Κίνδυνος χρεοκοπίας των ΗΠΑ μέχρι τον Ιούνιο. Την Πέμπτη οι ΗΠΑ υπερβαίνουν το ανώτατο όριο χρέους

              Η υπουργός Οικονομικών Janet Louise Yellen ενημέρωσε το Κογκρέσο την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ υπερβαίνουν το ανώτατο όριο την Πέμπτη και στη συνέχεια θα καταφύγουν σε  «έκτακτα μέτρα»  για να αποφύγουν την χρεοκοπία.

Σε μια επιστολή προς τους ηγέτες της Βουλής και της Γερουσίας, η Yellen είπε ότι θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων με στόχο να κερδίσει χρόνο ώστε ο Κογκρέσο να μπορέσει να εγκρίνει τη νομοθεσία που είτε θα αυξήσει τη δανειοληπτική αρχή των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του. . Έθνους. είτε θα προχωρήσει σε αναστολή του . . . ξανά για κάποιο χρονικό διάστημα.

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν τις αναστολές κάποιων πληρωμών, όπως εισφορές σε συνταξιοδοτικά προγράμματα ομοσπονδιακών υπαλλήλων, προκειμένου να υπάρξει κάποιος δημοσιονομικός χώρος για την πραγματοποίηση άλλων πληρωμών που κρίνονται απαραίτητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την κοινωνική ασφάλιση .

«Η αποτυχία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της κυβέρνησης θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζωή στις ΗΠΑ, τα προς το ζην όλων των Αμερικανών και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα» , είπε. «Πράγματι, στο παρελθόν, ακόμη και οι απειλές ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδέχεται να μην εκπληρώσει τις επιταγές της απετέλεσαν οικονομικές βόμβες, συμπεριλαμβανομένης της μοναδικής υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας στην ιστορία του έθνους μας το 2011».

Η Yellen είπε ότι ενώ το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο καιρό τα έκτακτα μέτρα που θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να συνεχίσουν να πληρώνουν τις υπουργικές υπηρεσίες της κυβέρνησης,  «είναι απίθανο τα μετρητά και τα έκτακτα μέτρα να εξαντληθούν πριν από τις αρχές Ιουνίου».

Το Υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποίησε για πρώτη φορά αυτά τα μέτρα το 1985 και τα έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 16 φορές από τότε.

Η Yellen ζήτησε από το Κογκρέσο να ενεργήσει έγκαιρα ώστε να αυξήσει ή να αναδείξει το όριο του χρέους.

Η συζήτηση για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους θα έχει σχεδόν σίγουρα σε μια πολιτική αναμέτρηση μεταξύ των πρόσφατα εκλεγμένων νομοθετικών του GOP που ελέγχει τώρα τη Βουλή και του προέδρου Τζο Μπάιντεν και των Δημοκρατικών, που απολάμβανε τον κομματικό μονοέλεγχο της Ουάσιγκτον τα τελευταία δύο χρόνια.

Σε μια συνέντευξη αυτή την εβδομάδα στο Fox News Channel, ο νέος πρόεδρος της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι δεν είπε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής θα έφταναν στο σημείο να αρνηθούν να περάσουν τους ετήσιους λογαριασμούς δαπανών που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης , όπως συνέβη πριν από περισσότερο από μια δεκαετία σε μια προηγούμενη αναμέτρηση ανώτατου ορίου χρέους στο Κογκρέσο.

«Θα εξετάσουμε κάθε δολάριο που δαπανήθηκε»  , είπε.

Ο Λευκός Οίκος παρέμεινε ότι δεν θα επιτρέψει να κρατηθεί η πίστη του έθνους δέσμια στις αναφορές των πρόσφατα εκλεγμένων νομοθετικών του GOP. Αλλά η προσπάθεια συμβιβασμού με τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής θα μπορούσε να αναγκάσει τον Μπάιντεν να λυγίσει στις δικές του προτεραιότητες, είτε πρόκειται για χρήματα για το IRS για να διασφαλίσει ότι οι πλουσιότεροι Αμερικανοί πληρώνουν ό,τι οφείλουν είτε για εγχώρια προγράμματα για παιδιά και τους φτωχούς. . . .

Οι προηγούμενες προβλέψεις δείχνουν ότι μια χρεοκοπία θα μπορούσε να έχει αμέσως τη χώρα σε βαθιά ύφεση, ακριβώς σε μια στιγμή επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης καθώς οι ΗΠΑ και το μεγάλο μέρος του κόσμου αντιμετωπίζουν υψηλό πληθωρισμό λόγω της πανδημίας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η επιμονή της Yellen για φορολογικές εκπτώσεις περίπου 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ηλεκτρικά οχήματα, οικιακούς ηλιακούς συλλέκτες και άλλες κλιματικές αγορές που περιλαμβάνονται στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, που έχουν καθοριστική καθοριστική φιγούρα για το κλίμα στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η   Janet Louise Yellen  πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ως πρόεδρος της Fed και του Υπουργείου Οικονομικών, η Yellen τον Δεκέμβριο πρωταγωνιστή σε ένα άλλο ορόσημο: η κυκλοφορία των αμερικανικών τραπεζογραμματίων με την υπογραφή δύο γυναικών. οι Ρεπουμπλικάνοι που υποστήριξαν ευρέως την τοποθέτηση της ως Υπουργού Οικονομικών, είναι απογοητευμένοι μαζί της κυρίως για την παραγραφή του χρέους των φοιτητών, το οποίο οι οικονομολόγοι λένε ότι θα μπορούσε να προσθέσει 300 έως 600 δισεκατομμύρια δολάρια στο ομοσπονδιακό χρέος.

Όμως και ο  Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, ο Jamie Dimon, στηρίχθηκε στη δημοσιονομική πολιτική και εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τον μακροοικονομικό αντίκτυπο του αυξανόμενου χρέους σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο «Mornings with Maria». Ο χρέος της αμερικανικής κυβέρνησης ανέρχεται στα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια και δεν είναι «το πρόβλημα», αλλά αν οδηγήθηκε σε χρεοκοπία αυτή ήταν παγκόσμια οικονομική καταστροφή, επισήμανε.

https://youtu.be/qHHrVBsv14w

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.