Yποκριτική στάση του Τούρκου Υπουργού Εθνικής Άμυνας Χ. Ακάρ

Γράφει ο Στρατηγός Lazaros Kampouridis
Ευχαριστώ τα ιστολόγια, anixneuseis, Militaire, pentapostagma, IN KOMOTINI και tourkikanea, για τη δημοσίευση του παρακάτω άρθρου μου που αφορά στην υποκριτική στάση του Τούρκου Υπουργού Εθνικής Άμυνας Χ. Ακάρ λόγω της τουρκικής διαμαρτυρίας εναντίον της Χώρας μας στο ΝΑΤΟ, με αφορμή την δήθεν ενεργοποίηση του ελληνικού Συστήματος S-300. Αποκαλύπτω ότι το 2013 το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο (ο Χ. Ακάρ τότε ήταν Αρχηγός του Τουρκικού Στρατού Ξηράς) είχε χορηγήσει σχετική έγκριση και παραβρέθηκαν σε Άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κρήτη ο Τούρκος Ακόλουθος Άμυνας συνοδευόμενος από το Ναυτικό Ακόλουθο της χώρας του. Στην Άσκηση αυτή ενεργοποιήθηκε και το ελληνικό Σύστημα S-300. Νομίζω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το θέμα αυτό διπλωματικά και να αποδομήσουμε την τουρκική αντίδραση αφού με την παρουσία των Τούρκων Ακολούθων στην Άσκηση η Τουρκία έμμεσα ενέκρινε την ενεργοποίηση του Συστήματος S-300 και δεν δικαιολογείται τώρα καμία διαμαρτυρία τους στο ΝΑΤΟ.
Οι φωτογραφίες των 2 Τούρκων Ακολούθων (φαίνονται στο δημοσίευμα) προέρχονται από τουρκική “Δεξαμενή Σκέψης”
Υποκρισία Ακάρ – Τούρκοι Ακόλουθοι παραβρέθηκαν στην ενεργοποίηση του ελληνικού S-300 το 2013 ενώ τώρα η Άγκυρα εκφράζει διαμαρτυρίες στο ΝΑΤΟ
Ακολουθεί το άρθρο :
Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης Αντιστράτηγος ε. α
Πολύ μεγάλη η αντίδραση της Άγκυρας από τη δήθεν ενεργοποίηση του Συστήματος S-300 (23 Αυγούστου 2022) αφού η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ταυτόχρονα και κλείδωμα στα ελληνικά ραντάρ, τουρκικών αεροσκαφών F-16 δυτικά της Ρόδου, θέμα το οποίο έχει αναφερθεί και στο ΝΑΤΟ.
Σχεδόν 9 χρόνια πριν, την 13 Δεκεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη Άσκηση στην οποία ενεργοποιήθηκε δοκιμαστικά το Αντιαεροπορικό Σύστημα S-300 των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μας. Την Άσκηση αλλά και την ενεργοποίηση του Συστήματος S-300 παρακολούθησαν τότε αξιωματικοί παρατηρητές από χώρες του ΝΑΤΟ καθώς και Ακόλουθοι Άμυνας, Στρατιωτικοί, Ναυτικοί και Αεροπορικοί Ακόλουθοι άλλων χωρών, οι οποίοι υπηρετούσαν στην Αθήνα, προσκεκλημένοι από το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο.
Αυτό δεν θα είχε καμία σημασία την παρούσα περίοδο, εάν τότε δεν παραβρίσκονταν στο παρατηρητήριο της Άσκησης, ο τότε Τούρκος Ακόλουθος Άμυνας τοποθετημένος στην Πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα συνοδευόμενος από το Ναυτικό Ακόλουθο της χώρας του. Οι 2 Τούρκοι Ακόλουθοι, όταν έλαβαν την έγκριση του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου για να παραβρεθούν στην Άσκηση, γνώριζαν ότι στο πλαίσιο αυτής θα πραγματοποιούνταν και η ενεργοποίηση του ελληνικού Συστήματος S-300.
Η παρουσία ξένων Ακολούθων Άμυνας σε δραστηριότητες όπως η προαναφερόμενη Άσκηση, ενέχουν έναν συμβολισμό και σίγουρα απαιτείται η έγκριση του Επιτελείου τους αφού αυτή δεν θα πρέπει να αντίκειται στα συμφέροντα και την πολιτική της Χώρας τους. Δηλαδή τότε το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο ενώ γνώριζε για την ενεργοποίηση του ελληνικού Συστήματος S-300, ενέκρινε την παρουσία των 2 Τούρκων Ακολούθων στο παρατηρητήριο της Άσκησης οι οποίοι παρακολούθησαν και την ενεργοποίηση του Συστήματος.
Την περίοδο εκείνη, Πρωθυπουργός της Τουρκίας ήταν ο νυν Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν και Διοικητής των Τούρκων Χερσαίων Δυνάμεων, ήταν ο σημερινός Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χ. Ακάρ.
(Ο τότε Τούρκος Ακόλουθος Άμυνας και Ναυτικός Ακόλουθος στο παρατηρητήριο της Άσκησης/Κρήτη, 13/12/2013. Είναι οι εικονιζόμενοι στην πρώτη φωτογραφία)
Η υποκριτική διφορούμενη στάση της Άγκυρας στο θέμα υποδηλώνει ότι, η τουρκική πλευρά αν και δεν ήταν αντίθετη τότε (2013) με την ενεργοποίηση του ελληνικού S-300, την παρούσα περίοδο σαφώς ενοχλημένη από την ανατροπή της αεροπορικής ισχύος υπέρ της Χώρας μας, αποσκοπεί στη διακοπή των διαδικασιών προμήθειας του αεροσκάφους F-35 από τη Χώρα μας, ως αντίβαρο στην επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων και αποβολή της Τουρκίας από το Πρόγραμμα F-35, λόγω της προμήθειας του ρωσικού Συστήματος S-400.
Η τουρκική πλευρά και ειδικότερα ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ, ο οποίος χρησιμοποιεί επιθετική ρητορική μίσους εναντίον της Χώρας μας, θα πρέπει να εξηγήσει στην τουρκική κοινή γνώμη αλλά και στο ΝΑΤΟ, το λόγο για τον οποίο κατακρίνει τη Χώρα μας για τη δήθεν ενεργοποίηση του ελληνικού Συστήματος S-300, αφού επί δικής του αρχηγίας στον Τουρκικό Στρατό Ξηράς, δόθηκε έγκριση στον τότε Τούρκο Ακόλουθο Άμυνας αλλά και στο Ναυτικό Ακόλουθο, να παραστούν στην Άσκηση – ενεργοποίηση του ελληνικού Συστήματος S-300, την ημέρα των Διακεκριμένων Επισκεπτών.
Σημείωση: Το φωτογραφικό υλικό της παρουσίας των 2 Τούρκων Ακολούθων (Άμυνας και Ναυτικός) προέρχεται από τουρκική «Δεξαμενή Σκέψης» η οποία εκφράζει τους Ευρασιαστές στην Τουρκία οι οποίοι τα τελευταία 5 χρόνια στηρίζουν την Κυβέρνηση του Ερντογάν.
Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.