ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Κώστας Κύπριος, Στρατηγικός Αναλυτής

 

Oι πρόσφατες απειλές από τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα εναντίον της Κύπρου δεν αποτελούν πέρα από μία ακόμα προσπάθεια του περίφημου ‘άξονα της αντίστασης’ στην προσπάθεια του να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, Αραβικής Xερσονήσου και Aνατολικής Μεσογείου.  Από την άλλη υπογραμμίζουν και τον αναβαθμισμένο ρόλο πλέον της Κύπρου στην παγκόσμια σκηνή, όπου από ένα ουσιαστικά περιθωριοποιημένο και υπό περιορισμούς για την δύση κράτος, μετατρέπεται σιγά σιγά σε βασικό πυλώνα στην περιοχή και σημαντικό στρατηγικό εταίρο.

Εντός των τελευταίων πλαισίων μπορούμε να εντοπίσουμε και την σταδιακή άρση των εμπάργκο των εξοπλισμών που υφίσταται επί δεκαετίες η Κύπρος από Δυτικά κράτη και κυρίως τις ΗΠΑ. Ποιες είναι όμως οι πραγματικές διαστάσεις της απειλής και κατά πόσον η Κύπρος μπορεί να ανταποκριθεί είτε από μόνη της είτε με συμμαχική βοήθεια απέναντι σε μια επίδειξη ισχύος από την Χεζμπολάχ ή μια εκτεταμένη επίθεση.

Καταρχήν η απόσταση της Κύπρου από τον Λίβανο που κυμαίνεται στα 200 χιλιόμετρα διασφαλίσει την Κύπρο από μια επίθεση με ρουκέτες στην έκταση που δέχεται το Ισραήλ από την Γάζα ή ενδεχομένως θα μπορούσε να δεχτεί από τον νότιο Λίβανο σε περίπτωση σύρραξης των Ισραηλινών δυνάμεων με την Χεζμπόλαχ.  Η μόνη ρουκέτα στο οπλοστάσιο της Σιτικής οργάνωσης που μπορεί να φτάσει στα παράλια της Κύπρου είναι η Zelzal 2 που μοιάζει περισσότερο σε  πύραυλο παρά ρουκέτα.

Μαζί όμως με την συγκεκριμένη ρουκέτα που η οργάνωση διαθέτει απόθεμα εκατοντάδων, η Χεζμπολάχ διαθέτει και τους πύραυλους Fateh 110 που και αυτοί υπολογίζονται σε δεκάδες έως εκατοντάδες. Όπως και η Zelzal 2 το ίδιο και ο Fateh 110 έχει εμβέλεια 200 χιλιομέτρων που περιορίζει και στις δύο περιπτώσεις την δράση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων στα παράλια της Κύπρου έναντι των ακτών του Λιβάνου. Περαιτέρω αν και υπάρχει απόθεμα εκατοντάδων πυραύλων και των δύο όπλων στο οπλοστάσιο της οργάνωσης, οι εκτοξευτές περιορίζονται σε κάποιες δεκάδες ανά σύστημα περιορίζοντας και τον αριθμό που μπορούν να εκτοξευτούν ταυτόχρονα.

Μεγαλύτερη απειλή είναι η πιθανότητα κατοχής πυραυλικών συστημάτων SCUD που αν πραγματικά υφίσταται τέτοιο οπλικό σύστημα στο οπλοστάσιο της οργάνωσης, περιορίζεται μεν σε μερικές δεκάδες, αλλά με εμβέλεια που φτάνει τα 700 χιλιόμετρα καλύπτοντας όλη την Κύπρο. Σχετικά με τα  Drones που κατέχει η οργάνωση, πάλι λόγο της απόστασης μόνο τα τύπου HESA Karrar με εμβέλεια 500 χιλιομέτρων μπορούν να φτάσουν στο νησί. Η εμβέλεια τους καλύπτει όλη την νήσο και τα συγκεκριμένα οχήματα μπορούν να φέρουν βόμβες ή πυραύλους. Η οργάνωση όμως διαθέτει ελάχιστα με τους αριθμούς τους να περιορίζονται σε μια ή δύο δεκάδες.

