Η  ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ  ΑΛΛΟΠΡΟΣΑΛΛΗ  ΚΑΙ  ΑΝΕΡΜΑΤΙΣΤΗ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (Μέρος α)

 

 

           ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Οι δηλώσεις  των  εκπροσώπων τού πολιτικού συστήματος για την Εξωτερική πολιτική, πού ακολουθούν, μπορούν να  συνοψισθούν στην πρόταση <<απόψε αυτοσχεδιάζουμε>>, μόνο που οι αποφάσεις  πού παίρνουν, έχουν μακροπρόθεσμες  επιπτώσεις στο μέλλον αυτής της  χώρας. Τα περιστατικά παρακάτω (scripta manent)  δείχνουν την περιδίνηση  μέσα στην οποία στροβιλίζεται επί δεκαετίες, η χώρα μας, χωρίς στο ορατό μέλλον να υπάρχει ελπίδα έστω και μερικής  επαναφοράς, σε αυτό πού αποκαλούμε  <<Εθνικό και Λαϊκό Συμφέρον>>. Στην  Ελλάδα <<Στρατηγική εκτίμηση>> και <,Στρατηγικός σχεδιασμός>>, είναι άγνωστη ποσότητα

 

1.ΓΙΩΡΓΟΣ  ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Δήλωση τού  Γιώργου Παπανδρέου ,Υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη ,κατά την επίσκεψή του, στο Τορόντο τού Καναδά (1999): <<Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γής λιγότερα από εκείνα πού μάς ανήκουν και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μάς ανήκει και να μη μπορούμε να κλείσουμε μάτι από  τον  κίνδυνο κάποιας  επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας>>. Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  <<ΠΑΤΡΙΔΕΣ  ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ>>.Η δήλωση αυτή έγινε από τον Γιώργο Παπανδρέου, προς τον εκδότη  της εφημερίδας κ. Θωμά Σάρα, σε δημόσια εκδήλωση, παρουσία πλήθους κόσμου, στο Τορόντο τού   Καναδά(1999), παρόντος και τού εκεί πρεσβευτή μας κ. Γιάννη Θωμόγλου. Τα σχόλια  δικά  σας.

 

2.ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

 

Συνέντευξη  της  κας Ντόρας Μπακογιάννη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστου (Ιαν 2020): <<Τυχόν  προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης μπορεί μεν  να έχει ως συνέπεια μερικές απώλειες για εμάς, ΟΠΩΣ  ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΟΖ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ αλλά  θ κατοχυρώσουμε το δικαίωμα άλλων νησιών μας, όπως η Ρόδος και η Κάρπαθος>>.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ   ΤΟΥ   ΗΛΙΑ   ΖΕΛΗΛΙΔΗ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ   ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

<<Τό αξιοποιήσιμο Ενεργειακό πεδίο του Καστελλόριζου περιέχει περίπου 5(πέντε)ΤΡΙΣ. κ.μ. μεθανίου. Υπάρχει  στο Καστελλόριζο   ένα τεράστιο  φυσικοχημικό πεδίο πού παράγει το μεθάνιο αυτό. Το παραγόμενο μεθάνιο στο Καστελλόριζο είναι σημαντικό, μάλιστα εκλύεται και δημιουργούνται ρύποι στο θαλάσσιο περιβάλλοντα χώρο. Εφόσον ανακηρύξουμε την ΑΟΖ μας, τότε το 1/2 τού πεδίου τού  Καστελλόριζου θα ανήκει στην Ελλάδα και το άλλο 1/2  στην Τουρκία.

Επειδή η διπλωματία της Τουρκίας δεν κοιμάται και γνωρίζει πολύ καλά τα ενεργειακά και τού Καστελλόριζου, φαίνεται ότι η κυρία Μπακογιάννη (ως όφειλε ως πρώην ΥΠΕΞ) δεν το γνωρίζει. Γι αυτό η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ (άρα και το  Καστελλόριζο  κατά τούς Τούρκους δεν έχει ΑΟΖ). Δι αυτού τού τρόπου, λοιπόν, η Τουρκία  ορέγεται και θέλει να (υφ)αρπάξει όλο τον ενεργειακό πλούτο και τού Καστελλόριζου.

Τέλος, όλες οι απαιτούμενες μετρήσεις για τον ενεργειακό πλούτο τού Καστελλόριζου, είναι Χαρτογραφημένες, Μελετημένες και Υπολογισμένες (οι μελέτες αυτές έγιναν από το ΕΛΚΕΘΕ, το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ).

