«ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΗΠΑ ΜΕ ΘΕΜΑ <ΔΟΓΜΑ 3+1, ΟΧΙ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ>»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  26 Φεβρουάριου 2020

«ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΗΠΑ ΜΕ ΘΕΜΑ <ΔΟΓΜΑ 3+1, ΟΧΙ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ>»

Το παράρτημα Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, διοργάνωσε κλειστή εκδήλωση μόνον για δημοσιογράφους με θέμα την επιβεβαίωση του δόγματος 3+1 (αμυντική + οικονομική συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με εγγυήτρια τις ΗΠΑ) στα πλαίσια του οποίου συμμετείχαν οι Jonathan Κωνσταντίνου, Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος, Marc Zell, Πρόεδρος του Ισραηλινού Παραρτήματος, Solomon Yue, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Ρεπουμπλικανών, (με τηλεδιάσκεψη οι δύο τελευταίοι).

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Λάμπρος Καλαρρύτης και συμμετείχαν εκπρόσωποι ΜΜΕ και ερευνητές.

Τα ανώτατα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Solomon Yue και Marc Zell επιβεβαίωσαν την προσήλωση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ στο σχέδιο EastMed αποκλείοντας ρητά την όποια συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτό, στηλίτευσαν δε με σκληρές δηλώσεις τις ιδιωτικές τοποθετήσεις του απερχόμενου πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Jeffrey Pyatt αναφορικά με την πρόσκληση συμμετοχής από τον ίδιο προς την Τουρκία για συμμετοχή στο EastMed Forum ως απόρροια των στενών σχέσεων που διατηρεί με το αντίπαλό μας κόμμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, του οποίου ως γνωστόν πάγια θέση είναι η «συνδιαχείριση» πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των χωρών στις οποίες ανήκουν οι πόροι αυτοί και της Τουρκίας.

Απαντήσανε ζωντανά σε πλήθος ερωτήσεων από τους παριστάμενους δημοσιογράφους, καθώς και σε ερωτήσεις που είχαν τεθεί ηλεκτρονικά από διάφορα ΜΜΕ προς το Ελληνικό Παράρτημα του Κόμματος που διοργάνωσε την συνέντευξη Τύπου και που αφορούσαν θέματα Ελληνο-Ισραηλινών σχέσεων, την προοπτική αμυντικής συμμαχίας με το Ισραήλ, το πρόβλημα της μή ανανγώρισης της Ιερουσαλήμ από την Ελλάδα ως πρωτεύουσας του Κράτους του Ισραήλ, θέματα συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, θέματα επενδύσεων και άλλα που θα δείτε παρακολουθώντας το πλήρες βίντεο της συνέντευξης.

Ακολουθεί η μετάφραση του πλήρους κειμένου που διανεμήθηκε στην συζήτηση της δήλωσης του ανωτάτου στελέχους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος των ΗΠΑ και της αντίστοιχης οργανώσεως των Ρεπουμπλικάνων στο Ισραήλ:

“Ανακοίνωση/Δελτίο Τύπου του παραρτήματος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ στο Ισραήλ επ’ ευκαιρία της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που θα διεξαχθεί στην Αθήνα την Τρίτη 25η Φεβρουαρίου 2020

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προσκαλέσει τα τρία Έθνη μας, Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο να ολοκληρώσουν το δόγμα 3+1 υπογράφοντας στρατιωτική συμμαχία που θα υποστηριχθεί και τύχει της εγγυήσεως των ΗΠΑ. Αυτό έχει λεχθεί δημόσια από τον Υφυπουργό Φάννον, τον Υπουργό Πομπέο και τον ίδιο τον Πρόεδρο Τράμπ.

Εμείς στο παράρτημα του Ισραήλ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ είμαστε ευτυχείς που οι τρείς χώρες μας υπέγραψαν την Οικονομική συνθήκη του EASTMED η οποία συνιστά το ξεκίνημα μιας μακρόχρονης συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας και θα οδηγήσει σε αυξημένο πλούτο αλλά και σταθερότητα στην περιοχή.

Όμως, η οικονομική συνεργασία των χωρών μας και η κατασκευή του αγωγού EastMed και των αναγκαίων υποδομών απαιτούν την κοινή άμυνα και την δημιουργία ενός μηχανισμού Ασφαλείας ανάμεσα από τις χώρες μας, ο οποίος έχει ονομαστεί από στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και μέλη της Κυβέρνησης των ΗΠΑ ως ο εγγυητής της προόδου και της ασφάλειας στην περιοχή και τον οποίον οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν πλήρως και να αναγνωρίσουν ως τον μοναδικό πόλο σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Την ίδια ώρα, υπό την αιγίδα της Αιγύπτου, ένα ξεχωριστό φόρουμ έχει στηθεί υπό τον τίτλο «EastMed Forum» στο οποίο συμμετέχουν το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Ελλάδα, καθώς και αντιπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής και που θα μπορούσε να γίνει όχημα για την καλύτερη συνεννόηση μεταξύ χωρών ή οντοτήτων παραγωγών ενέργειας στην περιοχή.

