Γιαιτζί: Οι λιβυκοί υδρογονάνθρακες αξίζουν τρισ. δολάρια – Να εμποδίσουμε τις γεωτρήσεις της ελληνικής Energean

πηγή: Capital.gr

Γιαιτζί: Οι λιβυκοί υδρογονάνθρακες αξίζουν τρισ. δολάρια - Να εμποδίσουμε τις γεωτρήσεις της ελληνικής Energean

Τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία και κατ’ επέκταση ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνει με δηλώσεις του ο  πρώην αρχηγός του ΓΕΝ της Τουρκίας, ναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Ο μεταξύ άλλων και εμπνευστής του τουρκολιβυκού μνημονίου, σε συνέντευξή του στο κανάλι Haber7 της Τουρκίας, επιβεβαιώνει ότι ο μόνος λόγος για το νέο παράνομο μνημόνιο που συνήψε η τουρκική κυβέρνηση με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης είναι να αρπάξει η Άγκυρα τους υδρογονάνθρακες, των οποίων έμαθε την αξία.

Ο Γιαιτζί μιλά για “τα πλουσιότερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον κόσμο” και είπε ότι αξίζουν τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωλογίας.

Ο Γιαϊτζί δήλωσε ότι τα τουρκικά πλοία μπορούν να ξεκινήσουν δραστηριότητες σεισμικής έρευνας μέσα σε λίγους μήνες και δικαιολόγησε τις αντιρρήσεις της Ελλάδας στη συμφωνία, καθώς σχεδιάζει “να καταπιεί μια περιοχή του μεγέθους τεσσάρων νησιών σαν την Κύπρο στη Μεσόγειο”.

“Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε μεγάλο πανικό λόγω των πρόσφατων υπογραφών. Επειδή σχεδιάζει να καταπιεί μια περιοχή στο μέγεθος τεσσάρων νησιών σαν την Κύπρο, στη Μεσόγειο, συμφωνώντας με τη Βουλή του Τομπρούκ υπό την επιρροή του Χάφταρ”, λέει ο Γιαιτζί και συνεχίζει ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος μίλησε με εκπροσώπους του κοινοβουλίου του Τομπρούκ το οποίο εξ αρχής αντιτάχθηκε σφοδρά στο νέο παράνομο μνημόνιο: “Πριν από λίγους μήνες, συζήτησα αυτό το θέμα ιδιωτικά με τους εκπροσώπους της Συνέλευσης του Τομπρούκ, που ήρθαν να με επισκεφτούν στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνάντησής μας, τους εξήγησα όλες τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Είπα ότι είχαν αποκτήσει μια θαλάσσια έκταση τουλάχιστον τεσσάρων νησιών σαν την Κύπρο, δηλαδή 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και ότι ήταν γνωστό ότι υπήρχε πολύ πλούσιο πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές, εξήγησα με χάρτες και δεδομένα. Μια προσπάθεια να πάρουν αυτές τις περιοχές από τη Λιβύη κάνοντας μια συμφωνία με την Ελλάδα και να τις δώσουν στην Ελλάδα ισοδυναμεί με πώληση της πατρίδας. Δήλωσα ότι σημαίνει προδοσία και ότι έχουν βαριά ευθύνη απέναντι στην ιστορία. Τώρα καταλαβαίνουν το θέμα και τι έφερε η συμφωνία στη Λιβύη, εξέφρασαν την πεποίθησή τους και είπαν ότι σίγουρα θα σταθούν πίσω από αυτή τη συμφωνία. Σύμφωνα με την υπογραφείσα συμφωνία, το TPAO-TPIC αποβιβάζεται στο πεδίο σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο τουρκικός στόλος αρχίζει να δουλεύει. Οι δραστηριότητες γεώτρησης ξεκινούν στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που προσδιορίζονται μετά τη σεισμική έρευνα”, είπε ο Γιαιτζί.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ – Λιβάνου για τη διευθέτηση των διαφορών τους: “Οι διαφωνίες στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου πρόκειται να επιλυθούν και να υπογραφεί συμφωνία. Βάσει της συμφωνίας αυτής, η ελληνική εταιρεία Energean θα πραγματοποιήσει τις δραστηριότητες γεώτρησης. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική εταιρεία θα μπει κάτω από τη μύτη μας. Δεν πρέπει οπωσδήποτε να το επιτρέψουμε αυτό. Θα πρέπει να συμμετάσχουμε σ’ αυτόν τον διαγωνισμό και ν’ αναλάβουμε τις εργασίες γεώτρησης”.

Πέτρος Κράνιας

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.