3.ΑΓΩΓΟΣ  EASTMED

 

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΝΟΥΛΑΝΤ (Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ): <<Ο αγωγός EASTMED είναι ασύμφορος και μη βιώσιμος >>

 

 

 

ΠΡΩΤΗ  ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ (ΥΠΕΞ): <<Η Ελλάδα δεν θα γίνει χώρα παραγωγής Υδρογονανθράκων. Δεν θα αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου>>

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΟΥΛΑΝΤ:

<<Οι χώρες της περιοχής είναι αυτές πού πρέπει να λάβουν την απόφαση και οι χώρες της περιοχής συζητούν>>.

ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ  ΤΑ  ΔΙΚΑ  ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ας συνειδητοποιήσουμε ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  έχουμε ως χώρες και ως περιοχή και ας προσπαθήσουμε να τα   ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ προς ένα συγκεκριμένο πολιτικό, οικονομικό, στρατηγικό όφελος>>

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (ΥΠΕΞ) ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΟΥΛΑΝΤ¨: <<Ο EASTMED  δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην παρούσα  χρονική στιγμή, ώστε να καλύψει άμεσες ανάγκες. Να ληφθεί υπόψη  η  όδευση τού EUROASIA-ΙNTERCONNECTOR  πού ταυτίζεται με αυτή τού EASTMED, και η οποία στηρίζεται σταθερά από όλες τις χώρες>>.

Παρατήρηση: O  πρεσβευτής τού Ισραήλ ήταν κάθετος. Οι  Αμερικανοί δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για τον EASTMED, αφού δεν τον χρηματοδοτούν. Συνεννοήθηκε μήπως ο κ. Δένδιας με τούς εταίρους του στον Eastmed  (Ισραήλ και Κύπρο), πριν να προβεί στην δήλωση αυτή; Μάλλον, όχι. Προφανώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω τού Ν. Δένδια, δεν ήθελε ούτε κατ ελάχιστο, και σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα της ενεργειακής μας επάρκειας, να  κακοκαρδίσει τούς Αμερικανούς, επί μεγάλη ζημία όμως της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Μάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης νομίζει ότι στην καρέκλα τού πρωθυπουργού τον τοποθέτησε ο πρόεδρος  Μπάϋντεν, και όχι ο Ελληνικός Λαός.

Γιατί κύριε Μητσοτάκη απαξιώνετε την χώρα, με την απόλυτη εξάρτησή σας από την Γερμανία και τις ΗΠΑ και με το  τρομώδες φοβικό σας  σύνδρομο έναντι της Τουρκίας για το Αιγαίο; Γιατί κρύβεστε πίσω από το δάκτυλό σας;

  1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ENA ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ  ΑΛΑΛΟΥΜ

ΕΑΥΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος τού ΠΑΣΟΚ, Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης ΣΑΜΑΡΑ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ): <<Δεν πρέπει να αποκλείσουμε την Τουρκία από το ενεργειακό γίγνεσθαι στην Ανατολική Μεσόγειο>>.

Παρατήρηση: Ποιός άραγε θέλει να την αποκλείσει; Πρέπει να υπάρξει οριοθέτηση, αλλά ποιός δεν θέλει την οριοθέτηση; Ο Ερντογάν δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά δικαιούνται υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, επικαλούμενος αυθαίρετα νομικά κατασκευάσματα. Δεν περιλαμβάνει δε στις <<λίστες του>> μόνο  τις βραχονησίδες αλλά ακόμη και την Κρήτη (εξ ου και το  παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, για το οποίο η κυβέρνηση γνώριζε, από διπλωματικούς κύκλους, ότι αυτό θα υπογραφόταν, και μπορούσε να το αποτρέψει, αλλά ουδέν έπραξε πολιτική ανεπάρκεια όλων των κυβερνήσεων της  τελευταίας 25ετίας είναι απίστευτη).

ΝΙΚΟΣ  ΚΟΤΖΙΑΣ  (πρώην ΥΠΕΞ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ): <<Ας μην είμαστε  μοναχοφάηδες>>. Παρατήρηση: Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι το Αιγαίο είναι Ελληνική Λίμνη ή ότι η Τουρκία δεν έχει υφαλοκρηπίδα.

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (πρώην ΥΠΕΞ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ): <<Η Τουρκία έχει δικαιώματα>>. Παρατήρηση: Αμφισβήτησε, άραγε, ποτέ η Ελλάδα ότι βάσει τού Διεθνούς Δικαίου  και η Τουρκία  έχει δικαιώματα ;

 

 

ΝΙΚΟΣ  ΔΕΝΔΙΑΣ (ΥΠΕΞ της Κυβέρνησης Μητσοτάκη): <<Υπάρχουν χιλιάδες συνέργειες από τον τουρισμό έως την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων>>.

