BIΩΣΙΜΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Γράφει ο  Οικονομολόγος  Δημήτρης Λυμπερόπουλος 

 

 

Το  ερώτημα είναι αν σήμερα μπορεί ο Αγροτικός Τομέας  να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις με  την χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα πού τον διακρίνει. Οι  απαντήσεις δεν είναι εύκολες.

Η Αγροτική ανασυγκρότηση της χώρας πρέπει να προχωρήσει όπως  και η αλλαγή τού Αγροδιατροφικού  Μοντέλου.

Η Διατροφική επάρκεια καινοτομία εξωστρέφεια, η προστασία των εθνικών προϊόντων, είναι  στόχοι εφικτοί, αρκεί να υπάρξει ΟΡΑΜΑ,ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΥ  ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟ ΕΘΝΙΚΟ.

ΜΕΡΙΚΑ  ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Ο  Αγροτικός Τομέας συνεισφέρει στο ΑΕΠ ετησίως 6,2  δίς ευρώ Προστιθέμενης Αξίας και έχει τριπλάσια συμμετοχή στο  ΑΕΠ  σε σύγκριση  με τον μέσο  όρο της  ΕΕ. Εργάζονται  440.000 άτομα η το 10,6% της συνολικής απασχόλησης. Σχεδόν το 1/3 τού ΑΕΠ και της απασχόλησης  οφείλεται στην Μεταποίηση, η οποία προσφέρει σταθερές θέσεις  εργασίας  και αμοιβές κατά μέσο όρο  34% υψηλότερες από την υπόλοιπη οικονομία.

Η Γεωργία επέδειξε μια καταπληκτική ΑΝΤΙΚΥΚΛΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, πού μετά την κρίση δεν τα πήγε  άσχημα.

Η Γεωργία μαζί με την Βιομηχανία μας ανέδειξε Μηχανισμούς Αυτοσυντήρησης, περιορίζοντας τις απώλειες της  Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας κατά 0,3% και 3,9% αντίστοιχα.

Ο αγροτικός πληθυσμός ,ενώ το 1981 ανερχόταν στο 30% τού συνολικού πληθυσμού, όμως, μετά την είσοδο στην ΕΟΚ  και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές ,σήμερα φθάνει το 8%, ενώ υπήρξε μετάλλαξη χιλιάδων αγροτών σε Διαχειριστές επιδοτήσεων της ΕΕ και σε εργολάβους μεταναστών εργατών αγροτικής γης.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΟΜΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ  (Στοιχεία  ΕΛΣΤΑΤ)

Εισάγουμε

 • 70% τού αγελαδινού γάλακτος
 • 90% τού  βόειου κρέατος
 • 70% τού  χοιρινού κρέατος
 • 30%τών πουλερικών

Οι εισαγωγές αυτές μάς κοστίζουν 2,5 δiς  ευρώ ετησίως  με ισόποσο έλλειμμα τού Εμπορικού   Ισοζυγίου. Η υφιστάμενη κατάσταση αναδεικνύει την ισχυρή εξάρτηση της χώρας από την εισαγωγή προϊόντων και μάλιστα, υψηλής διατροφικής  αξίας.

Επί πλέον, ο πόλεμος Ρωσίας–Ουκρανίας ανέδειξε ένα επί  πλέον πρόβλημα: Την διακοπή εξαγωγών από χώρες όπως, Βουλγαρία (καλαμπόκι), Βιετνάμ(ρύζι,) κλπ, για να εξασφαλίσουν αυτάρκεια για τις δικές τους χώρες τους.

Φυσικά θα υπάρξουν ελλείψεις αλλά και άγρια κερδοσκοπία. Για άλλη μια φορά οι ηγεσίες της ΕΕ πιάστηκαν στον Ύπνο (μαζί και ή δική μας κυβέρνηση !…).

