G20: Πώς συμφώνησαν Ρωσία και Δύση για την κοινή δήλωση για τον Ρωσσο-ουκρανικό πόλεμο

Πηγή :        www.bbc.com/news

Των  Vikas Pandey and Soutik Biswas

Η κοινή δήλωση της G20 που αποφεύγει την άμεση κριτική στη Ρωσία για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας περιγράφεται ως σημαντική διπλωματική νίκη για την Ινδία.

Η συμφωνία μιας κοινής δήλωσης στο Δελχί φαινόταν σχεδόν αδύνατη πριν από λίγες ημέρες, δεδομένου του πόσο έντονα διχασμένη ήταν η ομάδα σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της.

Στο τέλος, είχαμε μια δήλωση που συγκέντρωσε ομόφωνη υποστήριξη από όλα τα έθνη-μέλη της G20, χωρίς ούτε μια διαφωνία.

Η ίδια η Ουκρανία, η οποία δεν εκπροσωπήθηκε στη σύνοδο κορυφής, ήταν δυσαρεστημένη – αν και βασικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας και της Κίνας, επαίνεσαν το αποτέλεσμα.

Λοιπόν, πώς κατάφερε η Ινδία να συγκεντρώσει έθνη με έντονα αποκλίνουσες απόψεις για την Ουκρανία;  Μια προσεκτική ανάγνωση της δήλωσης και ορισμένες γεωπολιτικές εξελίξεις εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής προσφέρουν ορισμένες ενδείξεις.

Η ομάδα των πέντε εθνών Brics – η οποία περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική – αποφάσισε να συμπεριλάβει έξι νέα μέλη κατά την ετήσια σύνοδό της τον Αύγουστο.

Τα νέα μέλη – Αργεντινή, Αιθιοπία, Αίγυπτος, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – έχουν στενούς δεσμούς με την Κίνα.

Η επέκταση μπορεί να μην έπαιξε άμεσο ρόλο στην έκβαση της συνόδου κορυφής της G20, αλλά δεν είναι μυστικό ότι η Δύση ήταν επιφυλακτική για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, τα τελευταία χρόνια.

«Δεν ήταν ένας άμεσος παράγοντας, αλλά η Δύση, ειδικά οι ΗΠΑ, γνωρίζουν ότι η Κίνα προσπαθεί ουσιαστικά να δημιουργήσει μια εναλλακτική διεθνή τάξη που είναι αντιδυτική», λέει ο Pramit Pal Chaudhuri, επικεφαλής πρακτικής στη Νότια Ασία του Eurasia Group.

Αυτό που επίσης δεν είναι μυστικό είναι ότι η Δύση βλέπει την Ινδία ως αντίβαρο στην Κίνα και δεν θα ήθελε να τελειώσει η προεδρία του Δελχί χωρίς δήλωση».

Έτσι, υπήρχαν περισσότεροι από ένας λόγοι για τη Δύση να βοηθήσει την Ινδία να σφυρηλατήσει μια συναίνεση.

Το κύριο σημείο κόλλημα ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η δήλωση της G20 στο Μπαλί πέρυσι είχε κάνει λόγο για «επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας», ενώ σημείωσε αντιρρήσεις από ορισμένα μέλη σε αυτήν την αξιολόγηση.

Φαινόταν αδύνατο να συμφωνήσει η Δύση σε γλώσσα που ήταν πιο αδύναμη από αυτή που χρησιμοποιήθηκε στο Μπαλί, και η Ρωσία έδειξε επίσης ότι δεν θα συμφωνούσε σε μια δήλωση που την κατηγορούσε για τον πόλεμο.

Χρειαζόταν μια σημαντική ανακάλυψη και η Ινδία ήταν σε καλή θέση για να μεσολαβήσει, καθώς έχει καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με τη Δύση.

Τελικά, η διακήρυξη χρησιμοποίησε γλώσσα που ικανοποίησε τη Ρωσία αλλά και έδωσε αρκετά στις δυτικές χώρες.

“Ήταν σαφές ότι η Δύση ήθελε πράγματι η Ινδία να έχει διπλωματική νίκη. Πάντα υπήρχε ένας συμβιβασμός. Αλλά οι ΗΠΑ και η Δύση δεν θα είχαν υπογράψει μια κοινή δήλωση εάν υπήρχαν ζητήματα στη γλώσσα στα οποία δεν μπορούσαν να έρθουν σε μια συμφωνία», λέει η Angela Mancini, συνεργάτης και επικεφαλής των αγορών Ασίας-Ειρηνικού στην εταιρεία συμβούλων Control Risks.

Η δήλωση του Δελχί απέφυγε να κατηγορήσει τη Ρωσία για τον πόλεμο, μια στάση που θεωρήθηκε από τους αναλυτές ως πιο επιεικής από αυτή που υιοθετήθηκε στο Μπαλί. Ωστόσο, αντιμετώπισε τον «ανθρώπινο πόνο και τις αρνητικές επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία στην παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια».