 

 

Παρατήρηση: Εφόσον οι Ελληνικές κυβερνήσεις αποφεύγουν, λόγω φοβικού συνδρόμου, να ανακηρύξουν και να οριοθετήσουν την ΑΟΖ  μας, βάσει τού Δικαίου της Θάλασσας τού ΟΗΕ, ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ (μαζί και με την ΑΟΖ της Κύπρου),τότε η δήλωση τού Ελληνα ΥΠΕΞ ΓΙΆ <<ΣΥΝΈΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ  ΠΟΡΩΝ>>, τί άλλο, άραγε, σημαίνει .χωρίς  προηγούμενη  οριοθέτηση της ΑΟΖ , μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, παρά συνεκμετάλλευση; Στο χωριό τού  παππού  μου ο κάθε χωρικός ήξερε την κάθε <<πεζούλα>> στα χωράφια του, με κλειστά μάτια. ΕΔΩ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ;

 

ΘΑΝΟΣ  ΝΤΟΚΟΣ (Aναπληρωτής Σύμβουλος Ασφαλείας τού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην Γενικός Διευθυντής τού ΕΛΙΑΜΕΠ). Δημοσίευσε άρθρα για την ανάγκη συνεκμετάλλευσης τού Αιγαίου με την Τουρκία.

Όπως τόνιζε σε σχετικό του άρθρο και ο Σταύρος Λυγερός στο slpress.gr , όλοι οι παραπάνω ΥΠΕΞ προέρχονται από διαφορετικά κόμματα. Διακρίνουμε δε την αγωνιώδη προσπάθειά τους και το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τους για να μη θιγούν  τα Τουρκικά συμφέροντα, πού η Ελλάδα δεν τα αμφισβητεί, όμως την ίδια ώρα όλοι οι παραπάνω δεν επιδεικνύουν την ίδια ευαισθησία και αγωνία  για τα συνεχώς απειλούμενα, από την Τουρκία, εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ο κοινός παρανομαστής των δηλώσεών τους: Πρέπει  να <<διαγράψουμε>> το Διεθνές Δίκαιο προκειμένου να μοιράσου με την Τουρκία  Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα!…

 

5.ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

 

Η επίσκεψη τού Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού στην Άγκυρα αποτελεί κίνηση πού πλήττει την αξιοπιστία της Ελληνικής αποτελεσματικής στρατηγικής, ολοφάνερα ανεπίγνωστη (καθηγητής Παναγιώτης Ήφαιστος). καθότι το Πολιτικό προσωπικό—εδώ και καιρό, αλλά ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια—είναι εξ αντικειμένου και ολοφάνερα  ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΑΠΑΙΔΕΥΤΟ.  Άλλωστε και  η  επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών αυτό  καταμαρτυρά.

Ερώτηση: Γιατί δεν έχουν βγάλει στην Δημοσιότητα οι Πρωθυπουργοί Τσίπρας και Μητσοτάκης τί συζήτησαν ,κατ ιδίαν με τον Ερντογάν; τί δεσμεύσεις ανέλαβαν; Μυστική διπλωματία και εδώ;

6.ΟΙ <<ΧΡΗΣΙΜΟΙ  ΗΛΙΘΙΟΙ>>

Το Μόνιμο Δικαστήριο της Χάγης (PCA),δικαίωσε τις Φιλιππίνες στην δικαστική διαμάχη της με την Κίνα για την Νότια Σινική Θάλασσα, δημιουργώντας  νέα δεδομένα πού το Πεκίνο θα δυσκολευθεί να αναγνωρίσει(ΑΟΖ). Στην απόφαση τού παραπάνω Διαιτητικού Δικαστηρίου υποστηρίζεται ότι  το Πεκίνο προχώρησε σε ασύμβατες με το Διεθνές Δίκαιο ενέργειες, όπως η ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ  ΝΗΣΩΝ στην Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ συνεχιζόταν η διαδικασία της εξέτασης της υπόθεσης. Τότε, συνέπεσε, να κάνει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα ο ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος. Όμως προς δυσάρεστη έκπληξή μας ,ανάμεσα στις εκεί δηλώσεις του υποστήριξε και την θέση τού Πεκίνου, παρότι  έχουμε τα ίδια  προβλήματα με  την Τουρκία, σχετικά με την δική μας ΑΟΖ. Καταπληκτική επιτυχία, δεν νομίζετε ;

7.ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΕ

 

