Η ΕΔΕΥ αναλαμβάνει τον Ελληνοβουλγαρικό αγωγό και τον EastMed

την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων μεταφέρονται οι δραστηριότητες για την ανάπτυξη και κατασκευή των διεθνών έργων μεταφοράς φυσικού αερίου, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. Πρόκειται για έργα που περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου, τον αγωγό EastMed που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Δ.Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Η τροπολογία προβλέπει τη μεταφορά του 65 % των μετοχών της «ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων», που κατέχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ, στην ΕΔΕΥ ενώ προβλέπεται ότι η τελευταία μπορεί να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειας για την απόκτηση και του υπόλοιπου 35 % των μετοχών που ανήκουν σήμερα στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Με τις ίδιες ρυθμίσεις:

-Εισάγεται σύντομη διαδικασία μεταφοράς εξειδικευμένου προσωπικού από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, ενόψει του μετασχηματισμού του Διαχειριστή. Η μεταφορά θα γίνεται με απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο εταιρειών, μετά από αίτηση των ενδιαφερόμενων που θα υποβληθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου

-Προβλέπεται η λήψη μέτρων (με Υπουργική Απόφαση) για αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας που επιφέρουν κατά το τέλος του κύκλου ζωής τους οι σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.defence-point.gr

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.