Ως αποτέλεσμα λόγο της απόστασης της νήσου από τα λιβανέζικα παράλια, η απειλή της Χεζμπολάχ περιορίζεται σημαντικά, σε μια δράση που περιλαμβάνει μερικά drones αλλά αρκετές δεκάδες πυραύλους. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι πύραυλοι επιφάνειας επιφάνειας κατά πλοίων που διαθέτει η οργάνωση και ποιο συγκεκριμένα η Ιρανική έκδοση Noor του Κινεζικού C-802. Πρόκειται για έναν πύραυλο που εκτοξεύεται από χερσαίο εκτοξευτή πυραύλων και με εμβέλεια 200 χιλιομέτρων μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στις ακτές της Κύπρου πλήττοντας εμπορικά πλοία, αλλά και να χτυπήσει ακόμα και στόχους επιφανείας.

Ποιες είναι όμως οι δυνατότητες της Κύπρου στο να αντιμετωπίσει αυτά τα συστήματα.

Η Κυπριακή Εθνοφρουρά φέρεται να διαθέτει στην κατοχή της καταρχήν 8 συστήματα BUK M1-2 ενταγμένα σε δύο πυροβολαρχίες των τεσσάρων συστημάτων η κάθε μία. Το σύστημα διαθέτει κάποιες αντιβαλλιστικές δυνατότητες με την ικανότητα να εμπλέκει βαλλιστικούς πυραύλους σε αποστάσεις 3 με 20 χιλιομέτρων και σε ύψη 2 με 16 χιλιομέτρων. Οι δυνατότητες του λοιπόν είναι αρκετά περιορισμένες δεδομένου ότι ο πύραυλος Fateh 110 παραδείγματος χάριν πετυχαίνει ταχύτητες της τάξης των 4.000 χιλιομέτρων την ώρα. Αυτό γιατί πρόκειται πρωτίστως για ένα αντιαεροπορικό σύστημα με κάποιες βαλλιστικές δυνατότητες και όχι για ένα σύστημα σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει βαλλιστικούς πυραύλους, αν και οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι το σύστημα διατηρεί αυξημένες δυνατότητες αντιμετώπισης βαλλιστικών πυραύλων συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Scud.  Να σημειωθεί δε, ότι  οι όποιες δε περιορισμένες δυνατότητες του συστήματος για την άμυνα της Κύπρου, περιορίζονται ακόμα πιο πολύ και από τον μικρό αριθμό των συστημάτων που φθάνουν το μέγιστο σε 8 συστήματα.

Στο οπλοστάσιο της εθνικής φρουράς περιλαμβάνονται επίσης και 6 συστήματα TOR M1 καθώς και 24 Ιταλικής προέλευσης συστήματα μικρής εμβέλειας Aspide. Τα συστήματα αυτά έχουν εμβέλεια που περιορίζεται σε μερικά χιλιόμετρα είναι συστήματα μικρού βεληνεκούς και είναι ιδιαίτερα αμφίβολο το κατά πόσον θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν βαλλιστικούς πυραύλους και στην τελική και μόνο φάση τους. Δηλαδή στην φάση που πρόκειται ο πύραυλος πλέον να πλήξει τον στόχο του. Είναι όμως ιδιαίτερα ικανά συστήματα όσον αφορά την προστασία από συστήματα drones που όπως σημειώθηκε δεν αποτελούν ιδιαίτερη απειλή για την Κυπριακή δημοκρατία, λόγω της απόστασης της νήσου από τον Λίβανο.

Τέλος η Εθνική Φρουρά διαθέτει και αριθμός από αντιαεροπορικά συστήματα  πολύ μικρού βεληνεκούς Mistral και Strela 2 που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εναντίων χαμηλά ιπτάμενων αεροσκαφών και drones και αυτά αφού εντοπισθούν με οπτικούς αισθητήρες. Ως αποτέλεσμα είναι αξιοποιήσιμα μόνο για την απειλή των drones και αυτό υπό συνθήκες.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι για τα Ρωσικά συστήματα λόγω των κυρώσεων προς την Ρωσία που μετέχει και η Κύπρος ως κράτος μέλος της Ε.Ε., υπάρχουν ερωτηματικά το κατά πόσον και σε ποιο βαθμό είναι αξιοποιήσιμα λόγω την διακοπής οποιαδήποτε τεχνικής υποστήριξης από την Ρωσία, όπως και υπηρεσιών συντήρησης και παροχής ανταλλακτικών.

