15 πολιτείες απειλούν να αποσύρουν 600 δισεκατομμύρια δολάρια από τράπεζες αν αυτές δεν στηρίξουν βιομηχανία ενέργειας

Πηγή:The Federalist
του Έντι Σκάρρυ

Δεκαπέντε οικονομικοί αξιωματούχοι έστειλαν επιστολή στις τράπεζες των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα επισημαίνοντας περιουσιακά στοιχεία 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δεσμεύονται να αποσύρουν εάν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ασπαστούν την εταιρική εγρήγορση και απαγορεύσουν τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.

Με επικεφαλής τον Ρεπουμπλικάνο τομεάρχη οικονομικών της Δυτικής Βιρτζίνια, Ράιλι Μουρ, η ομάδα υποσχέθηκε «συλλογική δράση» με τη μορφή «οικονομικού μποϊκοτάζ».

«Ακριβώς όπως κάθε πολιτεία που εκπροσωπείται σε αυτή την επιστολή είναι μοναδική ως προς τους νόμους και την οικονομία που διέπει, οι ενέργειές μας θα λάβουν διαφορετικές μορφές», έγραψαν στην επιστολή που έλαβε η Ομοσπονδιακή εφημερίδα. «Ωστόσο, ο πρωταρχικός στόχος των ενεργειών μας θα είναι ο ίδιος – να προστατεύσουμε τις οικονομίες, τις θέσεις εργασίας και την ενεργειακή ανεξαρτησία των Πολιτειών μας από αυτές τις αδικαιολόγητες επιθέσεις στις κρίσιμες βιομηχανίες μας».

Οι υπογράφοντες στην επιστολή που ειδοποιούν τις τράπεζες περιλαμβάνουν οικονομικούς υπεύθυνους από Αριζόνα, Αρκάνσας, Αϊντάχο, Λουιζιάνα, Μιζούρι, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα, Νότια Καρολίνα, Νότια Ντακότα, Γιούτα, Ουαϊόμινγκ, Αλαμπάμα, Τέξας και Κεντάκι, εκτός από τη Δυτική Βιρτζίνια.

«Πώς μπορούμε ως πολιτείες να πάρουμε δολάρια από φόρους και να τα καταθέσουμε σε τράπεζες που προσπαθούν ταυτόχρονα να μειώσουν αυτά τα δολάρια προσπαθώντας να μποϊκοτάρουν τις βιομηχανίες μας;»

είπε ο Μουρ σε συνέντευξή του στο The Federalist. «Αυτό είναι εξωφρενικό ακόμα και για τους woke καπιταλιστές και τους παγκοσμοποιητές, δεν μπορούν να μας υπαγορεύσουν τον τρόπο που θα ζήσουμε τη ζωή μας».

Ερωτηθείς γιατί περισσότερες πολιτείες δεν προσχώρησαν στην επιστολή, λαμβάνοντας υπόψη ότι τουλάχιστον 22 Πολιτείες διοικούνται από Ρεπουμπλικάνους, ο Μουρ είπε ότι απλά είναι διστακτικές.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξουν περισσότερες Πολιτείες που θα συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια συνασπισμού. Νομίζω ότι θέλουν να δουν λίγο πώς θα πάει αυτό», είπε ο Μουρ. «Πόσο καιρό θα το αντιμετωπίζουμε και τι θα κάνουμε»

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προχώρησε πολύ γρήγορα στον περιορισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως είχε υποσχεθεί στην προεκλογική εκστρατεία. Εκτός από την παράνομη αναστολή των νέων μισθώσεων σε ομοσπονδιακή γη, την απαγόρευση νέων γεώτρησεων σε μεγάλα αναξιοποίητα αποθέματα και τα υψηλότερα τέλη για νέες άδειες έρευνας, είναι και η πίεση των διοικούντων στη Wall Street να αρνούνται κεφάλαια για επενδύσεις στην βιομηχανία έντασης ενέργειας, γεγονός που επέφερε το μεγαλύτερο πλήγμα στους παραγωγούς, εκτινάσσοντας τις τιμές στις αντλίες των βενζινάδικων.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε κεφάλαια επειδή ασκούν τόση πίεση στις τράπεζες να μην μας δανείζουν στο όνομα της κλιματικής αλλαγής», εξήγησε η Kathleen Sgamma, πρόεδρος του βιομηχανικού εμπορικού ομίλου Western Energy Alliance με έδρα το Ντένβερ.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν και τα στελέχη του στο Υπουργείο Οικονομικών, δεν δείχνουν σημάδια χαλάρωσης στη Wall Street. Η καθηγήτρια νομικής του Cornell Saule Omarova, η οποία αναμένεται να ηγηθεί του Γραφείου του Επόπτη τραπεζών, δήλωσε ότι θέλει οι βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων να «χρεοκοπήσουν».

Εάν επιβεβαιωθεί ο διορισμός της, η Omarova θα ηγηθεί μιας υπηρεσίας που έχει επιφορτιστεί να «διασφαλίσει ότι οι τράπεζες και οι ομοσπονδιακές ενώσεις ταμιευτηρίου λειτουργούν με ασφαλή και υγιή τρόπο, παρέχουν δίκαιη πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αντιμετωπίζουν δίκαια τους πελάτες και συμμορφώνονται με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς».

Λαμβάνοντας υπόψη την σταυροφορία της κυβέρνησης έναντι των ορυκτών καυσίμων, είναι αυτονόητο ότι η Ομάροβα θα χρησιμοποιήσει την θέση της για να αποθαρρύνει τις επενδύσεις σε μια βιομηχανία που διασύρεται από τους δημοκράτες ως η καταστροφή του πλανήτη.

Το 2017, η Omarova προέτρεψε ήδη το Κογκρέσο να νομοθετήσει την ευθύνη της «ΧρυσήςΜετοχής»  που θα χορηγούσε άμεσα αλλά υπό όρους δικαιώματα διαχείρισης σε έναν ορισθέντα κυβερνητικό εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο κάθε συστημικά σημαντικού τραπεζικού οργανισμού. Το καθεστώς της χρυσής μετοχής θέτει σε λειτουργία μια νέα προσέγγιση για την εταιρική διακυβέρνηση ως μια εγγενώς υβριδική διαδικασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

Οι Πολιτειακοί αξιωματούχοι που αντιτίθενται με την κυβέρνηση Μπάιντεν έγραψαν στην επιστολή τους την περασμένη εβδομάδα ότι οι φορολογούμενοί τους δεν θα ανέχονταν τη διαχείριση των δημοσίων κεφαλαίων από ιδρύματα που καταστρέφουν τις οικονομίες και την υγεία των Αμερικανών στο όνομα της κλιματικής αλλαγής.

«Έχουμε επιτακτικό συμφέρον της κυβέρνησης, όταν ενεργούμε ως συμμετέχοντες στην αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για λογαριασμό των αντίστοιχων Πολιτειών μας, να επιλέγουμε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν επιδίδονται σε τακτικές για να βλάψουν τους ίδιους τους ανθρώπους των οποίων τα χρήματα διαχειρίζονται», έγραψαν. «Κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που έχει υιοθετήσει πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση μεγάλου μέρους των εσόδων των κρατών μας έχει μεγάλη σύγκρουση συμφερόντων έναντι της κατοχής, διατήρησης ή διαχείρισης αυτών των κεφαλαίων».

δείτε το άρθρο εδώ:
https://thefederalist.com/2021/11/30/15-states-threaten-to-pull-600-billion-from-banks-that-wont-give-equal-service-to-energy-industry/

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.