ΧΑΡΑΞΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 

 

TΟΥ  ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ   ΔΗΜΗΤΡΗ    ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η χάραξη εθνικής αγροτικής πολιτικής και ο υγιής Συνεργατισμός αποτελούν τις δύο  αναγκαίες συνθήκες για δημιουργία της νέας βιώσιμης γεωργίας, οι οποίες πρέπει να εστιάζουν στην επίτευξη τού τρίπτυχου:

  1. Αύξηση των αποδόσεων
  2. Βελτίωση  ποιότητας
  3. Μείωση κόστους

Το  ‘στοίχημα’ είναι  η επιτυχής διασύνδεση πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα (μεταποίηση, βιομηχανία), με την κατανάλωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συνδέοντας την με την γαστρονομία και το τοπικό παραδοσιακό γεύμα.

Η Ελλάδα, με ιστορική διαδρομή από το 7.000 πχ σε καλλιέργειες, προϊόντα, πολιτισμό, λαογραφία και μοναδικούς μύθους, μπορεί  να σχεδιάσει και να προωθήσει ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» Μεσογειακής εμπειρίας.

Είναι παράλογο, ενώ  η  Ιταλία καλύπτει κατά 80% τις διατροφικές ανάγκες των τουριστών της, εμείς εδώ καλύπτουμε  τις διατροφικές ανάγκες των τουριστών μας  μόνο κατά 15% !.. Έλλειψη συντονισμού και συνεννόησης Ξενοδοχειακών, Παραγωγικών και  Τουριστικών φορέων υπό την εποπτεία τού κράτους, μάς οδηγούν σε μεγάλα εμπορικά ελλείμματα για να καλύψουμε τις ανάγκες αυτές. Απαιτείται ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ.Ο  Αγροδιατροφικός τομέας μπορεί με προγραμματισμό, στόχους  και πατριωτισμό να ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ  ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ αφού έτσι η παραγωγή αυτών των προϊόντων θα απασχολεί χιλιάδες νέους  για όλο τον χρόνο ,δεδομένο ότι οι αναγκαίες ποσότητες θα είναι σημαντικές.

Ίσως κάποιοι αντιτείνουν το επιχείρημα ότι υπάρχουν και φθηνότερα παρόμοια προϊόντα εισαγόμενα. Όμως, εδώ το κράτος θα θέσει  αυστηρά κριτήρια εισαγωγής τους  από τρίτες χώρες (υγιεινής, Ελληνοποιήσεων, κλπ),οπότε περιορίζονται σημαντικά οι εισαγωγές τους. Επί πλέον, το κράτος θα χορηγήσει σημαντικά κίνητρα  στα Ξενοδοχεία, κλπ (φορολογικά, μειώσεις στις εισφορές, κλπ). Επίσης θα ενεργοποιηθεί και ο κοινωνικός τουρισμός των οικονομικά ασθενέστερων, για να γνωρίσουν από κοντά τις φυσικές ομορφιές τού τόπου μας Άλλοι ΠΥΛΩΝΕΣ είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων για να υπάρχουν εισοδήματα για την ζήτηση των αγροτικών προϊόντων, η παροχή  ΔΩΡΕΑΝ δύο (2) ημερήσιων πλήρων γευμάτων σε όλα τα ολοήμερα σχολεία, αξιοποιώντας τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ θαυμάσια προϊόντα, η ριζική αναδιοργάνωση τού Εξαγωγικού τομέα  με την συγκέντρωση όλων των διάσπαρτων υπηρεσιών σε ένα νέο Υπουργείο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ, σε συνεργασία με την οικονομική διπλωματία τού ΥΠΕΞ, και σε ουσιαστική συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, τούς Συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, την ενεργοποίηση των υπολειτουργουσών Περιφερειών, κλπ.

