Αικατερινη Κοριννα
Τον Στρατηγό τον ξέρετε όλοι !!! Και ορθώς !! Τα άρθρα του αποτελούν μια πυξίδα έναν « μπούσουλα» για να αποκωδικοποιεί κάποιος της Τουρκίας .
Το συγκεκριμένο άρθρο είναι από τα καλύτερα του . Και θα σας αφήσω να το απολαύσετε !! Δυο πράγματα μόνο θα πω .






Άρθρο μου στην εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής”, όπου εξηγώ με καθαρά επιχειρησιακούς όρους την παγίδα
που προσπαθεί να μας στήσει η Τουρκία αποβλέποντας τελικά στην αποστρατιωτικοποίηση νησιών του ανατολικού Αιγαίου, η οποία οδηγεί μαθηματικά στην απώλεια εθνικού εδάφους.




Επίσης εξηγώ τους λόγους για τους οποίους συμφέρει στη Δύση μία γεωπολιτικά ισχυρή Ελλάδα 

καθώς και τους κινδύνους που ενέχει για τα δυτικά συμφέροντά ο μερικός έλεγχος αυτού από την εκβιαστική Τουρκία.






Ένα από τα θέματα τα οποία έχουν τεθεί πολύ ψηλά στην τουρκική ατζέντα αξιώσεων εναντίον της Ελλάδας την τελευταία 2ετία, αποτελεί αυτό της αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, καθώς η Άγκυρα θεωρεί ότι πετυχαίνοντας αυτό υλοποιεί εν μέρει
το Δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αφού δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ελέγχου του μισού Αιγαίου. 


Όμως, η Δύση οφείλει να αντιληφθεί ότι το θέμα αυτό αντιβαίνει
στα συμφέροντά της, εξεταζόμενο υπό το πρίσμα του νέου γεωπολιτικού πλαισίου ελέγχου των θαλασσίων οδών ενέργειας αλλά και της ανάγκης ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία. !!!!!!

Από τουρκικής πλευράς, κατά την προεκλογική περίοδο διά στόματος του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου,
έχουν προκριθεί για διμερείς διαπραγματεύσεις τα θέματα, των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα, Χωρικά Ύδατα και Εναέριος Χώρος), της αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στην ελληνική Θράκη (αναφέρεται ως τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης) και τα ελληνικά νησιά «αμφισβητούμενης κυριαρχίας». 






Η ελληνική πλευρά έχει τονίσει πολλές φορές με δηλώσεις και του Έλληνα Πρωθυπουργού, ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία αποτελεί η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.



Επειδή η αποστρατιωτικοποίηση νησιών αποτελεί θέμα το οποίο είναι αδύνατο


να γίνει αποδεκτό από τους ακρίτες κατοίκους των νησιών αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, η τουρκική αξίωση πλασάρεται τελευταία με τρία
τουρκικής έμπνευσης σχέδια – τεχνάσματα ώστε αυτή να καταστεί πιο «εύπεπτη». 








Αναφερόμαστε στη δημιουργία τεχνητού μόνιμου κλίματος ηρεμίας στο Αιγαίο, στο Σύμφωνο Μη Επίθεσης και την αμοιβαία αποστρατιωτικοποίηση, 

δηλαδή την αμοιβαία απόσυρση των Σχηματισμών της Στρατιάς του Αιγαίου από τα μικρασιατικά παράλια και των δυνάμεων άμυνας από τα ελληνικά νησιά.



Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση το τελευταίο έτος, ήταν οι συχνές αναφορές του πρώην Τούρκου Υπουργού Εθνικής Άμυνας Χ. Ακάρ, «για κοινή προσπάθεια Ελλάδας και Τουρκίας ώστε να καταστεί το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και ειρήνης και να διαμοιραστεί δίκαια ο πλούτος του». 



Επιπρόσθετα, δεν αξιολογήθηκε στον απαιτούμενο βαθμό, το γεγονός ότι ο πρώην Τούρκος Υπουργός αναφερόμενος στην εκτός μορατόριουμ αμοιβαία ακύρωση της ελληνικής Άσκησης «Καταιγίδα – 23» και της τουρκικής Άσκησης «Θαλασσόλυκος – 23», τόνισε χαρακτηριστικά ότι, «μπορούμε να προχωρήσουμε και σε επέκταση» της ακύρωσης ασκήσεων. 

Δηλαδή ο Τούρκος Υπουργός πρότεινε οι δύο πλευρές στη βάση της αμοιβαιότητας να επεκτείνουν χρονικά την αποφυγή πραγματοποίησης ασκήσεων στο Αιγαίο. ώστε αυτή να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. 

Θυμίζουμε ότι, στο πλαίσιο της τελευταίας επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Τουρκία λόγω των σεισμών, συμφωνήθηκε μορατόριουμ αποφυγής στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο για την περίοδο 15 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου.
Το ερώτημα
που προκύπτει λοιπόν είναι, πως είναι δυνατόν να συζητάμε για αμοιβαιότητα στο Αιγαίο, όταν υφίσταται 1. διαφορετικό ιστορικό βάθος παρουσίας των δύο λαών, 2. αναντιστοιχία προθέσεων, 3. ανισοβαρές πλαίσιο δικαιωμάτων και 4. διαφορετικότητα της φύσης των στρατιωτικών δυνάμεων στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Δηλαδή, η τουρκική πλευρά είναι η επιτιθέμενη
και απαιτεί τον έλεγχο του Αιγαίο ανατολικά του 25ου μεσημβρινού με την Ελλάδα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας να δικαιούται κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα σε ποσοστό που ξεπερνά το 70 %,
στοιχείο που συμπαρασύρει και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των πόρων της κάθε πλευράς και τέλος, 
οι αμυνόμενες ελληνικές δυνάμεις αποτελούνται από βαριές Μονάδες άμυνας ενώ οι έναντι αυτών τουρκικές δυνάμεις της Στρατιάς του Αιγαίου, είναι ευκίνητες ελαφρές Μονάδες.




Κρίνεται ως επικίνδυνη η αναφορά του Χ. Ακάρ για επέκταση της κατάστασης αποφυγής στρατιωτικών ασκήσεων ώστε «το Αιγαίο να καταστεί θάλασσα ειρήνης και φιλίας», αφού μας προσφέρεται από τουρκικής πλευράς ηρεμία χωρίς τουρκικές υπερπτήσεις και επιχειρησιακή παραβατικότητα, με σκοπό
ο ακριτικός νησιωτικός πληθυσμός να εθιστεί και να συνηθίσει σε μία νέα ήρεμη κανονικότητα, αλλά με το μισό Αιγαίο υπό τουρκικό έλεγχο. 






Στο ίδιο πνεύμα θα πρέπει να αξιολογηθεί και η τουρκική προσφορά για «δίκαιο» διαμοιρασμό των υδρογοναθράκων της περιοχής.




































All reactions:
Μαρίνα Μεθενίτη, Alexandros Itimoudis and 33 others