Ανακεφαλαιώνοντας η απειλή της Χεζμπολάχ περιορίζεται λόγω απόστασης σε πλήγματα από μερικές δεκάδες βαλλιστικών πυραύλων ανά κύμα και σε ελάχιστα drones που είναι αμφίβολο το κατά πόσον η οργάνωση θα ήθελε να τα διακινδυνέψει.  Στον αντίποδα όμως η αντιβαλλιστική άμυνα της Κύπρου είναι ανύπαρκτη καθώς αποτελείτε από αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς με δυνατότητες εναντίων αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ και αμφιβόλων δυνατοτήτων κατά βαλλιστικών πυραύλων. Μόνη εξαίρεση τα Ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικά συστήματα BUK που αν και αντιαεροπορικά διαθέτουν κάποιες δυνατότητες αντιβαλλιστικής άμυνας αλλά περιορισμένες, που περιορίζονται ακόμα περισσότερο από τον αριθμό και την πιθανή κατάσταση τους λόγω του εμπάργκο προς την Ρωσία.

Οπότε η άμυνα της Κύπρου από μια επίθεση από την Χεζμπολάχ θα πρέπει να βασιστεί σε συμμαχική βοήθεια. Το Ισραήλ αν και διαθέτει συστήματα είναι απίθανο λόγω της κατάστασης να μπορέσει να προσφέρει στην άμυνα της Κύπρου. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ όμως είτε με την αποστολή συστημάτων Patriot είτε με την αποστολή Αμερικανικών αντιτορπιλικών στην περιοχή, είναι δυνατόν και λόγω του περιορισμένου αριθμού των βαλλιστικών πυραύλων που δίνεται να εκτοξεύσει η Σιτικη  οργάνωση να προσφέρουν αποτελεσματική προστασία στο νησί. Παρόμοια βοήθεια θα μπορούσαν να προσφέρουν και κράτη μέλη της Ε.Ε. όπως η Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία που διαθέτουν παρόμοια συστήματα με αντιβαλλιστικές δυνατότητες.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι ευχή όλων μας οι απειλές εναντίων της Κύπρου να παραμείνουν μόνο στα λόγια και να μην υλοποιηθούν στην πράξη. Αν υλοποιηθούν όμως, θα είναι ακόμα μια προσπάθεια του άξονα της αντίστασης να δυναμιτίσει την ευρύτερη περιοχή.

 

Hezbollah’s Threats Against Cyprus

An assessement of the dangers posed to Cyprus by the recent Hezbollah threats

 

by Constantine Kyprios, Strategic Analyst

The recent threats by Hezbollah leader Nasrallah against Cyprus are yet another attempt by the so-called ‘axis of resistance’ to destabilize the broader region of the Middle East, the Arabian Peninsula, and the Eastern Mediterranean. On the other hand, they also underling Cyprus’s now enhanced role on the global stage. Once marginalized and restricted by the West, Cyprus is gradually becoming a key pillar in the region and an important strategic partner.

This context also includes the gradual lifting of the arms embargoes that Cyprus has been under for decades from Western countries, particularly the United States. But what are the real dimensions of the threat, and to what extent can Cyprus respond, either on its own or with allied help, against a display of power by Hezbollah or an extensive attack?

Firstly, Cyprus’s distance from Lebanon, approximately 200 kilometers, ensures that it is protected from a rocket attack of the magnitude faced by Israel from Gaza or possibly from southern Lebanon in the event of a conflict between Israeli forces and Hezbollah. The only rocket in the Shiite organization’s arsenal capable of reaching the Cypriot coast is the Zelzal 2, which resembles a missile more than a rocket.