Επίσης, πρέπει να καθιερωθεί ο θεσμός των Σχολικών  και Δημοτικών Λαχανόκηπων .Αυτό μπορεί να γίνει με την συνεργασία  όλων των Σχολικών Μονάδων (Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων),Υπουργείων  Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, των Περιφερειών και Δήμων της χώρας, για την εξεύρεση αχρησιμοποίητων εκτάσεων μερικών στρεμμάτων, Δημόσιας, Δημοτικής, Εκκλησιαστικής, ιδιοκτησίας, εφόσον είναι εφικτό, και μέσα στον αστικό ιστό, και την ίδρυση και σύγχρονη λειτουργία αυτών των κήπων. Επιδίωξή μας, κάθε σχολικό συγκρότημα και κάθε Δήμος να αξιοποιεί τον Λαχανόκηπό του, όλη την διάρκεια τού έτους. Οι σκοπιμότητες είναι  πολλαπλές: Η επαφή εξ «απαλών ονύχων» των νεαρών μαθητών και μαθητριών με την  ασχολία και δημιουργία στη Φύση, η χαρά της συμμετοχής σε κάτι ωφέλιμο και για τούς ίδιους αλλά και το κοινωνικό σύνολο, ευρύτερα, η απομάκρυνση των παιδιών από κακές έξεις (κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά, κλπ)  και η κατανάλωση των προϊόντων αυτών πού τα ίδια τα παιδιά θα παράγουν με βιολογικούς τρόπους, προσφέροντας και στο κοινωνικό σύνολο το παράδειγμα  τού συλλογικού πνεύματος. Να αναφέρω εδώ και κάτι ακόμη. Στην Ολλανδία είναι ευρύτατα διαδομένη η πρακτική της <<κάθετης γεωργίας>>, όπου ακατοίκητα κτίρια, με την προαναφερόμενη συνεργασία, με πρωτοστάτες αυτή την φορά τις Περιφέρειες και Δήμους, μετατρέπονται σε μικρές σύγχρονες μονάδες θερμοκηπίων, πειραματικών εργαστηρίων  αγροτικής έρευνας, κλπ, όπου καλλιεργούνται με νέες μεθόδους διάφορα λαχανικά (τομάτες, φράουλες, μαρούλια, κλπ), όπου θα απασχολούνται άνεργοι, ιδίως νέοι, και θα εκπαιδεύονται από γεωπόνους και ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων μας. Τα οικονομικά και άλλα οφέλη, ιδιαίτερα για τους άνεργους, είναι αυτονόητα. Ο ΜΕΓΑΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΟΥ  ΕΛΛΟΧΕΥΕΙ, ΟΜΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ Η ΟΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΚΥΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΠΩΣ ΤΟΣΕΣ  ΑΛΛΕΣ !…

 

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το  μεγάλο  μας όπλο είναι  η περιφρονημένη από το κράτος και τούς πολίτες  ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ  ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Σαφέστατα, η  αναπτυξιακή της διάσταση έγκειται στην στήριξη της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των αγροτικών περιοχών  αλλά και στην αντιμετώπιση  περιβαλλοντικών προβλημάτων. Συνεπώς, πέραν των ευκαιριών απασχόλησης και εισοδήματος πού  παρέχει, διασφαλίζει την διατροφική επάρκεια και διατήρηση και προστασία τού αγροτικού χώρου. Συμβάλλει στην διασφάλιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της <<ταυτότητας>> των περιοχών αυτών, αποτελεί δε τον καλύτερο πρεσβευτή σε όλο τον κόσμο, αλλά και  κάλεσμα για  ποιοτικό και πολιτιστικό τουρισμό.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ

Δημιουργία της κοινότητας με πραγματική Αυτοθέσμιση και Αυτοδιοίκηση. Προκοπή των πολιτών στον τόπο τους και σύνδεσή τους με ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος, πού δεν θα είναι καθηλωμένο κάτω από το βάρος της γραφειοκρατίας, της αλλοπρόσαλλης Δημόσιας Διοίκησης(αίτιος ο κομματισμός, η <<πολυπραγμοσύνη>> και η έλλειψη πολιτικής βούλησης). Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΔΕΝ ΞΕΡΙΖΩΝΕΤΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

 