Η  ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί το Κυπριακό βαρίδι στις σχέσεις της με την Τουρκία, γι αυτό η συνεργασία με την Κύπρο είναι για τα <<μάτια τού κόσμου>>. Σχετικό πρόσφατο περιστατικό συνέβη στο Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ. Ενώ, λοιπόν, η Λευκωσία ΕΘΕΣΕ ΒΕΤΟ  προκειμένου να υπάρξουν κυρώσεις στην Τουρκία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σιώπησε  εκκωφαντικά και στην Σύνοδο κορυφής, η Αθήνα ευθυγραμμιζόμενη  πλήρως με το Βερολίνο, συνετέλεσε ώστε η Μικρή (και  απομονωμένη και από την Αθήνα Κύπρος) να αναγκαστεί  να  ΑΡΕΙ ΤΟ ΒΕΤΟ ΤΗΣ.

Η   ΠΛΗΡΗΣ  ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ  ΤΟΥ   ΥΠΕΞ

Πριν από την Σύνοδο της ΕΕ (Δεκ 2020),ο Γενικός Γραμματέας τού ΥΠΕΞ κ Δεμίρης είχε,   κατόπιν οδηγιών τού  υπουργείου του, δώσει εντολή στους Έλληνες πρεσβευτές, διαπιστευμένους στις χώρες–κράτη μέλη της  ΕΕ, να προβούν σε διάβημα με σκοπό να παρουσιάσουν τις Ελληνικές θέσεις στην Σύνοδο Κορυφής.

Στο  τετρασέλιδο, λοιπόν ,με τις οδηγίες, μεταξύ άλλων, αναφέροντο και τα εξής: Η Αθήνα δεν θα δεχθεί την Σύγκλιση Πολυμερούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, για την οποία είχε συμφωνήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο κορυφής τού Οκτωβρίου. Αναφερόταν, δε, συγκεκριμένα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει μεν αλλά υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα προχωρούσε  σε αποκλιμάκωση  των επιθετικών ενεργειών της. Δεδομένου, όμως, ότι αυτό δεν συνέβη, η Ελληνική συναίνεση <<είχε αρθεί>>.

Όπως το καταλαβαίνει ο καθένας, η προκληθείσα ζημιά στην χώρα μας είναι σημαντική, αφού τελικά ο πρωθυπουργός υποχώρησε κατά κράτος, συμφωνώντας τελικά στην Σύγκλιση αυτής της Πολυμερούς Διάσκεψης.

Ο πρωθυπουργός, κυριολεκτικά, <<άδειασε>> το ΥΠΕΞ, καθιστώντας το εκ των πραγμάτων ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ. Αυτό φυσικά το είδαν τόσο οι εταίροι μας της ΕΕ, όσο και οι χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει αναπτύξει ειδικές σχέσεις συνεργασίας (Αίγυπτος, ΗΑΕ, Ιορδανία ,Ισραήλ). Αυτά τα κράτη με την Ελλάδα σχεδίαζαν να μποϋκοτάρουν την ΠΟΛΥΜΕΡΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ, πού προωθούσε η Μέρκελ μέσω ΕΕ.

Τελικά  <<άνθρακας ο θησαυρός>> και από αυτή την Σύνοδο, αφού στα Συμπεράσματά της δον υπάρχει καμία αναφορά στις παραβιάσεις Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, και είναι άγνωστο αν η Ελληνική πλευρά ζήτησε  να υπάρξει  τέτοια αναφορά (δηλαδή, για της έρευνες Τουρκικών πλοίων στην εν δυνάμει Ελληνική ΑΟΖ, το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, υπερπτήσεις Τουρκικών μαχητικών στα  Ελληνικά νησιά).

Όμως οι υποχωρήσεις μας συνεχίζονται:

  • Το Βερολίνο πίεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην ζητήσει έκτακτη Σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό και ανέχτηκε  την απαίτηση τού Ερντογάν να αποκλειστεί από τις συνομιλίες ο Έλληνας Επίτροπος και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.
  • Η  Μέρκελ δεν πίεσε τον Ερντογάν να καλέσει και την Ελλάδα στην κρίσιμη Σύνοδο για το προσφυγικό στην Άγκυρα.
  • Με επιμονή της Γερμανίας δον προσκλήθηκε η Ελλάδα στις Συνόδους για το Λιβυκό (η πρώτη στην Γερμανία και η δεύτερη στην Γαλλία,)ενώ φυσικά προσεκλήθη η Τουρκία και μια σειρά Αραβικών χωρών (Αίγυπτος, ΗΑΕ, κλπ).