Πληροφορηθήκαμε ότι ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κος Τζέφρι Πάιατ, σε πρόσφατη κλειστή εκδήλωση στην Αθήνα, υπέδειξε ότι η Τουρκία θα έπρεπε να προσκληθεί να συμμετάσχει σε αυτό το χαλαρό φόρουμ όπως το περιγράψαμε πρωτύτερα. Παρέλειψε να αναφέρει ποια από τις χώρες που ήδη συμμετέχουν θα έπρεπε να καλέσει την Τουρκία, μια μη παραγωγό ενέργειας, ή γιατί αυτή η χώρα θα έπρεπε να προσκληθεί, εν όψει της δημόσιας δήλωσής της ότι δεν επιθυμεί την πρόοδο του αγωγού EastMed καθώς επίσης και εν όψει της δήλωσής της ότι θα κάνει ότι της περνάει από το χέρι για να ματαιωθεί η ολοκλήρωση του έργου, με την βοήθεια των νέων της συμμάχων.

Εμείς στο Ισραήλ θέλουμε να δούμε τον EastMed να πετυχαίνει, χαιρετίζουμε την προσθήκη χωρών σε αυτό το έργο όπως η Αίγυπτος και αργότερα η Ιταλία, ακόμα και η Γαλλία στο έργο αυτό, όμως δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί χώρες που ανοιχτά εναντιώνονται στην δημόσια θέση των ΗΠΑ θα έπρεπε να προσκαλούνται ακόμα και στο EastMed Forum, όταν το μόνο αποτέλεσμα αυτής της πρόσκλησης θα ήταν η ακύρωση της θετικής προόδου γύρω από αυτό το τόσο σημαντικό έργο για τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό.

Με αυτά υπ’ όψιν, η προσωπική άποψη που εκφράστηκε από τον πρέσβυ Πάιατ, δεν ανταποκρίνεται ούτε στην δημόσια θέση των ΗΠΑ, ούτε στις επιθυμίες των απανταχού Ρεπουμπλικάνων. Αντίθετα αντανακλά τις θέσεις των κέντρων σκέψης του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, τόσο στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες και δημιουργεί ιδιαίτερη ενόχληση σε όλους εμάς τους Ρεπουμπλικανούς, ιδιαίτερα εν όψει του γεγονότος ότι το 2020 είναι προεκλογικό έτος για τις ΗΠΑ και τέτοιες ιδιωτικές τοποθετήσεις αποξενώνουν το Κόμμα μας από παραδοσιακούς συμμάχους μας που βασίζονται στην Αμερικανική υποστήριξη για το οικονομικό σκέλος του EastMed, αλλά και για τον απαραίτητο αμυντικό μηχανισμό γύρω από αυτό το έργο.

25 Φεβρουαρίου, 2020

Μαρκ Ζελλ

Πρόεδρος παραρτήματος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ στο Ισραήλ”

Announcement/press release by RO Israel on the occasion of the round table discussion to be held in Athens on Tuesday 25th February 2020

The United States Administration repeatedly has called on our three Nations, Israel, Greece and Cyprus to conclude the 3+1 doctrine by signing a defence co-operation pact which will be supported and guaranteed by the United States. This has been voiced publicly by Secretary Fannon, Secretary Pompeo and President Donald Trump himself.

We as the Israel Chapter of RO are very happy that our three countries signed the EastMed Economic Treaty which constitutes the beginning of a long term strategic co-operation between our countries and which will lead to an increased prosperity and stability for the region.

Alas, the economic co-operation of our countries and the construction of the East Med pipeline and associated infrastructure requires the joint defence and the formation of a Security mechanism between our countries which has been named by Republican Party members of the United States Administration as the guarantor of progress and stability in the region and which the United States of America is ready to fully support and recognize as the sole pillar of stability in the Eastern Mediterranean Region.

At the same time, under the auspices of Egypt, a separate forum has been set up under the title of “EastMed Forum” in which Israel, Jordan, Egypt, Cyprus, Greece as well as representatives of the Palestinian authority participate and could become a vehicle for the better communication between energy producing countries or entities in the region.

We have been informed that the outgoing Ambassador of the United States to Greece, mr. Jeffrey Pyatt, in a recent closed panel held in Athens, suggested that Turkey should be invited as a participant in this loose forum as described above. He failed to mention who among the participating countries should invite Turkey, a non- energy producer, or why this country should be invited in light of the fact that Turkey has repeatedly publicly stated that it does not desire any progress on the EastMed Project and that she will do anything in her power to stop it, with the assistance of her newfound allies.

We in Israel want to see EastMed succeed, we welcome the addition of countries such as Egypt and later Italy, even France to the project, but fail to see why countries who openly defy publicly stated United States wishes should be invited to participate even in the EastMed Forum, when the only possible result of such an invitation would be the nullification of all the positive momentum around this vitally important project for the participating Nations.

In that light, the private opinion voiced by Ambassador Pyatt, does not reflect neither the publicly stated United States objectives, neither the wishes of Republicans worldwide. Rather, it reflects the opinion of Democrat think tanks in the US and elsewhere, and causes much frustration among all of us Republicans overseas, especially in the light of the fact that 2020 is an election year and such private statements alienate our Party and our President from traditional friends and allies who rely on continuing US support for the EastMed Project and the associated EastMed Security mechanism.

February 25th, 2020

Marc Zell

Republicans Overseas

Israel Chapter

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.