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ  ΕΙΣΡΟΕΣ (ΕΦΟΔΙΑ)

Σήμερα για κάθε ευρώ πού εισπράττουν οι αγρότες μας, τα 90 (ενενήντα) λεπτά  ξανά επιστρέφουν στο εξωτερικό για να πληρώσουμε τούς ξένους προμηθευτές. Είναι απίστευτο τί εισάγουμε: Σπόρους, φυτοχώματα, αγροτικά μηχανήματα, αυτοματισμούς, Συστήματα ελέγχου περιβάλλοντος, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, θερμοκήπια, Δίκτυα σκίασης, Συγκροτήματα άντλησης, κλπ

Είναι αναγκαίο να δοθούν κίνητρα σε μικρομεσαίες τεχνολογικές βιοτεχνίες πού φυτοζωούν, και με συνεργασία με τα Πολυτεχνεία  μας, να παράγουν τέτοια γεωργικά εφόδια, αφού διαθέτουμε πλούσιο τεχνικό και επιστημονικό δυναμικό. Η ανταγωνιστικότητα των αγροτών με  καλά και φθηνά εφόδια «made in Greece» θα τονωθεί σημαντικά και εδώ  ο ρόλος μιας  νέας Αγροτικής Τράπεζας θα είναι αποφασιστικός.

 

ΕΡΕΥΝΑ  ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Παρότι Ερευνητικά τα πάμε πολύ καλά (πχ, επιστημονικές δημοσιεύσεις ανά εκατομμύριο κατοίκους),είμαστε η 7η χώρα παγκοσμίως, μάλιστα διαθέτουμε το 3% τού παγκόσμιου επιστημονικού δυναμικού (εντός και εκτός Ελλάδας),όταν ο πληθυσμός της χώρας μας φθάνει μόλις το 0,5% τού παγκόσμιου πληθυσμού, εν τούτοις, η εφαρμογή της έρευνας αυτής είναι απογοητευτική. Αιτίες; Πολυδιάσπαση   ερευνητικών  κέντρων, γραφειοκρατία, νεποτισμός, κλπ. Αποτέλεσμα; Σήμερα η χώρα μας έχει πολύ χαμηλή αποτελεσματικότητα στην  καινοτομία σε σύγκριση με άλλες χώρες.

 

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ (ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ, ΒΟΟΤΡΟΦΙΑ, ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΑ, ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ)

Αποτελούν δυναμικούς παραγωγικούς τομείς. Όμως δεν υπάρχει συνεπής Τομεακή πολιτική και  ΟΡΑΜΑ. Τα αδύνατα σημεία μας είναι ο έντονος ανταγωνισμός από τα εισαγόμενα, η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών (σόγιας, κλπ) και των φυραμάτων πάχυνσης, πού αυξάνουν το κόστος παραγωγής. Επί πλέον η άρνηση των συστημικών τραπεζών για χορηγήσεις στις παραγωγικές  αυτές μονάδες, δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας όσο και αυξημένες επισφάλειες στην αγορά. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα της κτηνοτροφίας είναι και η υποκατάσταση της εισαγόμενης σόγιας από εγχώρια παραγόμενες ζωοτροφές.

Οι ερευνητές-επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναδεικνύουν τις πολύ ευνοϊκές προοπτικές πού έχει ο χώρος της Συνεταιριστικής σχέσης μεταξύ των αροτραίων καλλιεργειών και της ζωικής παραγωγής.

Ακόμη και σε κλάδους παραγωγής, όπου το επίπεδο ανταγωνισμού είναι ιδιαίτερα υψηλό και έντονο, το καταναλωτικό κοινό αποδεικνύει ότι έχει την δύναμη να επανακαθορίσει  τις προτεραιότητες της παραγωγικής βάσης.

Η τάση αυτή μπορεί να αξιοποιήσει  το ανταγωνιστικό  πλεονέκτημα πού αποκτούν  επιχειρήσεις πού συνεργάζονται με Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, μεταλαμπαδεύοντας έτσι τεχνογνωσία πού παράγεται σε αυτά. Είναι απαραίτητη, πλέον, η αρμονική και ουσιώδης συνεργασία γεωργικών επιχειρήσεων και  ΑΕΙ.

