Φυσικό αέριο: Ασύλληπτος θησαυρός 20 τρισ. στην Ελλάδα

Ξεχνάει όμως ο αθρογράφος να αναφέρει την “μικρή¨ λεπτομέρεια περί του ότι η Ελλάδα δηλώνει κατηγορηματικά, όπου βρεθεί ευκαιρία, ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την εξόρυξη του φυσικού της πλούτου, άλλοτε με δικαιολογία ότι κλάνουν οι αγελάδες, άλλοτε με την δικαιολογία ότι δεν πρέπει να είμαστε μονοφαγάδες (μετάφραση: ας τα εξορύξουν οι “χαζοί¨ εξ’ Ανατολών που δεν περιμένουν διορισμό στην ηγεσία της ΕΕ), άλλοτε επειδή πρέπει να γίνουν πάρκα….

την ίδια ώρα που το Δημόσιο χρέος καλπάζει προς τα πάνω και η Χώρα φτωχοποιείται συνεχώς…
ΆΝΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ….

 

ΔΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

https://eretikos.gr/oikonomia/fysiko-aerio/663556/

Φυσικό αέριο: Ασύλληπτος θησαυρός 20 τρισ. στην Ελλάδα

Αισιόδοξες είναι οι πρώτες ενδείξεις για ό,τι μπορεί να βρεθεί κάτω από το βυθό νοτιοδυτικά της Κρήτης, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας από το βήμα της 5ης Επιχειρηματικής Συνόδου Ανατολικής Μεσογείου του Economist που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα.

«Στην Ελλάδα δεν παράγουμε ακόμα αέριο, όμως η EXXON MOBIL ολοκληρώνει την εκτίμηση της για τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέσα από τις έρευνες που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια. Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για ό,τι μπορεί να βρεθεί κάτω απ’ το βυθό. Όμως, για να είμαι ειλικρινής πρώτα θα πρέπει να κάνουμε γεώτρηση και να δούμε αν στ’ αλήθεια υπάρχει. Πιστεύουμε ότι στο τέλος του 2025 θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις και τότε θα ξέρουμε. Αν είμαστε τόσο τυχεροί, τότε το μέγεθος του οικοπέδου -που έως τώρα υπολογίζεται ότι θα βρούμε -θα είναι αρκετό για την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Ο πρώτος που αναφέρθηκε στον τεράστιο θησαυρό που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή ήταν ο Αντώνης Φώσκολος (οµότιµος καθηγητής, τµήµα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείο Κρήτης, και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά. Μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ προσελήφθη στο Ινστιτούτο της Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου του Καναδά)  ο οποίος εκτίμησε ότι η αξία των υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης ανέρχεται σε 5,42 τρισεκατομμύρια δολάρια (ναι, καλά διαβάσατε 5,42 τρισεκατομμύρια).

Πιο αναλυτικά ο Έλληνας επιστήμονας και πατέρας, θα μπορούσαμε να πούμε, της επιχείρησης έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων στη νότια και νοτιοδυτική Κρήτη αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι τουλάχιστον δέκα στόχοι που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, επαρχίες Καστελίου και Κανδάνου-Σελίνου, νομός Χανίων, με έκταση 22,6 φορές μεγαλύτερη του “Ζορ”, μπορεί να έχουν αποθέματα, αν υπάρχει η ίδια πληρότητα σε φυσικό αέριο, (400 μέτρα φυσικού αερίου επικαθήμενα σε 300 μέτρα θαλασσινού νερού) όπως το κοίτασμα “Ζορ”, της τάξης των 678 τρισ. κυβικών ποδιών ήτοι 19,2 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η έρευνα, τελικά, θα δείξει πόσα είναι τα πραγματικά αποθέματα».

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.