Στο τέλος, ηγέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία φάνηκε να συμφωνούν με τη Ρωσία ότι η δήλωση ήταν ένα καλό αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής. Οι δύο πλευρές, ωστόσο, ερμήνευσαν διαφορετικά τις διατυπώσεις.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ είπε ότι η δήλωση είχε «έντονη γλώσσα, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο του πολέμου στις τιμές των τροφίμων και στην επισιτιστική ασφάλεια». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής στο Δελχί ορόσημο.

Αλλά η απροσδόκητη συμφωνία έχει αναστατώσει την Ουκρανία καθώς είπε ότι η G20 δεν είχε τίποτα για το οποίο να είναι περήφανη.

Η κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν πολλές αναπτυσσόμενες χώρες ήταν επίσης μια σημαντική ανησυχία ενόψει της συνόδου κορυφής.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν υποστηρίξει με συνέπεια ότι οι εύπορες χώρες πρέπει να αυξήσουν την υποστήριξή τους για να βοηθήσουν τις οικονομίες τους. Αυτά χτυπήθηκαν από την πανδημία και ο πόλεμος έχει επιδεινώσει τις προκλήσεις τους. Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι οι φτωχότερες χώρες του κόσμου χρωστούν 62 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους στους πιστωτές και τα δύο τρίτα αυτού οφείλονται στην Κίνα.

Οι πρακτικές δανεισμού της Κίνας έχουν συχνά περιγραφεί ως ληστρικές από δυτικούς αξιωματούχους – έναν ισχυρισμό που το Πεκίνο απορρίπτει.

Η Κίνα, σταθερά ευθυγραμμισμένη με τη Ρωσία, θα μπορούσε ενδεχομένως να ασκήσει βέτο στη δήλωση, αλλά δεν το έκανε. Η παράγραφος για την κρίση χρέους δεν κάνει καμία άμεση ή έμμεση αναφορά στην Κίνα.

“Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, δεν είδαμε καμία κίνηση προς τα εμπρός. Από πολλές απόψεις, οποιαδήποτε κριτική στις πρακτικές δανεισμού θα είχε ερμηνευθεί ως μια κίνηση κατά της Κίνας”, προσθέτει ο κ. Pal Chaudhari.

Η δήλωση αναγνώρισε την κρίση και καλούσε τα έθνη της G20 να επιταχύνουν την εφαρμογή του κοινού πλαισίου (CF) που συμφωνήθηκε το 2020 για να βοηθήσουν τα ευάλωτα έθνη.

Εν τω μεταξύ, η ομάδα συμφώνησε να τριπλασιάσει την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, αλλά δεν έθεσε σημαντικούς στόχους για τις μειώσεις των εκπομπών, παρά το γεγονός ότι τα έθνη της G20 αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% των αερίων του θερμοκηπίου.

Το σημαντικότερο είναι ότι η δήλωση δεν ανέφερε στόχους για τη μείωση της χρήσης αργού πετρελαίου, αλλά επικεντρώθηκε στη σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα. Αυτό θα είχε ικανοποιήσει παραγωγούς αργού όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία. Ακόμη και η Ινδία και η Κίνα ένιωσαν άβολα με τη Δύση να θέσει στόχους μείωσης των εκπομπών που θεωρούν «μη ρεαλιστικούς».
Είναι σαφές ότι το Δελχί εργάστηκε σκληρά για να οικοδομήσει συναίνεση, ακόμα κι αν αυτό είχε το κόστος να κάνει σοβαρούς συμβιβασμούς.

«Δεδομένου του γεγονότος ότι έπρεπε να είναι ένα έγγραφο συναίνεσης, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένες από τις γλώσσες ήταν λίγο σιωπηρές σε ορισμένες περιοχές για να επιτευχθεί αυτή η συναίνεση», λέει η κ. Mancini.

Ένα θέμα που ένωσε την ομάδα ακόμη και πριν από τη σύνοδο κορυφής ήταν η ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης στη G20.

Ενίσχυσε περαιτέρω την ώθηση του Δελχί να δώσει στις αναπτυσσόμενες χώρες του Παγκόσμιου Νότου μεγαλύτερο λόγο στις παγκόσμιες πλατφόρμες.

Ένας διαπραγματευτής της ρωσικής κυβέρνησης είπε ότι αυτή ήταν “μια από τις πιο δύσκολες συνόδους κορυφής της G20” στην σχεδόν 25χρονη ιστορία του φόρουμ. «Χρειάστηκαν σχεδόν 20 ημέρες για να συμφωνηθεί η δήλωση πριν από τη σύνοδο κορυφής και πέντε ημέρες εδώ επιτόπου», δήλωσε η Σβετλάνα Λούκας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Μένει να δούμε αν η G20 φέρνει κοντά τις πλούσιες και τις αναπτυσσόμενες χώρες ή χωρίζει τον κόσμο σε δύο στρατόπεδα.

 

δείτε το άρθρο εδώ:        https://www.bbc.com/news/world-asia-india-66768145

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.