Νέα εισβολή-ρεκόρ από την Κίνα στην Ταϊβάν

Συνολικά, 77 κινεζικά μαχητικά έχουν παραβιάσει την ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν τις τελευταίες 48 ώρες.

 

Πηγή:Reuters

Το Σάββατο 1-Οκτ συνολικά 39 κινεζικά αεροσκάφη εισήλθαν στην ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας στην Ταϊπέι,ενώ την Παρασκευή 30-Σεπτ σημειώθηκε ένα νέο ρεκόρ παραβιάσεωνμε μια ακόμη εισβολή από 38 αεροσκάφη, που έχουν εξοργίσει την κυβέρνηση του νησιού και έχουν αυξήσει περαιτέρω την εντάση με το Πεκίνο.

Η Ταϊβάν, ένα δημοκρατικά διοικούμενο νησί που διεκδικείται από την Κίνα, έχει κάνει αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες  για πάνω από ένα χρόνο για επανειλημμένες προκλήσεις της κινεζικής αεροπορίας τον τελευταίο χρόνο στο νοτιοδυτικό τμήμα της κοντά στα νησιά Πράτας.

Είκοσι κινεζικά αεροσκάφη εισήλθαν κατά το πρώτο κύμα το πρωί του Σαββάτου. Ακολούθησαν το βράδυ άλλα 19. Τα περισσότερα ήταν μαχητικά J -16 και Su – 30.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν, η χώρα απάντησε σηκώνοντας στον αέρα τα δικά της μαχητικά ενώ αναπτύχθηκαν πυραυλικά συστήματα στο έδαφος.
Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Σου Τσενγκ Τσανγκ καταδίκασε την Κίνα για τις ενέργειές της, λέγοντας ότι η χώρα επιδίδεται σε στρατιωτική επιθετικότητα και βλάπτει την ειρήνη στην περιοχή.

Η Κίνα δεν έχει ακόμη σχολιάσει.

Πάγια θέση της είναι ότι τέτοιες πτήσεις προορίζονταν για την προστασία της κυριαρχίας της χώρας για να αντιμετωπίσουν την «συμπαιγνία» μεταξύ Ταϊβάν και Ηνωμένων Πολιτειών, του σημαντικότερου διεθνούς υποστηρικτή του νησιού.

Η Κίνα έχει εντείνει τις στρατιωτικές και πολιτικές πιέσεις για να αναγκάσει την Ταϊβάν να αποδεχτεί την κινεζική κυριαρχία.

Η Ταϊβάν εορτάζει την εθνική της ημέρα την επόμενη Κυριακή, με μια σημαντική ομιλία του Προέδρου Τσάι Ingνγκ-βεν και στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Ταϊπέι, η οποία θα περιλαμβάνει μια πτήση μαχητικών αεροσκαφών.

Η Ταϊβάν λέει ότι είναι ανεξάρτητη χώρα και θα υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία της.

 

δείτε το άρθρο: https://www.reuters.com/world/asia-pacific/39-aircraft-china-sets-new-high-taiwan-defence-zone-incursion-2021-10-02/

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.