Τα  αποτελέσματα τού προγράμματος επιβεβαιώνουν την ρεαλιστικότατα τού στόχου της αποδέσμευσης της ζωικής παραγωγής από ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΟΓΙΑΣ ΜΕ ΕΓΧΩΡΙΩΣ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ.

Η προοπτική αυτή έχει πολλαπλά οφέλη και για την φυτική παραγωγή μιας ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΧΩΡΑΣ, όπως η Ελλάδα, γιατί προσφέρει βιώσιμη εναλλακτική αμειψισποράς στους παραγωγούς  με άμεσα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Η ΚΑΠ, λοιπόν ,πρέπει να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα.

Πρόσφατα αποφασίστηκε οι καλλιέργειες των σιτηρών να επιδοτηθούν και να ενταχθούν στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Εάν πράγματι θέλουμε να ενισχύσουμε την καλλιέργεια θα πρέπει να προβλεφθεί και η κάλυψη μέρους τού κόστους παραγωγής.

Η, βάσει της ΚΑΠ, υποχρεωτική δέσμευση εκτάσεων για αγρανάπαυση πρέπει να αλλάξει. Θα ήταν χρήσιμο οι εκτάσεις αυτές  να αποδεσμευθούν με σιτηρά.

Ο πόλεμος ανέδειξε το αυτονόητο. Οφείλουμε ως χώρα να υποστηρίξουμε τις καλλιέργειες πού συμβάλλουν στην διατροφική μας επάρκεια και να παρακολουθούμε μεθοδικά τα αποθέματα τροφίμων.

Ο Λένιν  παραμονές της Οκτωβριανής επανάστασης σημείωνε «χθές ήταν νωρίς, αύριο θα είναι αργά.» και για εμάς προκειμένου να προλάβουμε την επερχόμενη επισιτιστική κρίση. ΤΩΡΑ ΕΊΝΑΙ Η ΏΡΑ !…

Υπάρχει, ακόμη, έλλειψη μαλακού σίτου αλλά και κριθαριού (απαραίτητου για παραγωγή ΜΠΥΡΑΣ).

Σχετικά με την παραγωγή ΣΟΓΙΑΣ, η Ελλάδα με 132 εκατομμύρια στρέμματα, πολλά από τα οποία είναι ξερικά, εάν, λοιπόν, αρδεύαμε, έστω 10(δέκα) εκατομ. από αυτά, και καλλιεργούσαμε ΣΟΓΙΑ, μιας και το κλίμα μας είναι ιδανικό, θα παράγαμε (με δύο τόνους χορτονομής το στρέμμα), 10.000.000 στρέμματα  χ  2 τόνους/στρέμμα = 20 εκατομ τόνους για ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ. ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΟΥΤΕ  ΚΙΛΟ.  Η ΣΟΓΙΑ αυτή  θα χρησιμοποιείτο στην ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ και ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, Ακόμη και τα άχυρα πού σήμερα καίγονται στο χωράφι, θα κοκκοποιούντο επί τόπου, από ειδικό μηχάνημα. Έτσι θα παραγόταν σχεδόν, Δωρεάν, μια ποσότητα  τουλάχιστον 500.000 τόνων, άριστη ζωοτροφή για τα Μηρυκαστικά μας.

 

ΚΑΛΥΨΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ (Φ/Β)

Η εγκατάσταση Φ/Β  ΣΥΣΤΗΜΆΤΩΝ σε εύφορη γεωργική Γή  όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τον σκοπό των ΑΠΕ, αλλά πολύ περισσότερο αντιπαλεύει την αναγκαία μετάβαση  σε μια βιώσιμη οικονομία. Οι αγρότες κατέχουν μόνο το 3% των Φ/Β στη χώρα μας. Πρέπει να δοθούν κίνητρα  για  εγκατάσταση Φ/B σε Γή χαμηλής παραγωγικότητας.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.