 

ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ  ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ

 Εκτός από το θέμα  της  επάρκειας τροφίμων, σημαντικό ρόλο παίζει και η ασφάλεια

Σύμφωνα και πάλι με την ΕΛΣΤΑΤ :

 1. .Στά χρόνια των Μνημονίων το 9% των παιδιών (έναντι 4% προ Μνημονίων) στη χώρα μας δεν είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν ούτε ένα γεύμα  με πρωτεΐνη
 2. .Αντίστοιχα,τό 14% των παιδιών αδυνατούσε να εξασφαλίσει ένα πιάτο φαγητό με κρέας, ψάρι κάθε δεύτερη ημέρα
 3. .Τό 2,4% τού συνόλου τού πληθυσμού δηλώνει ότι έχει χαμηλή επάρκεια τροφής και το 0,7% πολύ χαμηλή επάρκεια τροφής.
 4. .Υπολογίζεται,ώς απόρροια της πρόσληψης τροφής χαμηλής ποιότητας, τα παχύσαρκα παιδιά στην Ελλάδα θα φθάσουν  μέχρι το 2030 τα 281.000, μέ ότι αυτό συνεπάγεται.
 5. .Η επερχόμενη  διατροφική κρίση  και η αύξηση των τιμών των αγαθών θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο το επίπεδο  διαβίωσης  πολλών  οικογενειών
 6. .Τό 6,1% τού πληθυσμού αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά  προβλήματα επιβίωσης.(ΕΛΣΤΑΤ)

TO  MONTEΛΟ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Χρειαζόμαστε αγροτική μεταρρύθμιση ,στόχος της οποίας θα πρέπει να είναι η άνοδος της οικονομίας μας με κέντρο βάρους τον Πρωτογενή τομέα, κατά  τα πρότυπα της Ολλανδίας, Ν. Ζηλανδίας, κλπ.

Στην περίπτωση της Ολλανδίας, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της έχουν υπερβεί  τα 100(εκατό) δίς ευρώ. Μόνο οι εξαγωγές της Ολλανδίας σε αγροτικά προϊόντα στην Κίνα υπερβαίνουν τις συνολικές εξαγωγές της Γερμανίας στην χώρα αυτή.

Η βασική αιτία πίσω από την εντυπωσιακή εξέλιξη της Πρωτογενούς παραγωγής της Ολλανδίας είναι το Πανεπιστήμιο  WUR, πού βρίσκεται  50 χιλιόμετρα Ν.Α. τού Άμστερνταμ–το  οποίο θεωρείται το κορυφαίο Ίδρυμα Αγροτικής Ανάπτυξης στον κόσμο.

Το  WUR συνιστά κομβικό σημείο της  <<food   valley>>,  μιας ομάδας νέων επιχειρήσεων Αγροτικής Τεχνολογίας καί  Πειραματικών  Γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η συνεργασία ανάμεσα σε Πανεπιστημιακούς και Επιχειρηματίες τού κλάδου αποτελεί το <<ΜΥΣΤΙΚΟ>> της καινοτομίας στον Αγροτικό κλάδο.

Ενδεικτικά:

 • Η   Ολλανδία  παράγει 70 (εβδομήντα) κιλά τομάτες ανά τμ  γης
 • Η   Ελλάδα παράγει 7(επτά)  κιλά τομάτες   ανά  τμ.  γης

Όμως εδώ θα αναφέρω και τα <<βρώμικα μέσα >>πού μηχανεύεται και η Ολλανδία.

Πρόσφορο μέσο επέκτασης της αγροτικής παραγωγής και εκτός των συνόρων της, είναι το ίδιο πού εφαρμόζει τόσο η Κίνα όσο και η Σαουδική  Αραβία, κλπ: Αγοράζουν όσο- όσο μεγάλες εκτάσεις εύφορης αγροτικής γης, πχ, στην Αιθιοπία,vαλλά και σε άλλες χώρες της Αφρικής. Εκτάσεις τού μεγέθους της Βρετανίας αγοράζονται η ενοικιάζονται για 100(χρόνια) για αγροτική εκμετάλλευση. Κοινό χαρακτηριστικό των πωλητριών χωρών απίστευτη και η έλλειψη θεσμών δημοκρατίας και διαφάνειας. Με συνοπτικές διαδικασίες <<ξεριζώνονται>> ολόκληρες πόλεις και κωμοπόλεις  για να μετατραπούν σε εύφορα και αρδευόμενα  τεράστια  αγροτικά    συγκροτήματα, πού θα τα  δουλεύουν, σαν εργάτες, οι ακτήμονες πλέον ιδιοκτήτες τους. Έτσι  εκεί η Κίνα παράγει ρύζι, το οποίο μεταφέρεται σιδηροδρομικώς (Οι Κινέζοι κατασκεύασαν προς τούτο σιδηροδρομική γραμμή μέχρι τα λιμάνια της Αιθιοπίας),και με πλοία με προορισμό την Κίνα.  Δεν αφήνουν στην κυριολεξία ούτε κόκκο ρυζιού στους λιμοκτονούντες Αιθίοπες. Το ίδιο πράττει και η Σαουδική Αραβία (παράγει ρύζι και το μεταφέρει στη χώρα της, το ίδιο κάνουν και οι <<εταίροι μας>> Ολλανδοί, πού καλλιεργούν άνθη, διάφορα αγροτικά προϊόντα, κλπ, με πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής, τα οποία κατακλύζουν την Ευρώπη, ως Ολλανδικά παραγόμενα ,υποτίθεται, εντός της ΕΕ. Κανείς στης Βρυξέλλες δεν μιλάει για το  τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα πού διαθέτει, έτσι, η Ολλανδία. Ιδιαίτερα δε η χώρα μας πού παράγει τέτοια προϊόντα, θα έπρεπε να ΦΩΝΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ. Ωραία τα ταξίδια στις Βρυξέλλες και τα σοκολατάκια LEONIDAS, αλλά κύριε υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης (η Γεωργίας),ξυπνήστε !…

