Η είδηση !!! Και η Ανάλυση !!!

Κείμενο Δρ Γαβριηλ Χαρίτος
Τα σημερινά δεδομένα: Αύριο εγκαινιάζεται η πρεσβεία του Τσαντ στο Ισραήλ
Εγκαινιάζεται αύριο η πρεσβεία του Τσαντ στο Ισραήλ, παρουσία του νέου Προέδρου του Τσαντ, Μοχαμάτ Ντέμπι.
Στην αυριανή τελετή θα παραστεί ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος σήμερα, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που πραγματοποίησε στο Πρωθυπουργικό Γραφείο στην Ιερουσαλήμ με τον Πρόεδρο της αφρικανικής χώρας, τονίζοντας ότι με αυτήν την εξέλιξη σηματοδοτείται η επιστροφή του Ισραήλ στην Αφρική, αλλά και η επιστροφή της Αφρικής στο Ισραήλ». Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τσαντ είναι υψίστης σημασίας, επειδή αμφότερες οι χώρες έχουν κοινούς στόχους στους τομείς της ασφάλειας, της ανάπτυξης και της περιφερειακής σταθερότητας».
Ο Πρόεδρος του Τσαντ Μοχαμάτ Ντέμπι έφθασε χθες στο Ισραήλ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, και ο πρώτος αξιωματούχος με τον οποίον ήρθε σε επαφή ήταν ο αρχηγός της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα. Όπως έγινε σήμερα γνωστό από την κρατική ισραηλινή τηλεόραση, οι Μπαρνέα και Ντέμπι πραγματοποίησαν ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή αξιωματούχων των δύο χωρών στην έδρα της Μοσάντ, μετά το πέρας της οποίας ο αρχηγός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι «ελπίζει πως και άλλοι πολιτικοί ηγέτες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής θα εμπνευσθούν από την εξέλιξη αυτή και θα αποφασίσουν να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ». Ο Νταβίντ Μπαρνέα πρόσθεσε ότι «η διεύρυνση του στρατηγικού βάθους του Ισραήλ αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής της χώρας» και ότι «η Μοσάντ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την προώθηση των σχέσεων του Ισραήλ με όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες και περιφερειακούς παράγοντες». Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών, Έλι Κόεν, με το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο Ντέμπι σήμερα στην Ιερουσαλήμ.
Όπως μεταδίδει η ισραηλινή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, τις βραδινές ώρες σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας με τον Πρόεδρο του Τσαντ , παρουσία του Υπουργού Άμυνας, του προέδρου του υπουργικού συμβουλίου και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Τσαντ με τον ισραηλινό Υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, τον ειδικό Γραμματέα για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας του Πρωθυπουργικού Γραφείου, συνταγματάρχη Άβι Γκιλ, τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τσάχι Χανέγκμπι, και τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ντζαμένα.
Ισραήλ και Τσαντ διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις πριν από 47 χρόνια, όταν η αφρικανική χώρα ζήτησε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια, την οποία η τότε η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είχε συμφωνήσει να παραχωρήσει. Τον Νοέμβριο του 2018 ο τότε Πρόεδρος του Τσαντ, Ίντρις Ντέμπι, πατέρας του νυν Προέδρου της χώρας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ, χωρίς ωστόσο να δηλώσει ότι αποκαθιστά τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Δύο μήνες αργότερα, ο Βενιαμίν Νετανιάχου μετέβη στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, Ντζαμένα, και ανακοίνωσε το άνοιγμα της ισραηλινής πρεσβείας. Μετέπειτα, ξέσπασαν εμφύλιες συγκρούσεις στη χώρα με αποτέλεσμα ο τότε Πρόεδρός της, Ίντρις Ντέμπι, να χάσει τη ζωή του υπό αδιευκρίνιστες μέχρι σήμερα συνθήκες ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη εχθροπραξίες στις βόρειες επαρχίες της χώρας. Ο γιος του εκλιπόντος Προέδρου, Μοχάματ Ντέμπι, ανέλαβε την ηγεσία της χώρας, η οποία φέρεται πλέον να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησής του.
Από τις σημερινές επίσημες ανακοινώσεις, δεν έχει καταστεί σαφές εάν η πρεσβεία του Τσαντ στο Ισραήλ θα εδρεύει στο Τελ Αβίβ ή στην Ιερουσαλήμ.
Δρ. Γαβριήλ Χαρίτος – 1/2/2023
Πηγή : Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ΚΥΠΕ
Η Σημασία και οι προεκτάσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο !!!
Του Δρ Γαβριηλ Χαρίτου .
Αύριο εγκαινιάζεται η πρεσβεία του Τσαντ στο Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σαφές από τις επίσημες ισραηλινές ανακοινώσεις εάν η έδρα της θα είναι η Ιερουσαλήμ ή το Τελ Αβίβ. Το μυστήριο θα λυθεί αύριο, κατά την επίσημη τελετή εγκαινίων.
Με αυτήν την ευκαιρία, θα ήθελα να ρίξετε μια ματιά σε ανάλυσή μου που είχε δημοσιευθεί στην ελληνική έκδοση του Foreign Affairs ( Foreign Affairs Hellenic Edition ), όταν τον Νοέμβριο του 2018 είχε πραγματοποιήσει μία επίσκεψη-έκπληξη ο τότε εν ζωή Πρόεδρος του Τσαντ, Ίντρις Ντέμπι.
Σήμερα ο Βενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για “επιστροφή του Ισραήλ στην Αφρική και επιστροφή της Αφρικής στο Ισραήλ”. Ωστόσο, η επιστροφή του Ισραήλ στο Τσαντ και του Τσαντ στο Ισραήλ άρχισε τον Νοέμβριο του 2018.
Το κείμενο της ανάλυσης θα το βρείτε στον σύνδεσμο που σας παραθέτω. Διαβάστε την τελευταία του παράγραφο, που αφορά την ανάγκη επιστροφής (ή καλύτερα, την ανάγκη εμφάνισης) της Ελλάδας και της Κύπρου στην Μαύρη Ήπειρο. Από τον Νοέμβριο του 2018 τονίζω ότι η Αφρική κρύβει μία δεξαμενή χωρών, που θα μπορούσαν να φανούν πρόθυμες να αναγνωρίσουν την “ΤΔΒΚ” – κάτι που βλέπουμε τώρα τελευταία να θέλει να προετοιμάσει η Άγκυρα, προβάλλοντας την λεγόμενη “λύση των δύο κρατών”. Διαβάστε το.
ΥΓ. Και πάλι θα ήθελα να ευχαριστήσω τον διευθυντή της ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, Loukas Katsonis , ο οποίος, παρότι το θέμα της ανάλυσης που είχα στείλει τότε θεωρείτο “σνομπ” και “πολύ μακριά από την συνήθη επικαιρότητα”, έδωσε προτεραιότητα στο κείμενό μου και δημοσιεύθηκε “εκτός σειράς” – επειδή, όπως πάντα, επέμενα να βγει “άμεσα”.. 🙂
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.