Ο “Σιδερένιος Θόλος” του Ισραήλ και η C-RAM προστασία σε Κύπρο – VIDEO

Ανδρέας Πογιατζή *

Published on 12/05/2021 at 19:00
source: defenceredefined.com.cy

Όλος ο πλανήτης, έχει στραμμένη την προσοχή του για άλλη μια φορά, στην Μέση Ανατολή και στις νέες συγκρούσεις μεταξύ των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) με τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς.

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου είναι πρωτόγνωρες και συνάμα τρομακτικές, αφού τις τελευταίες ώρες παρατηρούμε αδιάλειπτα αναχαιτίσεις ρουκετών τις οποίες εξαπολύουν οι μαχητές της Χαμάς, από το ισραηλινό, αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Νεκροί και τραυματίες από επιθέσεις σε Τελ Αβίβ και κεντρικό Ισραήλ – Εκτροπή όλων των πτήσεων σε Κύπρο – VIDEO

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που μαίνονται εδώ και δεκαετίες, ωστόσο αυτό που προκαλεί εντύπωση στον νέο γύρο εντάσεων, είναι η αποτελεσματικότητα του συστήματος Iron Dome, σε επιθέσεις κορεσμού, ενώ την ίδια ώρα δημιουργούνται εύλογα οι απορίες, πως εμείς (σ.σ Ελλάδα και Κύπρος) μπορούμε να ανταποκριθούμε σε παρόμοιες καταστάσεις.

Διαβάστε επίσης: Ρουκέτες με στόχο την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη – VIDEO

Το σύστημα Iron Dome συμπλήρωσε φέτος τα 10 χρόνια επιχειρησιακής λειτουργίας του και σύμφωνα με την εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems έχει στο ενεργητικό του πάνω από 2400 επιτυχημένες καταρρίψεις στόχων με ποσοστό επιτυχίας άνω του 90% (χωρίς να υπολογίζονται οι καταρρίψεις των τελευταίων ημερών).

Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολυεπίπεδης αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ που περιλαμβάνει επίσης τα συστήματα David Sling, Arrow-2 & Arrow-3.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Παρουσιάστηκε η νέα αναβαθμισμένη έκδοση του Iron Dome – Θα ενσωματωθεί σε πολεμικά πλοία – VIDEO

Το Iron Dome αποτελεί μια αποδεδειγμένη λύση (combat proven) κατά εχθρικών πυραύλων, βλημάτων πυροβολικού και όλμων (C-RAM) καθώς και πυρομαχικών ακριβείας (PGMs) σε επίπεδο εγγύς αεράμυνας (VSHORAD) τόσο σε ξηρά όσο και στη θάλασσα. Το σύστημα λειτουργεί ημέρα και νύχτα σε όλες τις καιρικές συνθήκες και μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα πολλές απειλές σε αποστάσεις μέχρι 70 χλμ. Αναλυτικότερα το σύστημα αποτελείται από :

  • Ραντάρ έρευνας και εγκλωβισμού ELM-2084 κατασκευασμένο από την Elta, θυγατρική εταιρεία της Israel Aerospace Industries (IAI) και από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF)
  • Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (BMC) της mPrest Systems, μιας ισραηλινής εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού
  • Εκτοξευτή 20 πυραύλων (interceptors) Tamir της Rafael Advanced Defense Systems

 

Συνοπτικός Τρόπος Λειτουργίας

Το ραντάρ έρευνας και εγκλωβισμού ELM-2084, εντοπίζει και να ταξινομεί όλους τους τύπους των εναέριων απειλών δημιουργώντας ενιαία εικόνα εναέριας κατάστασης (ASP) σε πραγματικό χρόνο.

Το σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου (BMC) υπολογίζει το σημείο πρόσκρουσης της εισερχόμενης απειλής (π.χ του εχθρικού πυραύλου) με βάση την τροχιά του και χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να προσδιορίσει εάν ο εχθρικός στόχος αποτελεί απειλή για μια καθορισμένη περιοχή (π.χ κατοικημένους τόπους). Μόνο όταν ο στόχος αποτελεί απειλή, εκτοξεύεται ένας πύραυλος Tamir, για να καταστρέψει την απειλή πριν φτάσει στο στόχο της.

Iron Dome © Rafael

Σημειώνεται ότι μια πυροβολαρχία, Iron Dome διαθέτει 3-4 εκτοξευτές και ανάλογη αναχορηγία πυρομαχικών. Το δε κόστος εκάστου πυραύλου Tamir εκτιμάται με ανεπιβεβαίωτες πηγές γύρω στα 40,000 δολάρια.

Το Ισραήλ, αντιλαμβανόμενο πλήρως την απειλή που αποτελούν οι πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών αλλά και οι επιθέσεις μέσω ασύμμετρων απειλών, κατάφερε και ανέπτυξε στην κυριολεξία, ένα “Σιδερένιο Θόλο”, για να προστατεύει τα εδάφη του. Το εν λόγω σύστημα, είναι από τα μερικά συστήματα C-RAM στον κόσμο το οποίο έγινε πασίγνωστο και “αγκαλιάστηκε” από όλη την κοινωνία του Ισραήλ, λόγω της αυξημένης προστασίας που παρέχει. Σημειώνουμε ότι πέραν του Ισραήλ το σύστημα διαθέτει και Αμερικανικός Στρατός.

