ΗΠΑ πωλούν τα κορυφαία F-22 Raptor στο Ισραήλ. Ωφελη για Ελλάδα

 

ΗΠΑ-Αποδέσμευση F-22 Raptor για το Ισραήλ… Kόλαφος για την Τουρκία, το F-35 Lightning II θα πάει παντού!

πηγή: Defencepoint.gr

Μια εξέλιξη-βόμβα σηματοδότησε το ταξιδι του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Δρ. Μαρκ Έσπερ στο Ισραήλ, καθώς αυτό που προέκυψε φέρεται να είναι η αποδέσμευση του θεωρούμενου ως κορυφαίου μαχητικού αεροσκάφους στον κόσμο, του F-22 Raptor! Η καταρχήν πρόθεση είναι για πώληση 50 μαχητικών του τύπου, με κόστος που θα υπερβεί τα 10 δισ. δολάρια! Η είδηση αυτή οδηγεί σε πληθώρα στρατηγικών συνεπειών για την περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, θα εκτοξεύσει τις εξαγωγικές προοπτικές του F-35 Lightning II, ενώ συνιστά μια εξόχως αρνητική εξέλιξη για την Τουρκία.

Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται η ένσταση των Ισραηλινών για την αποδέσμευση του F-35 Lightning II σε φιλικές -πλέον και προς το Ισραήλ- χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν και προσεχώς η Σαουδική Αραβία, χωρίς να παραβιάζεται η αμερικανική δέσμευση για την διαφύλαξη του στρατιωτικού πλεονεκτήματος του εβραϊκού κράτους!

Την είδηση αποκαλύπτει η σαουδαραβική εφημερίδα Asharq Al-Awsat που εκδίδεται στο Λονδίνο. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα αφήσει τους πάντες ικανοποιημένους. Ο βασικός λόγος είναι ότι σύμφωνα με όσα διαρρέονται, η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο αμερικανικό μαχητικό έκτης γενιάς είναι εντυπωσιακή, με αποτέλεσμα να ανοίθγει η πόρτα για τη σταδιακή παραχώρηση των 187 F-22, τουλάχιστον Raptor στο Ισραήλ.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί κόλαφο όμως και για την Τουρκία. Με την εισαγωγή του F-22 στην εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου, κάθε νεοθωμανικό όνειρο για στρατηγική εξουδετέρωση του εβραϊκού κράτους ακυρώνεται στην πράξη. Ειδική σημασία θα έχει και ενώπιον του ενδεχομένου να ξεκινήσει το “μεγάλο παιχνίδι” της αξιοποίησης και προώθησης στις δυτικές αγορές των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Μεσογείου, που δεν μπορεί να προχωρήσει όσο υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας…

Με την αποδέσμευση, που είναι μια εξόχως θετική είδηση και για την Ελλάδα εάν υποτεθεί ότι η στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ θα εμβαθυνθεί και θα περιφρουρηθεί, στην ουσία έχουν τεθεί τα θεμέλια δημιουργίας μιας νέας Pax Americana σε μια από τις στρατηγικά πιο κρίσιμα γεωστρατηγικά σταυροδρόμια του πλανήτη.

Την ίδια στιγμή απελευθερώνονται οι πωλήσεις του F-35, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που προκλήθηκε στην κατασκευάστρια του μαχητικού, Lockheed Martin από τον εξοβελισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα, καθώς είχε δεσμευθεί για την προμήθεια περισσοτέρων από 100 μαχητικά του τύπου.

Την περασμένη Τρίτη, η ισραηλινή Haaretz είχε αναφερθεί στο αίτημα των Ισραηλινών στις ΗΠΑ για την προμήθεια του F-22 Raptor, για να μην υπάρχει πρόβλημα στην προώθηση του F-35 στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Είναι φανερό, ότι αυτό θα αλλάξει δραματικά και τις στρατιωτικές ισορροπίες σε βάρος του Ιράν

Φαίνεται λοιπόν, ότι οι συνεχείς επαφές ανάμεσα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο ανώτατο επίπεδο, είχαν πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο. Η δε διαπραγμάτευση φαίνεται πως θα αλλάξει σε βάθος χρόνου εκ βάθρων τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή με πολλαπλά οφέλη για την αμερικανική πλευρά.

Δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί ότι η φερόμενη ως συμφωνία, διαρρέεται στην τελική ευθεία προς τις αμερικανικές εκλογές. Πρόκειται για άλλη μια επιτυχία εξωτερικής πολιτικής για την κυβέρνηση Τραμπ που προέρχεται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Όπως έχει αναφέρει και στο παρελθόν το DP, οι χώρες της περιοχής τρομοκρατούνται από το ενδεχόμενο επανάληψης της πολιτικής Ομπάμα από μια κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς είχε φέρει τα πάνω κάτω στην περιοχή.

Το “φλερτ” με την Μουσουλμανική Αδελφότητα που οδήγησε στο ξέσπασμα των “αραβικών ανοίξεων” σε χώρες της Μεσογείου που έθεσε ενώπιον θανάσιμου κινδύνου τα καθεστώτα σε χώρες του αραβικού κόσμου, ανέτρεψε όλα τα δεδομένα και δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα στις σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες αυτές.

Μια από τις ερμηνείες των κατακλυσμιαίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή το τελευταίο διάστημα, ίσως συνδέεται με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και την προτίμηση πολλών στην επανεκλογή Τραμπ. Οψόμεθα, διότι το αποτέλεσμα που προκύπτει δεν είναι πάντα αυτό που επιδιώκεται…

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.