Ακόμη, η Ελλάδα έχει αγροτική παραγωγή τομάτας πού φθάνει μόλις το  44% τού Ευρωπαϊκού μέσου  όρου.

Περαιτέρω, χρειαζόμαστε βιομηχανοποίηση της παραγωγής με κέντρο βάρους τις εξαγωγές, και όν χρειαστεί και Κοινές επιχειρήσεις Δημόσιου και Ιδιωτικού (όπως στην Κίνα)  Ίδρυση εξειδικευμένης Κρατικής Αναπτυξιακής Αγροτικής  Τράπεζας (μια νέα σύγχρονη  ΑΤΕ). Η σημερινή, Μνημονιακής  κατασκευής, λεγόμενη  ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ελέγχεται πλήρως από τούς Δανειστές.

Στήριξη των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων (όχι των μεγάλων συγκροτημάτων)—επειδή η γεωργία χαρακτηρίζεται από την άνοδο της απασχόλησης και από την ώθηση  της παραγωγικότητας, μέσω της οποίας  αυξάνονται  τόσο τα κεφάλαια  όσο  και  το εργατικό Δυναμικό, απελευθερώνοντάς τα για την χρήση τους σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Δημιουργία Συνεταιριστικών μονάδων αλλά και κίνητρα δημιουργίας Ανταγωνιστικών βιομηχανιών με εξαγωγικό προσανατολισμό με την ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ  ΣΤΗΡΙΞΗ  ΤΟΥ   ΚΡΑΤΟΥΣ.

 

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ  ΓΕΩΡΓΙΑ

Σύμφωνα  με  στοιχεία της ΤτΕ (Τράπεζας της Ελλάδας) το κόστος Δανειοδότησης των τραπεζών στους αγρότες βαίνει αυξανόμενο. Η ιδιωτικοποίηση  της ΑΤΕ (Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας),αφού  κυριολεκτικά την λήστεψαν κόμματα, εκδότες, καναλάρχες, εφοπλιστές, με τα  θαλασσοδάνειά τους, ,και την κατέστησαν προβληματική, την παρέδωσαν προς βορά σε μία από τις τέσσερεις συστημικές και αφελληνισμένες τράπεζες, σαν μέρος των τμημάτων της.

Έτσι το χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ  με τα χιλιάδες ενυπόθηκα Δάνεια των αγροτών και όλοι οι φάκελοι πέρασαν στην ιδιοκτησία της τράπεζας αυτής.  Iδού  τώρα ο τρόπος πού λειτουργεί:

Οι  συστημικές τράπεζες (για τις οποίες πολλοί εισαγγελείς πρέπει να παρέμβουν) χρησιμοποιούν την μέθοδο της λεγόμενης <<Συμβολαιακής Γεωργίας>>. Δηλαδή, η Τράπεζα υπογράφει  συμβόλαιο  με τον αγρότη  σε ποιό προϊόν, ποσότητες και τιμή, θα παραδώσει ο παραγωγός την παραγωγή του στην Τράπεζα, προκειμένου να δανειοδοτηθεί .Φυσικά η Τράπεζα αυτή έχει συνεργασία με Πολυεθνικές, οι οποίες θα αγοράσουν την   παραγωγή αυτή. Το δάνειο αυτό αφορά αγορά λιπασμάτων, αγροτικών εφοδίων, μηχανημάτων, κλπ, αλλά με ένα δεσμευτικό όρο: Ο αγρότης θα αποταθεί για τις αγορές αυτές μόνο σε καταστήματα και εταιρείες πού θα υποδείξει η τράπεζα, και μόνο, αφού επίσης και αυτές έχουν υπογράψει δεσμευτικά συμβόλαια με την Τράπεζα. Έτσι ο κύκλος εργασιών της  τράπεζας πολλαπλασιάζεται. Όλοι ελέγχονται και δουλεύουν για την Τράπεζα. Όσον αφορά δε το κόστος τού επιτοκίου δανεισμού, αναλήψεις με πιστωτικές κάρτες, λοιπές χρεώσεις, κλπ, κρατείται επτασφράγιστο μυστικό. Σίγουρα οι χρεώσεις δεν είναι ευκαταφρόνητες.