Alongside the Zelzal 2, which the organization has in stock in the hundreds, Hezbollah also possesses Fateh 110 missiles, also estimated in the dozens to hundreds. Both the Zelzal 2 and the Fateh 110 have a range of 200 kilometers, limiting their action to the coastal areas of Cyprus against the shores of Lebanon. Furthermore, although the organization has hundreds of missiles of both types in its arsenal, the launchers are limited to a few dozen per system, restricting the number that can be launched simultaneously.

A greater threat is the potential possession of SCUD missile systems. If such a system exists in the organization’s arsenal, it is limited to a dozen but has a range of up to 700 kilometers, covering the entire territory of Cyprus. Regarding the drones in the organization’s possession, only the HESA Karrar type, with a range of 500 kilometers, can reach the island due to the distance. Their range covers the entire island, and these vehicles can carry bombs or missiles, however, the organization possesses very few, numbering one or two dozen.

As a result, due to the island’s distance from the Lebanese coast, Hezbollah’s threat is significantly limited, involving a few drones but several dozen missiles. Added to these are the surface-to-surface anti-ship missiles the organization possesses, specifically the Iranian Noor version of the Chinese C-802. This missile, launched from a land-based launcher with a range of 200 kilometers, can threaten free navigation along the Cypriot coast, hitting commercial ships and even surface targets.

But what are Cyprus’s capabilities to counter these systems?

The Cypriot National Guard is reported to possess 8 BUK M1-2 systems, organized into two batteries of four systems each. This system has some anti-ballistic capabilities, able to engage ballistic missiles at distances of 3 to 20 kilometers and altitudes of 2 to 16 kilometers. However, its capabilities are quite limited given that, for example, the Fateh 110 missile can reach speeds of 4,000 kilometers per hour. This is because it is primarily an anti-aircraft system with some ballistic capabilities, not a system designed to counter ballistic missiles, although the Russians claim it has enhanced capabilities against ballistic missiles, including SCUDs. Furthermore, the system’s limited capabilities for Cyprus’s defense are further restricted by the small number of systems, totaling a maximum of 8.

The National Guard’s arsenal also includes 6 TOR M1 systems and 24 Italian-made short-range Aspide systems. These systems have a range limited to a few kilometers and are short-range systems, making it highly doubtful whether they could intercept ballistic missiles even in their final phase when the missile is about to hit its target. However, they are very capable systems regarding drone protection, which, as noted, do not pose a significant threat to the Cypriot Republic due to the island’s distance from Lebanon.

Finally, the National Guard has several very short-range anti-aircraft systems, Mistral and Strela 2, which however can only be used against low-flying aircraft and drones once detected by optical sensors. Consequently, they are useful only for drone threats and under specific conditions.

It should be noted that due to sanctions against Russia, which Cyprus participates in as an EU member state, there are questions about the extent to which Russian systems can be utilized due to the interruption of any technical support, maintenance services, and spare parts supply from Russia.

Summarizing, Hezbollah’s threat is limited by distance to strikes from a few dozen ballistic missiles per wave and a few drones, which the organization may be reluctant to risk. On the other hand, Cyprus’s anti-ballistic defense is non-existent, consisting of short-range anti-aircraft systems capable against aircraft and cruise missiles but of dubious capability against ballistic missiles. The only exception is the Russian-made BUK systems, which, though anti-aircraft, have some limited anti-ballistic capabilities, further restricted by their number and potential condition due to the embargo on Russia.

Thus, Cyprus’s defense against a Hezbollah attack would have to rely on allied help. Israel, despite its systems, is unlikely to be able to offer aid to Cyprus due to the situation. However, Greece and the USA, either by sending Patriot systems or American destroyers to the area, and due to the limited number of ballistic missiles Hezbollah is expected to launch, could provide effective protection to the island. Similar assistance could come from EU member states like Germany, France, and Italy, which have similar anti-ballistic systems.

In any case, it is our hope that the threats against Cyprus remain just words and do not materialize. However, if they do, it will be another attempt by the axis of resistance to destabilize the broader region

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.