Πρέσβης του Ισραήλ: Η ενεργειακή συνεργασία, ακρογωνιαίος λίθος των σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ

Ο αρθρογράφος γράφει εν όψει του 5ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου.

Ισραήλ και Ελλάδα είναι μεταξύ των σπουδαιότερων πυλώνων σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών έχει αναπτυχθεί σημαντικά μετά την αναβάθμιση των σχέσεων σε διπλωματικό επίπεδο, όπως υπογραμμίστηκε στην επέτειο των 30 χρόνων από τις δύο κυβερνήσεις. Τα τελευταία δέκα χρόνια, με την εναλλαγή διαφορετικών κυβερνητικών σχηματισμών στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, έχουμε αναπτύξει σε μεγαλύτερη ένταση και βάθος την συνεργασία σε διάφορα πεδία. Οι διμερείς σχέσεις βασίζονται σε μια στέρεη βάση και με την προώθηση των δικτύων τριμερούς συνεργασίας όπως έχει γίνει με Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρο.

Η πρόσφατη διακυβερνητική διάσκεψη, η οποία έλαβε μέρος στην Ιερουσαλήμ στα μέσα Ιουνίου 2020 συνιστά μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση της σημασίας που αποδίδουν και οι δύο χώρες στην ενίσχυση της συνεργασίας σε πολλαπλά επίπεδα, όπως είναι η κυβερνοασφάλεια, η γεωργία, η άμυνα, η ενέργεια, το περιβάλλον, η τεχνολογία αιχμής, η έρευνα και ανάπτυξη και άλλα. Η ανταλλαγή απόψεων και το άνοιγμα είναι μια σαφής ένδειξη του ενδιαφέροντος και της δέσμευσης και των δύο χωρών να προωθήσουν την συνεργασία στα πλαίσια καλής θέλησης και αμοιβαίου οφέλους.

Η ενεργειακή μας συνεργασία συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο των στρατηγικών σχέσεων, η οποία προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία και για τις δύο χώρες να αξιοποιήσουν την σχέση αυτή για οικονομική ανάπτυξη και ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, ενώ, προσφέρει στην Ευρώπη μια εναλλακτική πηγή ενέργειας. Την δεδομένη στιγμή δύο ενεργειακά έργα είναι υψίστης σημασίας και για τα δύο έθνη, ο αγωγός Eastmed και η ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia Interconnector.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Ελλάδα έχουν δεσμευτεί για τα έργα και μοιράζονται μια κοινή αντίληψη για τη σημασία τους στις οικονομίες μας και τη στρατηγική μας θέση τόσο σε περιφερειακό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο EastMed pipeline είναι ένα όραμα που έχει συζητηθεί και εξεταστεί εδώ και πολλά χρόνια. Αν και εξακολουθεί να είναι ένα όνειρο, πιστεύουμε ότι είναι προσιτό. Το έργο ενέχει προκλήσεις, από τεχνική άποψη και όχι μόνο, όμως βρισκόμαστε στο σημείο που απαιτούνται συντονισμένες και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από εμάς. δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο. Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική και η ισραηλινή κυβέρνηση θα εργαστούν από κοινού μέσω διπλωματικών καναλιών και διεθνών διπλωματικών προσπαθειών για να διασφαλίσουν την επιτυχία αυτού του οράματος. Ως έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI) της ΕΕ, ο αγωγός East Med εξασφαλίζει τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για την Ευρώπη.

Ο Euro Asia Interconnector είναι ένα άλλο κορυφαίο ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) που χαρακτηρίζεται ως «λεωφόρος ηλεκτρικής ενέργειας» της ΕΕ διασυνδέοντας τα εθνικά ηλεκτρικά δίκτυα των Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου 1.518 χιλιομέτρων. Μπορεί να παρέχει με ασφάλεια ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ, καθώς και από τις διαθέσιμες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Επιπλέον, τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Ως κράτος μέλος της ΕΕ, η Κύπρος είναι το τελευταίο κράτος που παραμένει πλήρως απομονωμένο χωρίς διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου.

Η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας θα χρησιμεύσει ως μια ακόμη γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών και ως ένα σημαντικό εθνικό στρατηγικό πλεονέκτημα που προάγει την αμοιβαία μας ασφάλεια. Η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί εγγύηση για μια πιο σταθερή και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο. Η διεθνής υποστήριξη των έργων αυτών θα κάνει την περιοχή μας ασφαλέστερη.

*O Yossi Amrani είναι πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα

Το άρθρο γράφτηκε στα πλαίσια του 5ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου

Πηγή: https://energypress.gr/

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.