Δηλαδή, οι Τράπεζες, μόνες τους ασκούν Γεωργική και Κτηνοτροφική πολιτική. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ  ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΙΣ  ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΠΑΝΤΟΙΟΤΡΟΠΩΣ . Μάλιστα με υπουργική απόφαση και  οι επιδοτήσεις της ΚΑΠ  διαχειρίζονται, πλέον, από  τις τράπεζες, οι οποίες, αφού γνωρίζουν ότι πρόκειται για σίγουρα χρήματα, κάνουν και το εξής: Αρκετούς μήνες πριν  την καταβολή τους, προθυμοποιούνται  να χορηγήσουν νέο κεφάλαιο κίνησης έναντι των επιδοτήσεων, φυσικά με αρκετά μεγάλο κόστος. ΚΑΜΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ούτε  καν στοιχειώδης εποπτεία. Όμως σε χώρες πού έχουν σοβαρούς μηχανισμούς ελέγχου και γνωρίζουν την σπουδαιότητα τού Αγροδιατροφικού τομέα (Δανία, Ολλανδία, κλπ),  υπάρχει ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, άμεσα εποπτευόμενη από το κράτος και τις νομοθετημένες Αρχές, και αυτοί αποφασίζουν !… ΟΧΙ Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ.

ΤΑ  ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

Το κόστος της αγροτικής γης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας πού επιβαρύνει το κόστος παραγωγής και ανατρέπει την κατανομή  τού πλεονάσματος εισοδήματος.  Το 50% της αγροτικής γης είναι ενοικιαζόμενο. Το ενοίκιο δε βαίνει αυξανόμενο, αφού ένα μεγάλο μέρος  τού εισοδήματός του ο αγρότης πρέπει να το πληρώνει σε ενοίκια. Αξίζει κάποτε να μάθουμε ποιοί και πόσες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης καρπώνονται. Έτσι, λοιπόν, το επονομαζόμενο κέρδος κεφαλαιοποιείται στην αξία της γης. Παρόλα αυτά, το κόστος ενοικίασης αγροτικής γης στις γειτονικές χώρες είναι πολύ χαμηλότερο.

ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΤΕΤΟΙΟΥ  ΕΙΔΟΥΣ   ΓΕΩΡΓΙΑ  ΔΕΝ  ΕΧΕΙ  ΜΕΛΛΟΝ!..

Συμπερασματικά, η ψαλίδα τιμών παραγωγού και κόστους εισροών  πού πληρώνει ο παραγωγός μεγαλώνει διαρκώς.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό ;

Η αγορά εισροών(αγροτικών εφοδίων) στην Ελλάδα είναι επικίνδυνα ΜΗ  ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ. Είναι   ΑΚΡΩΣ  ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΑΚΗ .

Το κόστος των βασικών εισροών παραγωγής (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, κλπ)ανέρχεται ετησίως  στο 1(ένα)   δις ευρώ, δηλαδή, είναι το 1/3  των επιδοτήσεων πού εισπράττουμε από την ΕΕ.  ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ  ΔΙΑΝΕΜΟΝΤΑΙ  ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ 3 (ΤΡΕΊΣ) ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ. Οι  Πολυεθνικές αυτές, σε πλήρη συνεννόηση μεταξύ τους, κατανέμουν την αγορά  βάσει της κερδοφορίας κάθε  ζώνης!… Αποτέλεσμα ; Στην Ελλάδα  ο παραγωγός  για χημικά, λιπάσματα,  κλπ. πληρώνει πολλαπλάσια, όχι μόνο συγκριτικά με χώρες εκτός ΕΕ (π.χ, Τουρκία).αλλά και με χώρες της ΕΕ (Βουλγαρία, Ιταλία).Τελικό  κόστος παραγωγής ; Υψηλό και ΜΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ.

