυρός του IDF στους πιο ζωτικούς, ευαίσθητους στόχους.
Ο στόχος είναι να παράσχει στους διοικητές του πεδίου πρόσβαση σε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων επίθεσης και πληροφοριών που είναι διαθέσιμες στην Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ και στο Γενικό Επιτελείο του IDF, είτε αυτό σημαίνει τα σχετικά δορυφορικά δεδομένα, την εναέρια δύναμη πυρός ή τις δυνατοτητες του πυροβολικού και πυραύλων.
Αυτή η δικτυοκεντρική πολεμική μηχανή θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί, αλλά το IDF έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και βασίζεται σε δεκαετίες προηγούμενης τεχνολογικής ανάπτυξης.
Στρατιωτικές αντιπροσωπείες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Μαρόκο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία και πολλές άλλες χώρες ήρθαν για να μελετήσουν αυτή την ιδέα και τον τρόπο με τον οποίο την εφαρμόζει ο IDF.
Παρακολούθησαν την ελίτ Multidimensional Unit – ένα είδος μονάδας καινοτομίας που δοκιμάζει επιχειρησιακές ιδέες και δυνατότητες προτού παραδοθούν στο υπόλοιπο IDF – να συμμετέχει στην άσκηση με πραγματικά πυρά μαζί με άρματα μάχης των τεθωρακισμένων, πεζικό της Ταξιαρχίας Golani, μαχητικά αεροσκάφη της IAF και ελικόπτερα, drones που ρίχνουν χειροβομβίδες σε ακριβείς τοποθεσίες, ρομπότ επίγειων δυνάμεων και άλλα.
Αυτές οι δυνάμεις έδρασαν ως μια ενιαία συντονισμένη «γροθιά» και εξαπέλυσαν επίθεση σε μια υποτιθέμενη εχθρική θέση στο Τζεελίμ, συντονίζοντας πρώτα μεγάλα πλήγματα ισχύος πυρός και στη συνέχεια πραγματοποιώντας έναν κοινό ελιγμό τεθωρακισμένων και πεζικού.
«Είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι στρατευμάτων από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται σε μια βάση με στόχο να συζητήσουν τους πολυδιάστατους ελιγμούς», ανέφερε ο IDF.
Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών της διάσκεψης, πριν από την άσκηση με πραγματικά πυρά, ο IDF ανέπτυξε τους τρόπους με τους οποίους αλλάζει ο πόλεμος και πώς το πεδίο μάχης έχει γίνει ΧΩΡΟΣ μάχης ( battle space), που δίνουν νέες δυνατότητες στον εχθρο.
Την τρίτη ημέρα, αυτές οι ιδέες πήραν πρακτική μορφή, με τον IDF να δείχνει πώς χρησιμοποιεί σταθμούς διοίκησης και ελέγχου, σταθμούς συλλογής πληροφοριών, υλικοτεχνική υποστήριξη και άλλες δυνατότητες για να βελτιώσει την απόδοση των στρατιωτών του.
Σε μια εποχή που οι εχθροί μπορούν να αγοράσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και να τα οπλίσουν με χειροβομβίδες, δημιουργώντας ένα είδος αεροπορίας ή να εκτοξεύσουν τεράστιους αριθμούς ρουκετών και αντιαρματικών πυραύλων από κατοικημένες περιοχές πριν εξαφανιστούν πίσω και μέσα σε ένα πλήθος από ανθρώπινες ασπίδες, ο IDF δίνει μεγάλη έμφαση στην ικανότητά του να εντοπίζει και να εκθέτει γρήγορα στόχους.
Ενώ στο παρελθόν, ένας διοικητής διμοιρίας ή αρχηγός ομάδας μπορούσε να βρει τον εχθρό του με κιάλια, σήμερα, ο χώρος της μάχης φαίνεται παραπλανητικά άδειος από μαχητές, οι οποίοι είναι σκαμμένοι σε τσιμεντένιες οχυρώσεις πάνω και κάτω από το έδαφος.
Μετά τον εντοπισμό σκοπός του IDF είναι να έχει την δυνατότητα για χτυπήματα ακριβείας, και συγχρόνως να αποφύγει απώλειες μεταξύ των αμάχων στον μέγιστο βαθμό . Θέλει επίσης να μπορεί να πλήττει μεγάλους αριθμούς στόχων σε πολύ λίγο χρόνο. Για να γίνει αυτό, συνδέει νοημοσύνη και δύναμη πυρός μέσω δικτύων εντολών και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να κάνει αυτά τα δίκτυα πιο έξυπνα.
Αυτό σημαίνει ότι τα τανκς, τα αεροπλάνα και τα drones είναι όλα συνδεδεμένα και ότι οι πληροφορίες που στέλνουν στο κεντρικό στρατιωτικό δίκτυο θα είναι διαθέσιμες στον αρχηγό της ομάδας που περιπολεί σε έναν δρόμο.
Ένας άλλος βασικός στόχος του IDF καθώς κινείται προς αυτή την κατεύθυνση είναι να διατηρήσει την κεντρική θέση του μαχητικού πνεύματος, κάτι που η τεχνολογία δεν μπορεί, τουλάχιστον προς το παρόν, να αντικαταστήσει. Αυτό σημαίνει ότι οι αξιωματικοί πρέπει να προσαρμοστούν στην κουλτούρα των νέων που στρατεύονται σήμερα και που είναι πολύ διαφορετικοί από αυτούς που εντάχθηκαν στο στρατό πριν από 20 και 30 χρόνια.
Παραθέτω το αρχικό λινκ στα αγγλικά :