 

 

  1. ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΣ(1987).

Η  συνάντηση στο Νταβός τού Ανδρέα Παπανδρέου με τον  Τούρκο πρωθυπουργό Τουργκούτ Οζάλ κατέληξε σε  αποτυχία, αφού καμία διπλωματική προετοιμασία δον είχε γίνει. Μού εκμυστηρευόταν δε παλιός κοινοβουλευτικός πού γνώριζε από κοντά τα πράγματα, ότι το αεροπλάνο της Ολυμπιακής πού μετέφερε τον Έλληνα πρωθυπουργό και πού δεν τον συνόδευε κανείς διπλωμάτης, ήταν υπερπλήρες από φίλους και συγγενείς  της Μιμής.

Βέβαια μετά από μία ώρα συζήτησης με τον Οζάλ, κατάλαβε τις διαθέσεις του. ο οποίος διάβαζε μια εκτενέστατη λίστα θεμάτων (δηλαδή μονομερών απαιτήσεων) της Τουρκίας, έτσι ο Ανδρέας Παπανδρέου διέκοψε την συνάντηση αυτή και μετά από λίγο επέστρεψε με την συνοδεία του στην Αθήνα. Λίγες ημέρες μετά, ομολογούσε από τού βήματος της Βουλής, το λάθος του (mea culpa) πού διέπραξε πηγαίνοντας στην συνάντηση τού Νταβός. Άραγε οι σημερινοί πρωθυπουργοί και υπουργοί διδάσκονται  από τα παθήματα παλαιοτέρων; Μάλλον άδικα ελπίζουμε!…

Ίσως η χώρα μας να είναι από τις ελάχιστες πού δον διαθέτει ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. Πρόσφατα ο Τούρκος ΥΠΕΞ αποκάλυψε τις μυστικές συνομιλίες, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μεταξύ τού κυρίου Καλίν και της κυρίας Σουρανή, ιεραρχικά υφισταμένης τού Έλληνα ΥΠΕΞ, κυρίου Δένδια, με πλήρη άγνοιά του!…

  1. ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Α  ΑΤΤΙΛΑ  ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ  (ΕΛΒΕΤΙΑ  1974)

Μετά τον Α   Αττίλα της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η Τουρκία <<προθυμοποιήθηκε>> να συμμετάσχει σε συνομιλίες με την Ελλάδα για την εισβολή της στην Κύπρο, με καθοδηγητές τις ΗΠΑ και Βρετανία τον Ιούλιο 1974,στήν Ελβετία. Η Τουρκία στην πραγματικότητα ήθελε να κερδίσει χρόνο, ετοιμάζοντας με τούς <<συμμάχους της>> την εισβολή τού  Β   Αττίλα, τον επόμενο μήνα, τον Αύγουστο 1974. Οι συνομιλίες πού έγιναν ήταν καλά μεθοδευμένες  για να αποτύχουν.

Η Ελληνική και  Κυπριακή αντιπροσωπεία, μέ αφέλεια μικρού παιδιού, απεχώρησε για διαβουλεύσεις στην Ελλάδα. Όπως δε  αφηγείται   ο απεσταλμένος τού ΡΙΚ (Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου), μακαρίτης τώρα, Δημήτρης Αντωνίου, κατά την διάρκεια της πτήσης  επιστροφής στην  Ελλάδα, οι συμμετέχοντες Υπουργοί και διπλωμάτες, αντί να ανταλλάσσουν απόψεις για το τί δέον γενέσθαι με τον Τούρκικο Αττίλα, αυτοί αντίθετα, ήσαν κεφάτοι, χαμογελαστοί, μάλιστα δε επί μακρόν χαριεντίζονταν με τις αεροσυνοδούς της  πτήσης, για το <<ποιά  μεταξωτή   γραβάτα να αγοράσουν>>!  Τέτοιο  βάθος και πλάτος της Εξωτερικής μας πολιτικής!.

Μετά δε από μερικές ημέρες επακολούθησε ο  Αττίλας  Β, ως και η τραγική  δήλωση τού Κωνσταντίνου Καραμανλή  ότι <<η Κύπρος κείται μακράν>>, αποθρασύνοντας τούς Τούρκους, και  παραδεχόμενος, έτσι, ότι η Ελλάδα ήταν ανίσχυρη, ενώ αν δεν δείλιαζαν οι  πολιτικοί αυτοί, τα πράγματα στην Κύπρο θα ήσαν διαφορετικά. Γιατί οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και   αποφασισμένες ήσαν αλλά   και πανέτοιμες!…

 

ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ   ΔΗΜΗΤΡΗ   ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.