Όμως οι γνωρίζοντες λέγουν και κάτι χειρότερο, ότι δηλαδή, γίνεται Λαθρεμπόριο λιπασμάτων και χημικών από την  Τουρκία, αφού αυτά  είναι σαφώς φθηνότερα. Οι έλεγχοι στα σύνορα  δεν γίνονται. Άραγε η ΑΡΧΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ. την οποία ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει αδρά, τί άραγε κάνει: Προφανώς <<δεν γνωρίζει>>….

ΤΡΑΠΕΖΑ  ΣΠΟΡΩΝ.

Είμαστε  από τις πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο, από πλευράς βιοποικιλότητας, και όμως φαίνεται πώς τελικά είναι δύσκολο να βρει κανείς σήμερα στην Ελλάδα ελληνικά φυτά, δηλαδή, φυτά πού προέκυψαν από σπόρους μοναδικών φυτών της Ελληνικής γης για τις καλλιέργειες. Και ενώ υπάρχει η Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού, πού είναι ο μοναδικός επίσημος φορέας συλλογής και διατήρησης των σπόρων όλων των φυτών—ακόμη και εκείνων πού δεν καλλιεργούνται, συσταθείς το 1981, ΚΑΜΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΔΕΙΞΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ, τού τόσο  πολύτιμου υλικού της. Πολύτιμου από κάθε πλευρά αφού η χώρα μας αποτελεί το  κέντρο καταγωγής των περισσότερων ποικιλιών των Βαλκανίων και της Μεσογείου. αν και αρκετοί Έλληνες ιδιώτες  πασχίζουν  να διαφυλάξουν, να  καλλιεργήσουν και να διανείμουν  παραδοσιακούς σπόρους  δωρεάν.

Eνθαρρυντική  είναι η περίπτωση της μη κερδοσκοπικής, μη κυβερνητικής Οργάνωσης, ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, πού με έδρα το νησάκι των ΛΕΙΨΩΝ (Κεντρικό Αιγαίο),δραστηριοποιείται  για την προστασία της βιοποικιλότητας και στην ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα τού ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ  η ανάγκη δημιουργίας ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΠΟΡΩΝ ήταν πιεστική και μεγάλη, αφού η συνεχιζόμενη και συστηματική μείωση  των τοπικών ποικιλιών φυτών θα οδηγήσει σύντομα στο σημείο  πού να θεωρείται πολυτέλεια, το δίλημμα αν θέλουμε να καταναλώνουμε  μεταλλαγμένα τρόφιμα η όχι.

Η γεωγραφική απομόνωση(θέση), συνεχίζει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, των νησιών μας, οδήγησε στην ανάπτυξη μεγάλου αριθμού διαφορετικών τοπικών ποικιλιών, επιτρέποντας την καλλιέργεια σε υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας, με περιορισμένες ανάγκες σε νερό και θρεπτικά συστατικά, ενώ μπορούν να αμύνονται στους φυσικούς τους εχθρούς, δηλαδή, μπορούν να καλλιεργούνται χωρίς να χρειάζονται λιπάσματα η φυτοφάρμακα. Λίγα λόγια για την βαθμιαία εξαφάνιση των ειδών: Σέ λίγες μόνο δεκαετίες από τις 200 (διακόσιες) ποικιλίες σιταριού πού καλλιεργούντο, έχουν απομείνει μόνο 20 (είκοσι), δηλαδή. μειώθηκαν κατά 90%.Λαχανικά:Μόνο το 2–3% των ποικιλιών έχει διασωθεί μέχρι σήμερα.

Έτσι η ιδρυθείσα ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΟΡΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ κατάφερε να συγκεντρώσει φυτογενετικό υλικό από διάφορες περιοχές της χώρας σε συνεργασία με την ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΠΟΡΩΝ ΦΥΤΙΚΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ του ΕΘΙΑΓΕ. Ήδη, δε, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες ποικιλίες από νησιά, νησίδες, βραχονησίδες και παράκτιες περιοχές τού Αιγαίου, καθώς και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και περιλαμβάνουν Τοπικές ποικιλίες δενδρωδών, κηπευτικών, σιτηρών, ψυχανθών, αμπέλου  και  βοτάνων, μάλιστα έχουν συλλεχθεί και ποικιλίες, πού πιστεύαμε ότι είχαν εξαφανιστεί, όπως, πχ, η κόκκινη πατάτα, το κρεμμύδι <<μελάθι>> της Κρήτης, το άσπρο και κόκκινο καλαμπόκι, κλπ.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.