Διαβάστε επίσης: Iron Dome | Αποστολή της 2ης πυροβολαρχίας στον Αμερικανικό Στρατό – VIDEO

Κύπρος και προστασία C-RAM

Αναπόφευκτα τα γεγονότα μας οδηγούν σε συνειρμούς σχετικά με την προστασία που υπάρχει σε ανάλογο επίπεδο (C-RAM) τόσο σε Κύπρο όσο και η Ελλάδα, με έμφαση τα Ελληνικά νησιά. Στο παρόν άρθρο θα περιοριστούμε ωστόσο στην περίπτωση της Κύπρου.

Επί του παρόντος η Κύπρος δεν διαθέτει ουσιαστικά σύστημα C-RAM, πλην των πολύτιμων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας TOR M1 και BUK M1-2 τα οποία δεν ενδείκνυται όμως να χρησιμοποιηθούν για απόκρουση επιθέσεων κορεσμού, από πυρά πυροβολικού.

Με άλλα λόγια εάν η Εθνική Φρουρά σε ένα υποθετικό σενάριο θα έπρεπε να αντιμετωπίσει γύρω στα 470 εισερχόμενα βλήματα πυροβολικού (όσες δηλαδή ρουκέτες εκτοξεύτηκαν την 10η Μαΐου από Λωρίδα της Γάζας) σε ομοβροντίες των 160 βλημάτων (σ.σ τέσσερα συστήματα ΠΕΠ με 40 ρουκέτες έκαστο), με στόχο κατοικημένες περιοχές ή κρίσιμες υποδομές (π.χ. αεροδρόμια-λιμάνια), οι πιθανότητες επιτυχούς αναχαίτισης θα εξανεμίζονταν γρήγορα. Στο υπόψη σενάριο δεν εξετάζουμε τις δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς να εξαπολύσει αντίστοιχα πυρά αλλά περιοριζόμαστε στους τρόπους προστασίας από την υποτιθέμενη εχθρική απειλή.

Διαβάστε επίσης: BUK M1-2 “Η αιχμή του δόρατος της Κυπριακής Αεράμυνας” | VIDEOS

Στην περίπτωση που θα γινόταν κατάρριψη ορισμένων εκ των απειλών αυτών, μεγάλος αριθμός εχθρικών βλημάτων πολύ πιθανόν να μην αναχαιτίζονταν, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Χθες βράδυ (11/05/2021) το Iron Dome δεν κατάφερε σε μια περίπτωση να αναχαιτίσει μια ρουκέτα από σύνολο 100 και η φωτογραφία με το κατεστραμμένο λεωφορείο στην πόλη Holon κοντά στο Τελ Αβίβ, κάνει ήδη τον γύρο του διαδικτύου, υπενθυμίζοντας μας πόσο εύκολα μπορεί να υπάρχει κλιμάκωση επιχειρήσεων.

 

Μια πιθανή λύση όπως έχουμε ξαναπεί αρκετές φορές, χωρίς να αποκλείεται η αγορά νέου συστήματος, θα ήταν η ενδεχόμενη αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας “Οθέλλος”. Σχετικά με αυτό μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο στο σύνδεσμο που ακολουθεί.

Διαβάστε επίσης: Πυρομαχικά Ahead® και η προοπτική αναβάθμισης του «ΟΘΕΛΛΟΣ» για την Εθνική Φρουρά | Φωτογραφίες & VIDEO

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα έχουν παραλάβει τα εκσυγχρονισμένα ρυμουλκούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα Oerlikon 35 χιλ, τα οποία διαθέτουν και την ικανότητα C-RAM, όπως επίσης μπορείτε να δείτε στο άρθρο πιο κάτω.

Διαβάστε επίσης: Aselsan | Εκσυγχρονισμένα ρυμουλκούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα Oerlikon 35 χιλ. στον τουρκικό στρατό – VIDEO

Συμπερασματικά η πρόσφατη δράση του Iron Dome στις επιθέσεις της Χαμάς, θα πρέπει να αναλυθεί διεξοδικά ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης παρόμοιων συμβάντων στην ούτως ή αλλιώς ταραγμένη περιοχή μας. Η αντιβληματική προστασία (C-RAM) θα πρέπει να αποτελέσει κατά την άποψη μας προτεραιότητα στους εξοπλισμούς της Εθνικής Φρουράς για να μπορέσει να εξασφαλιστεί η μέγιστη  επιβιωσιμότητα όχι μόνο των Μονάδων της Ε.Δ αλλά και των κρίσιμων υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας και φυσικά των κατοικημένων περιοχών.

*Δημοσιογράφος

Ο “Σιδερένιος Θόλος” του Ισραήλ και η C-RAM προστασία σε Κύπρο – VIDEO

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.