Ηγέτης της Συριακής αντιπολίτευσης ζητά Ισραηλινή υποστήριξη για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ

Ο Σύρος στρατηγός Αντνάν Σίλο, ο οποίος επί τέσσερεις δεκαετίες ήταν υπεύθυνος για το χημικό και βιολογικό οπλοστάσιο του τακτικού συριακού στρατού και το Ιούλιο του 2012 με την έναρξη του εμφυλίου αυτομόλησε και τέθηκε επικεφαλής του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασιάρ Αλ-Άσαντ, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε σε ισραηλινό ΜΜΕ, κάλεσε το Ισραήλ να εξοπλίσει τη συριακή αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά στόχων του τακτικού συριακού στρατού δεν είναι αρκετοί.

Ο 70χρονος πλέον Αντνάν Σίλο μίλησε μέσω διαδικτύου από την Τουρκία, όπου βρίσκεται εγκατεστημένος τα τελευταία χρόνια, αφότου ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» έχει αντικατασταθεί από ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης χωρίς να διαφαίνεται η ύπαρξη μίας κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης, ικανής να έχει τον πρώτο λόγο στην προσπάθεια ανατροπής του Συρίου προέδρου, ο οποίος ενισχύεται πολιτικά και στρατιωτικά από τη Ρωσία και το Ιράν. Η συνέντευξή του Αντνάν Σίλο μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής ισραηλινής τηλεόρασης την περασμένη Πέμπτη, 5 Μαΐου.

Απαντώντας στην αρχική ερώτηση του ισραηλινού δημοσιογράφου, ο Σίλο δήλωσε ότι «δεν φοβάται να απευθύνει άμεσο μήνυμα προς το Ισραήλ, για το καλό της χώρας του και για το καλό της συριακής επανάστασης». Επιχειρώντας μία ιστορική αναδρομή της στρατιωτικής του καριέρας στο πλευρό του πατέρα του νυν Σύριου προέδρου, Χάφεζ Αλ-Άσαντ, είπε στη συνέντευξή του ότι κατά τις επανειλημμένες ενημερώσεις για το χημικό και βιολογικό οπλοστάσιο του συριακού στρατού, τις οποίες πραγματοποιούσε επί ηγεσίας Χάφεζ Αλ-Άσαντ, διεπίστωνε ότι ο τότε διάδοχος και νυν πρόεδρος της Συρίας, Μπασιάρ Αλ-Άσαντ «διαπίστωνε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο άρρωστο ψυχολογικά». Αναφερόμενος στην εποχή της απαρχής του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, ο Σίλο είπε ότι «θα επιθυμούσαμε πολύ εάν εσείς οι Ισραηλινοί μας παρείχατε βοήθεια και τότε θα βλέπατε ότι εμείς θα αποτελούσαμε μια πολύ καλύτερη εναλλακτική από την διεφθαρμένη οικογένεια του Άσαντ και θα δημιουργούσαμε ένα κράτος ενιαίο, ενωμένο, δημοκρατικό και πλουραλιστικό. Όταν είχε ξεσπάσει ο εμφύλιος εγώ είχα ήδη συνταξιοδοτηθεί, αλλά έβλεπα ότι το καθεστώς του Μπασιάρ Αλ-Άσαντ όχι μόνο δεν οδηγούσε τη χώρα στην ανάπτυξη, αλλά άρχισε να καταστρέφει τα πάντα. Το καθεστώς ήταν αυτό που ανάγκασε τον κόσμο να πάρει τα όπλα στα χέρια του και να μην περιοριστεί σε ειρηνικές διαδηλώσεις». Σε σχετική ερώτηση του ισραηλινού δημοσιογράφου, ο Σίλο υποστήριξε ότι κατά την περίοδο που εκείνος υπηρετούσε στο τμήμα που διαχειριζόταν το χημικό οπλοστάσιο του συριακού καθεστώτος, τα καθήκοντά του περιορίζονταν στο να εκπαιδεύσει με ποιο τρόπο το στράτευμα και οι πολίτες θα αμύνονταν σε περίπτωση που η χώρα θα δεχόταν χημική, βιολογική ή πυρηνική επίθεση. Με αφορμή βιντεοσκοπημένο υλικό που ανάγεται χρονικά στα πρώτα χρόνια του συριακού εμφυλίου και που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από την ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, παρουσιάζοντας μαζικές εκτελέσεις αντικαθεστωτικών από δυνάμεις του τακτικού συριακού στρατού σε προάστιο της Δαμασκού, ο Σίλο υποστήριξε στη συνέντευξή του ότι «ο Άσαντ θα έπρεπε να έχει χάσει προ πολλού την νομιμοποίησή του στα μάτια της διεθνούς κοινότητας» την οποία και κάλεσε να άρει τη στήριξη ή την ανοχή της.

Ο Αντνάν Σίλο, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του προς την ισραηλινή κρατική τηλεόραση, δήλωσε ότι «Εάν εσείς, το Ισραήλ, μας εξοπλίσετε, και εάν με την δική σας βοήθεια θα επαναλειτουργήσει το κεντρικό επιτελείο που λειτουργούσε ο ‘Ελεύθερος Συριακός Στρατός’ στην πόλη Ντάραα, θα μπορέσουμε να κατατροπώσουμε το καθεστώς του Άσαντ και τις δυνάμεις του Ιράν και της Ρωσίας, όπως ακριβώς εξοπλίζεται τώρα ο ουκρανικός στρατός κατά των ρωσικών δυνάμεων». Απαντώντας σε επισήμανση του δημοσιογράφου, ότι «στο Ισραήλ εκτιμάται ότι οποιαδήποτε εναλλακτική του τωρινού συριακού καθεστώτος θα είναι χειρότερη», ο Αντνάν Σίλο απάντησε: «Δεν υπάρχει χειρότερη εναλλακτική από αυτήν του καθεστώτος Άσαντ. Εμείς θέλουμε ειρήνη και καλή γειτονία με το Ισραήλ» και, αναφερόμενος στους επανειλημμένους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά συριακών και ιρανικών στόχων, πρόσθεσε ότι «όλος ο συριακός λαός ευχαριστεί το Ισραήλ για αυτές τις επιχειρήσεις κατά των Ιρανών, που τους προκαλούν μεγάλες απώλειες, αλλά οι βομβαρδισμοί δεν είναι αρκετοί. Μόνο οι χερσαίες επιχειρήσεις των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης θα μπορέσουν να διώξουν από το συριακό έδαφος τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις».

Γαβριήλ Χαρίτος – Ιερουσαλήμ

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.